COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τεράστια η καταστροφή, μέχρι τώρα, από τις φετινές πυρκαγιές: Στάχτη σχεδόν το 2% της συνολικής επιφάνειας της Ελλάδας!

Σχεδόν το 2% της συνολικής γης της Ελλάδας έχει καταστραφεί από πυρκαγιές από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από το κλίμα απελευθέρωσαν τις ίδιες εκπομπές CO2 τον περασμένο μήνα με περισσότερα από 222.000 αυτοκίνητα μέσα σε ένα χρόνο.

Μια περιοχή μεγαλύτερη από το Λονδίνο κάηκε από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των ζημιών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Euronews.

Συνολικά 1.470 πυρκαγιές σάρωσαν τη χώρα τον Ιούλιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, καίγοντας περίπου 190.200 στρέμματα.

Οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν έναν μεγατόνο εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus της ΕΕ (CAMS).

«Ο τρέχων συνεχιζόμενος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα και τη Μεσόγειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς που αντανακλάται στην υψηλή παρατηρούμενη ένταση των δασικών πυρκαγιών γύρω από τη Μεσόγειο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ανώτερος επιστήμονας του CAMS, Mark Parrington.

Η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης του Copernicus δείχνει ότι από τις 15 έως τις 31 Ιουλίου, επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας και της Ρόδου. Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν ασυνήθιστος, σημειώνει μια νέα έκθεση από την υπηρεσία μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (NOA). Αλλά ο καύσωνας που προκλήθηκε από το κλίμα σήμαινε ότι εξαπλώθηκαν με ασυνήθιστη ένταση.

«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που έπληξαν τη χώρα μας κατά τον πρόσφατο καύσωνα δημιούργησαν επίσης ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών», αναφέρεται στην έκθεση. Υποδεικνύει σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας ή και της ταχύτητας εξάπλωσης στις πληγείσες περιοχές. Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» παρακολούθησης τέτοιων «πυρομετεωρολογικών συνθηκών», λέει, προκειμένου να αυξηθεί η ετοιμότητα της χώρας για τις πυρκαγιές. Σχεδόν το 2% της συνολικής γης της Ελλάδας έχει καταστραφεί από πυρκαγιές από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών.

Επίσης, σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος των πυρκαγιών στην ποιότητα του αέρα. Εκτιμάται ότι για τον προσδιορισμό της πλήρους περιβαλλοντικής επίδρασης των πυρκαγιών στην Ελλάδα και αλλού στη νότια Ευρώπη θα χρειαστεί χρόνος. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη χώρα ως ευρισκόμενη «σε πόλεμο».

Back to top button