COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

«Θα πούμε το ψωμί – ψωμάκι»! «Η Ελλάδα έχει σιτάρι μόνο για δύο μήνες»! Κραυγή αγωνίας από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών: «Αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας»! Στα 2,6€/κιλό το ψωμί μετά την απαγόρευση εξαγωγών και από την Ινδία!


«Θα πούμε το ψωμί-ψωμάκι»! Νέο ρεκόρ στην τιμή των σιτηρών μετά την απαγόρευση εξαγωγών και από την Ινδία! Κραυγή αγωνίας από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Πάνκιν δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να εξάγει ουκρανικά λιπάσματα στην Ευρώπη, ούτε ουκρανικά σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εκτινάσσοντας την τιμή των σιτηρών: «Πολύπλοκο ζήτημα. Ξέρετε, η ποτάσα και τα ορυκτά λιπάσματα, τα σιτηρά, η δυνατότητα εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών είναι ένα περίπλοκο κουβάρι θεμάτων. Δεν μπορούν να λυθούν άμεσα», δήλωσε «κομψά».

Απόλυτο ρεκόρ έσπασε η τιμή του σιταριού στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι συναλλαγές έκλεισαν στα 548,25 ευρώ ανά τόνο μετά το εξαγγελθέν εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών και ειδικά μαλακού σιταριού.

Στην Ελλάδα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μαλακού σίτου αποφέρουν παραγωγή μόλις 200.000 τόνων, η οποία καλύπτει μετά βίας το 20% των εθνικών αναγκών.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, δηλώνει ότι «Έχουμε σιτάρι για άλλους δύο μήνες»! Και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη. Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας»!

Με βάση τα στοιχεία που έχει η Ομοσπονδία, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μαράτ Χουσούλιν ανακοίνωσε ότι πλέον ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη ως προς την δυναμικότητα του, θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τη Ρωσία -και μόνο αν πληρώνει- την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται και στην Ουκρανία!

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στα βόρεια της Χερσώνας εξασφάλιζε περίπου το 28% της ενέργειας της Ουκρανίας των 42 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά η περιοχή είναι ρωσόφωνη και καταλήφθηκε με επιχείρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία στις αρχές Μαρτίου.

Είναι η μόνη περιοχή που έπεσε περίπου αμαχητί, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί δεν περίμεναν να κινηθεί βόρεια-βορειοδυτικά ο ρωσικός επιθετικός άξονας από την Κριμαία.

Έρχονται «δελτία» για ρεύμα και καύσιμα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και προβλέψιμη και επικίνδυνα ανίκανη να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις όπως αυτή με την ενέργεια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο βασικός άξονας του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα μέχρι το 2027 που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στηρίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ποιο είναι το συμπέρασμα. Ρεύμα και ενέργεια με «το δελτίο» δηλαδή. Όπως παλιά σε σοβιετικού τύπου κοινωνίες. Εκτός από τα μακροπρόθεσμες γενικότητες περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα καλύψουν τις διαφορές από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου, για τα βραχυπρόθεσμες λύσεις είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε μείωση της κατανάλωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις γεγονός που θα τινάξει στον αέρα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και την πρωτογενή παραγωγή και την βιομηχανία.

«Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση της κατάστασης. Η Επιτροπή καλεί τα Κράτη μέλη να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που περιέχονται στην επισκόπηση ετοιμότητας της Επιτροπής για την ΕΕ».

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά «Η Επιτροπή θα διευκολύνει τη δημιουργία ενός συντονισμένου σχεδίου μείωσης της ζήτησης της ΕΕ με εθελοντικά μέτρα περιορισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε πνεύμα αλληλεγγύης, τα λιγότερο επηρεαζόμενα κράτη μέλη θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου προς όφελος των κρατών μελών που επηρεάζονται περισσότερο». Τι σημαίνει εθελοντικά μέτρα περιορισμού;

Πρακτικά, ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην φτάσουμε εκεί… Το καλύτερο που μάθαμε είναι ότι «με βάση την ανάλυση που παρουσιάστηκε, η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία εκτίμησης επιπτώσεων για πιθανές προσαρμογές στο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Το πρόβλημα με τις τιμές τις ενέργειας υπάρχει από τον Σεπτέμβριο του 2021 και η επιτροπή τώρα θα ξεκινήσει την εκτίμηση επιπτώσεων. Καταπληκτικό! Είναι αυτό που λέμε «πιο αργοί κι από την καθυστέρηση». Ή αυτό που έλεγε ο Χένρι Κίσινγκερ;

«Ποιον πρέπει να καλέσω αν θέλω να καλέσω την Ευρώπη;» ρώτησε χαρακτηριστικά κάποτε ο Χένρι Κίσινγκερ. Ποιος σηκώνει το τηλέφωνο στην άλλη άκρη της γραμμής για να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ); Ποιος μιλάει εν ονόματί της και μπορεί να την εκπροσωπήσει σε παγκόσμιο επίπεδο; Για κάθε κρίση που αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν, η απάντηση ήταν «περισσότερη Ευρώπη».

Λάθος κύριοι. Η Ευρώπη για κάθε λύση έχει ένα πρόβλημα.

Back to top button