COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έτσι θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα: ‘Διάλογος’, απειλές και στη μέση ο επεκτατικός «Εθνικός Όρκος» τους – Σοκάρουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας

Η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. «Η Τουρκία ευνοεί τη διπλωματία και τον διάλογο για τη διευθέτηση των ζητημάτων του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, αλλά είναι επίσης αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες.».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε της συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο Προεδρικό Συγκρότημα. Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, «οι επιπτώσεις στη χώρα από τις πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στον κόσμο και στην περιοχή μας το 2020 αξιολογήθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο εσωτερικών και εξωτερικών ζητημάτων που είναι σημαντικά όσον αφορά την εθνική μας ασφάλεια, και συζητήθηκαν οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το 2021 και πιθανά βήματα σχετικά με αυτές. Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με επιτυχία, με επιμονή και αποφασιστικότητα ενάντια σε όλες τις μορφές απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης, ιδίως κατά των τρομοκρατών PKK / KCK-PYD / YPG, FETO VE DAESH .

Συζητήθηκαν τα μέτρα που ελήφθησαν για τον τερματισμό της παρουσίας τρομοκρατικών οργανώσεων στα νότια σύνορα μας…Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία ευνοεί κυρίως τη διπλωματία και τον διάλογο σε κάθε πλατφόρμα για την επίλυση των θεμάτων Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου, αλλά είναι επίσης αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και συμφωνίες. Εξετάστηκαν επίσης οι πράξεις τρομοκρατίας και βίας που αυξάνονται σε πολλές χώρες σε διάφορες περιοχές και στην Αφρική, ειδικά στη Σομαλία, μια φιλική και αδελφική χώρα για τη σταθερότητα της οποίας καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες”.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ασχολήθηκε με τον επεκτατικό «Εθνικό Όρκο»!
Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις για την Τουρκία και την πολιτική της με ή χωρίς διερευνητικές … Το πρώτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα , για το 2021 και λίγα 24ωρα μετά από την πρώτη “ελληνοτουρκική επαφή”. Τι προβάλλουν οι Τούρκοι; Ότι η συνεδρίαση έγινε την 101η επέτειο του Misak-ı Milli, του «Εθνικού Όρκου» των Τούρκων.

Τι είναι ο «Εθνικός Όρκος»;
“Το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών “Νέα Τουρκία” (Yeni Turkiye Stratejik Arastirmalar Merkezi ) υπό την διεύθυνση του Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ εξέδωσε έναν ογκώδη τόμο αφιερωμένο στο Εθνικό Σύμφωνο ( Μisak’I Milli) που αποτελεί τον ιερό όρκο των Τούρκων. Στις 1450 σελίδες του ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναφέρονται στις εδαφικές διεκδικήσεις των γειτόνων μας από την εποχή των Οθωμανών μέχρι σήμερα.
Τον τόμο προλογίζει ο Πρόεδρος Ερντογάν , με τίτλο “Το κλειδί της παρένθεσης που δεν έκλεισε: Misaki Milli”.
Η ιστοσελίδα odatv που δημοσιεύει ένα απόσπασμα από τον πρόλογο , το χαρακτηρίζει μανιφέστο του Ερντογάν. Στο απόσπασμα που δημοσιεύεται αναφέρονται τα εξής:”Η τουρκική Δημοκρατία μπορεί να ιδρύθηκε το 1923, αλλά οι ρίζες μας είναι πολύ πιο βαθιές. Η τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο, αλλά είναι το τελευταίο μας κράτος.

Η χώρα μας έχει ένα ιστορικό παρελθόν μεγαλύτερο από 2.200 χρόνια. Υπάρχουν πολλά γεγονότα, παραδείγματα του ένδοξου παρελθόντος μας που πρέπει να μας διδάσκει.
Η πρώτη ρήξη έγινε με την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου που ονομάζεται και πόλεμος μοιρασιάς. Πρόκειται για τη μοιρασιά των εδαφών της οθωμανικής αυτοκρατορίας που κρατούσε τα κλειδιά του πετρελαίου, της διώρυγας του Σουέζ και του διεθνούς εμπορίου. Όταν οι Οθωμανοί μπήκαν στον Πόλεμο κατείχαν εδάφη 2,5 εκατομ.χλμ. Όταν ιδρύσαμε τη Δημοκρατία μας είχαν απομείνει 780.000χλμ.

Η Βουλή των Οθωμανών κήρυξε το Misaki Milli, δηλαδή τη διεκδίκηση των ελάχιστων εδαφών που θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε. Η Εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πλήρως το εθνικό σύμφωνο που πρόσθετε στα σύνορα μας τη Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμ, την Κύπρο και μερικά Νησιά.
Πέρα από την έκταση των συνόρων υπάρχει ένα πρόβλημα αντίληψης, νοοτροπίας, γιατί στον γεωγραφικό αυτό χώρο έχουμε χιλιόχρονη ιστορία Οθωμανών-Σελτσούκων.
Αρνούμαστε να φυλακίσουμε το έθνος μας με το ένδοξο παρελθόν, στην στείρα ιστορική περίοδο που δεν συμπληρώνει ούτε εκατό χρόνια.
Μπορείτε να αντιληφθείτε το ενδιαφέρον και την ανάμειξη μας στα τεκταινόμενα στη Συρία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, ατενίζοντας το ιστορικό παρελθόν μας. Η Ιστορία θα δώσει την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που λένε “τι δουλειά έχει η Τουρκία σε αυτά τα μέρη;”.

Είναι ολοφάνερο: Δεν έληξε ακόμα ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες μας , με τη δύναμη που αντλούμε από την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να καλύψουν το αίμα με αίμα και την βαρβαρότητα με τη βαρβαρότητα. Πρωταρχικός όρος του αγώνα μας είναι να μην ξεχαστεί το Misaki Milli.”
Με ωμή ειλικρίνεια ο Ερντογάν αναθερμαίνει το όραμα όλων των Τούρκων είτε είναι αριστεροί, είτε δεξιοί, είτε θρησκευόμενοι, είτε άθεοι. Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις με τους ελάχιστους που δεν συμμερίζονται αυτό το εθνικό όραμα. Δυστυχώς είναι μια ασήμαντη μειοψηφία”.

Back to top button