COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

‘Θεϊκή’ συνταγή μαγειρίτσας από τον Ηλία Μαμαλάκη – Γιατί τρώμε αυτό το πιάτο το βράδυ της Ανάστασης;

Ταπεινής καταγωγής η μαγειρίτσα όμως θρεπτική και νόστιμη, δε λείπει από το τραπέζι της βραδιάς της Ανάστασης.

Επιλέξαμε μια συνταγή μαγειρίτσας από τον Ηλία Μαμαλάκη. Προσοχή στην εκτέλεση της συνταγής και είμαστε βέβαιοι ότι θα απολαύσετε μια εξαιρετική μαγειρίτσα.

Τα υλικά για 6-8 άτομα

1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,2 κιλά

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

300 γραμ τρυφερά φύλλα από αντίδια

½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού

1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο

2 αβγά

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάμε για 10 λεπτά μέσα στο νερό. Τη βγάζουμε, τη καθαρίζουμε καλά από τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και τη ψιλοκόβουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.

Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.

Χοντροκόβουμε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού. Τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζουμε , τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου ½ ώρα.

Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.

Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.

Σημείωση. Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε μέσα και 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι για σούπα. Επίσης αντί να κάνετε αβγολέμονο να προσθέσετε 3-4 ψιλοκομμένες ντομάτες. Είναι θέμα γούστου.

Γιατί τρώμε την μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης;

Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που τρώμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, και είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.

Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.

Οτιδήποτε έχει επικρατήσει σαν παράδοση, πέρα από γευστικό ή εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έχει πάντα και έναν καλά μελετημένο σκοπό. Η μαγειρίτσα λοιπόν προετοιμάζει το έδαφος! Είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα… είναι στην ουσία μια γευστική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.

Τι περιλαμβάνει

Η μαγειρίτσα είναι η σούπα που περιλαμβάνει τα εντόσθια και τη συκωταριά (παράδοση ότι δεν πρέπει να μείνει τίποτα από το αρνί του Πάσχα),φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι (όχι πάντα), μαρούλι, αυγά, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τα συκώτια και τα εντόσθια περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και λίπους. Σημαντικό είναι από την προηγούμενη μέρα να έχουν μπει στο νερό με ξύδι και λεμόνι μέχρι να ασπρίσουν. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών ή ενός μόνο κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει την ποσότητα της χοληστερόλης!

Φυσικά μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και εναλλακτικές μορφές μαγειρίτσας. Όπως η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια. Άλλες είναι αυτή με κοτόπουλο, με μοσχάρι, με χοιρινό.

Και μην ξεχνάτε ότι την επόμενη μέρα στο Πασχαλινό τραπέζι περιμένουν το αρνί και το κοκορέτσι, άρα και η προθέρμανση της μαγειρίτσας μπορεί να έχει πιο ελαφριά μορφή!

Back to top button