Σε απόσταση μόλις 40 ν.μ. από τις ακτές της Σύρτης βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, σύμφωνα με πληροφορίες, του γαλλικού Τύπου.
Στην περιοχή, ως γνωστόν, πλέουν και τουρκικές φρεγάτες (τουλάχιστον δύο στον αριθμό), έτοιμες να βοηθήσουν με τη σειρά τους τις καθεστωτικές δυνάμεις της Τρίπολης για την επίθεση σε Σύρτη και Αλ-Τζούφρα.
#BREAKING #CharlesdeGaulle carrier is rumored to be 80kms North of #Sirte and is at stand by to aid the #LNA and #Egypt. pic.twitter.com/mq2inARluY
Advertisement— chris papakofopoulos (@chrisFNHunter) July 20, 2020
https://twitter.com/greatcountrytr/status/1285130597564854272?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1285130597564854272%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.defencenet.gr%2Famyna%2Fenoples-sygkroyseis%2F900582_charles-de-gaulle-40-nm-anoikta-tis-syrtis-nai-apo-aigyptiaki
Το σκάφος πλέει στην «διακεκαυμένη» περιοχή ώστε να παράσχει κάθε υποστήριξη σε LNA και Αίγυπτο ιδίως μετά την απόφαση της Βουλής της Αιγύπτου η οποία εξουσιοδότησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρα,ς να επέμβουν στρατιωτικά στην Λιβύη εάν κριθεί απαραίτητο.
The Egyptian Parliament:
The army has the constitutional license to determine the time and place to respond to dangers.#Libya #ليبيا #EgyptAdvertisement
— MiddleEastWatch (@MiddleEastWatc1) July 20, 2020
Ακόμη είναι άγνωστο τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τρίπολη εξαπολύσει την αναμενόμενη επίθεση στην Σύρτη. Πως και μέχρι ποιου σημείου θα επέμβει ο Στρατός της Αιγύπτου και τι φυσικά θα κάνει η Τουρκία, η οποία πέρα από τις «κομπασμό» που την διακρίνει έχει πλήρη αδυναμία πραγματοποίησης επιχειρήσεων μακριά από το έδαφός της.
Όπως δήλωσε πάντως ο υφυπουργός Άμυνας της Αιγύπτου: «Εάν η άλλη πλευρά διαβεί τις κόκκινες γραμμές σε Σύρτη και Αλ-Τζούφρα, τότε ο αιγυπτιακός θα επέμβει αμέσως».
Egyptian deputy:
If the other side crosses the Sirte and Al-Jufra redline, the Egyptian army will intervene directly. #Libya #ليبيا #Egypt— MiddleEastWatch (@MiddleEastWatc1) July 20, 2020
Τώρα η επόμενη κίνηση ανήκει στην Άγκυρα και την Τρίπολη. Εάν εξαπολύσουν την επίθεσή τους στις δυνάμεις του Χαφτάρ στην Σύρτη, είναι σαν να δίνουν το «πράσινο» φως στην Αίγυπτο για επέμβαση.
Μόνο που η Αίγυπτος έχει πλήρη δυνατότητα υποστήριξης των επιχειρήσεων της στην Λιβύη, σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν έχει καμία, πέρα από πομφόλυγες δηλώσεις άνευ ουσίας, αφού τα σκάφη της θα πρέπει να περάσουν από τις FREMM και Gowind της Αιγύπτου και τα αεροσκάφη της από τα Rafale και τα MiG-29M της Αιγύπτου και τα Rafale-M του γαλλικού Ναυτικού, εάν ο Μακρόν αποφασίσει να υποστηρίξει τον Αλ-Σίσι.
Το πιθανότερο είναι πως θα το πράξει. Άλλωστε οι παραγγελίες γαλλικών όπλων από την Αίγυπτο είναι τεράστιες σε αξία, σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία γκρεμίζει κάθε γέφυρα αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα