COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Θέατρο’ του παραλόγου στη σημερινή Ελλάδα: Άλλοι πεθαίνουν ή δίνουν τη μάχη της επιβίωσης στα νοσοκομεία και άλλοι νοικιάζουν… βίλες και σαλέ σε κοσμικούς προορισμούς, για να περάσουν τα τριήμερα μετά το lockdown!


Δεν κατηγορούμε κανέναν και δεν παριστάνουμε τους δημόσιους εισαγγελείς! Αλλά, δεν μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητο το πρωτοφανές γεγονός, που αναδεικνύει και φέρνει στη δημοσιότητα, μια νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα αυτή, την στιγμή που η Ελληνική κοινωνία περνάει ίσως την μεγαλύτερη δοκιμασία της μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εμφύλιας σύγκρουσης που ακολούθησε, με 4,5 χιλ. νεκρούς, μέσα σε ελάχιστους μήνες και άλλους νοσούντες να δίνουν τη μάχη στις Εντατικές, μια άλλη μερίδα της Ελληνικής κοινωνίας ‘τα δίνει όλα’ για να νοικιάσουν βίλες και σαλέ, σε δημοφιλείς προορισμούς, με την προοπτική να αποδράσουν μόλις τελειώσει το lockdown!

Απίστευτες κρατήσεις σε αριθμό και απίστευτη πληρότητα
Η ανωτέρω έρευνα αναδεικνύει μία πραγματικότητα σοκαριστική, που δείχνει τις βαθιές αντιφάσεις, που υπάρχουν μέσα στην Ελληνική κοινωνία, αλλά και την τεράστια ψυχολογική πίεση (ακόμη και σε επίπεδο ψυχικών παθήσεων), που έχει προκαλέσει η πανδημία στους Έλληνες πολίτες.

Πιό συγκεκριμένα, το σχετικό ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Οι κρατήσεις μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ολόκληρα διαμερίσματα, βίλες ή και chalet, στους περισσότερους «hot» χειμερινούς προορισμούς, καταγράφονται πολύ υψηλές εν μέσω πανδημίας και lockdown.

Όπως εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates, στο γεγονός αυτό συνέτεινε η «ευέλικτη» πολιτική ακύρωσης που είχαν επιλέξει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να ακυρώσει την κράτησή του ακόμη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξή του, σε συνάρτηση με τον περιορισμένο αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων (ολόκληρα διαμερίσματα, βίλες ή/και chalet) που επιλέγονται κατά προτίμηση λόγω των συνθηκών.

Οι πιό δημοφιλείς προορισμοί
Στην Αράχωβα η πληρότητα αγγίζει το 84% για ολόκληρα διαμερίσματα, chalet ή και βίλα για το δεύτερο τριήμερο του νέους έτους, 8 Ιανουαρίου έως 10 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης ανά διανυκτέρευση καταγράφουν μείωση στην ανώτατη τιμή κατά 16,5% σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο Μέτσοβο, η πληρότητα αγγίζει το 82%, ενώ καταγράφεται μείωση κατά 10,7% της ανώτατης τιμής ημερήσιας μίσθωσης σε σχέση με τις ημέρες των εορτών.

Στα Καλάβρυτα η πληρότητα αγγίζει το 72%, ενώ καταγράφεται μείωση 11% στην κατώτατη ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης και μείωση 28,8% στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης σε σχέση με τις ημέρες των εορτών.

Στο Καρπενήσι η πληρότητα αγγίζει το 82% ενώ καταγράφεται μείωση 20% στην κατώτατη ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης και μείωση 40% στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης σε σχέση με τις ημέρες των εορτών.

Γενικότερα το κόστος ημερήσιας μίσθωσης, τις ημέρες των εορτών (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) είναι αυξημένο ακόμη και 35%-50% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες και τριήμερα (εκτός αργιών).

Σε τι ελπίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού
«Μην ξεχνάμε ότι τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ορεινούς τουριστικούς προορισμούς, όσο και οι ξενοδόχοι που τα έξοδά τους είναι αρκετά μεγαλύτερα, έχουν να δουν έσοδα σχεδόν έναν χρόνο. Τα τριήμερα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, σε περίπτωση άρσης του «lockdown» στις 7 Ιανουαρίου, θα αποτελέσουν τα μόνα τριήμερα εσόδων που θεωρητικά θα «καλύψουν» ένα πενιχρό μέρος της τεράστιας «ζημιάς» που έχουν υποστεί», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Αυξημένη η ζήτηση από τα τέλη Οκτωβρίου
Σημειώνεται ότι αν και η αλλαγή του χρόνου φέτος πέφτει καθημερινή ημέρα, δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες που από τον Οκτώβριο μήνα είχαν ήδη προβεί σε κρατήσεις για το πρώτο τριήμερο του νέου έτους (31/12-3/1). Κρατήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και εν μέσω lockdown τον μήνα Νοέμβριο αυξάνονταν ραγδαία με την ελπίδα ότι η άρση θα πραγματοποιούταν βάσει των αρχικών σχεδίων της πολιτείας τέλη Νοεμβρίου.

Στον πιο «hot» χειμερινό προορισμό την Αράχωβα, στα τέλη του Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση για παράταση του lockdown, η πληρότητα για ολόκληρα διαμερίσματα/βίλα/chalet  για το τριήμερο των Χριστουγέννων (24/12/-27/12) είχε αγγίξει το 89%, ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς το 90%.

«Η ζήτηση ήταν αυξημένη ακόμη και 1,5 μήνα πριν τις εορταστικές ημέρες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για τρείς κυρίους λόγους: πρώτον, πολλοί είχαν επιλέξει να μην ταξιδέψουν εκτός των συνόρων εν μέσω πανδημίας, δεύτερον αρκετοί δεν πραγματοποίησαν καλοκαιρινές διακοπές τη φετινή χρονιά και τρίτον πολλοί νιώθουν πιεσμένοι λόγω της καραντίνας», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, διευκρινίζοντας ότι τα ακίνητα με τις άνωθεν προδιαγραφές που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι πάρα πολλά, υπάρχουν περιοχές που η διαθεσιμότητά τους δεν ξεπερνά τα 10-20 ακίνητα.

Ζητούμενο κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδιά, σε ολόκληρο διαμέρισμα, chalet ή βίλα, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη –διαχειριστή. Δωρεάν Ακύρωση – Μη προκαταβολή.

Back to top button