COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεράστια απειλή για την Κολομβία οι «ιπποπόταμοι της κοκαΐνης» του Εσκομπάρ! Σε πανικό οι Αρχές! Δείτε τι συμβαίνει (φωτο και βίντεο)

Οι «ιπποπόταμοι της κοκαΐνης» του Πάμπλο Εσκομπάρ αναπαράγονται με τόσο ανεξέλεγκτους ρυθμούς στην Κολομβία που συνιστούν τεράστια απειλή για το οικοσύστημα και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη θανάτωσή τους, προειδοποιούν επιστήμονες.

Ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών, που εξακολουθεί τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατό του να τροφοδοτεί συχνά-πυκνά την επικαιρότητα, είχε εισαγάγει λαθραία τέσσερα από τα τεράστια θηλαστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε το 1993 και η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέλαβε τον έλεγχο του τεράστιου κτήματός του, περιλαμβανομένου και του ιδιωτικού ζωολογικού του κήπου.

Hippos stay submerged in a lake at the Hacienda Napoles Park in Puerto Triunfo, Colombia, Wednesday, Feb. 12, 2020. The hippos, that were originally brought to Colombia by the late Colombian drug baron Pablo Escobar as part of his personal zoo, have been taking over the countryside near his former ranch endangering native animals while also leaving farmers and fisherman fearing for their safety. (AP Photo/Ivan Valencia)
Hippos stay submerged in the lake at Napoles Park in Puerto Triunfo, Colombia, Wednesday, Feb. 12, 2020. The rapid growth of hippo numbers, who were brought to the country by infamous drug lord Pablo Escobar for his personal collection, has authorities worried that residents could be attacked, the 3-ton animals can be aggressive and kill more people per year in Africa than any other wildlife species. Scientists also worry that presence threatens the area’s native flora and fauna. (AP Photo/Ivan Valencia)

Τα περισσότερα ζώα επέστρεψαν στο φυσικό τους βασίλειο, στις χώρες προέλευσής τους, αλλά οι τέσσερις ιπποπόταμοι το έσκασαν και τώρα δεκάδες εξ αυτών -άγνωστο πόσοι ακριβώς- ζουν στην περιοχή γύρω από το χωριό Doradal της Κολομβίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 και, όπως προβλέπουν επιστήμονες, σε 20 χρόνια θα έχουν φθάσει σχεδόν τους 1.500, καθώς αναπαράγονται με ”τρελούς” ρυθμούς».

Ήδη. οι ιπποπόταμοι αυτοί αποτελούν έναν εφιάλτη για τους κατοίκους της περιοχής του ποταμού Μαγκνταλένα κι αν πολλαπλασιαστούν και φθάσουν τον προβλεπόμενο αριθμό σε μία 20ετία, τότε οι επιπτώσεις για το περιβάλλον θα είναι ανεπίστροφες, επισημαίνουν ειδικοί.

«Σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα της θανάτωσης ενός ιπποπόταμου, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι καμία άλλη στρατηγική δεν θα αποφέρει καρπούς», λέει η οικολόγος Νάταλι Καστελμπλάνκο Μαρτίνεζ.

Οι ιπποπόταμοι επιβιώνουν την περίοδο της ξηρασίας στην Αφρική ανταγωνιζόμενοι για την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους και είναι ευάλωτοι σε ασθένειες και επιθέσεις θηρευτών στην πατρίδα τους. Αλλά η Κολομβία είναι παράδεισος γι’ αυτούς, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, της άφθονης βλάστησης και της απουσίας θηρευτών ικανών να τους απειλήσουν και γι’ αυτόν τον λόγο, πιστεύουν οι ειδικοί, ενισχύθηκε η γονιμότητά τους. Παρά τον τρόμο που σπέρνουν στο διάβα τους, οι ντόπιοι τους αντιμετωπίζουν σαν ανεπίσημη μασκότ, με τις φωτογραφίες τους να φιγουράρουν σε μπλουζάκια κι άλλα αναμνηστικά σε καταστήματα σουβενίρ της πόλης Πουέρτο Τριούνφο.

Αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το κοπάδι αυτό των ιπποπόταμων -το μεγαλύτερο εκτός Αφρικής- συνιστά μια τεράστια οικολογική απειλή, αφού μολύνουν τις υδάτινες οδούς της περιοχής και ανταγωνίζονται για την τροφή με την ντόπια άγρια πανίδα. Εκτός των άλλων, τα περιττώματα και τα ούρα τους είναι τοξικά και βρίθουν από επικίνδυνα βακτήρια, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και άλλων ειδών.

Γι’ αυτό και η μόνη λύση, σύμφωνα με τη δρα Καστελμπλάνκο Μαρτίνεζ, είναι η θανάτωσή τους, αφού δεν μπορούν να τους μεταφέρουν σε άλλη περιοχή, ούτε να τους κάνουν στείρωση, λόγω της δυσκολίας εντοπισμού τους. Άλλοι επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι, ωστόσο, ελπίζουν ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση για τους ιπποπόταμους του Εσκομπάρ και τους απογόνους τους.

Back to top button