Ακόμη κι αν έχουμε επιλέξει μία όχι και τόσο οικονομική μέθοδο θέρμανσης, όπως είναι για παράδειγμα το πετρέλαιο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και συνεπώς εξοικονόμησης χρημάτων μέσω απλών βημάτων, τα οποία μπορεί να φαίνονται «μικρές παρεμβάσεις», ωστόσο ο συνδυασμός τους μπορεί να μας εξασφαλίσει σημαντική οικονομική ελάφρυνση.
Ποια είναι όμως αυτά τα απλά βήματα;
– Συντηρείτε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
– Εγκαταστήστε ένα σύστημα αντιστάθμισης σε πολυκατοικίες για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
– Εγκαταστήστε θερμοστάτες χώρου εάν έχετε μονοκατοικία. Σε πολυκατοικίες πρέπει να γίνει ταυτόχρονη εγκατάσταση σε συνδυασμό με θερμομετρητές. Η θερμοστατική ρύθμιση της θέρμανσης βελτιώνει τις συνθήκες άνεσης και μειώνει την κατανάλωση.
– Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ ή όταν απουσιάζετε για αρκετές ώρες. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε τον θερμοστάτη εξοικονομείτε 1-2% σε ενέγεια.
– Απομονώνετε τους χώρους που δε χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
– Ανοίγετε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπετε στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.
– Κλείνετε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ ή όταν φυσάει πολύ.
– Κλείνετε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
– Εξαερώνετε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζετε.
– Με καλή θερμομόνωση επιτυγχάνετε σημαντική οικονομία σε ενέργεια και χρήματα.
– Μονώστε τη σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης.
– Βάλτε έξυπνα παράθυρα και υαλοστάσια (ιδίως στα βόρεια ανοίγματα).
– Προσδιορίστε τις εγκαταστάσεις θέρμανσης που θα χρειαστείτε αφού πρώτα εφαρμόσετε όλες τις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
– Αποφύγετε να κλείνετε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι για λίγο. Η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα είναι σαφώς μικρότερη από την δαπάνη που χρειάζεται για να ζεσταθεί ξανά ο χώρος εξ αρχής. Επίσης, όταν λειτουργεί η θέρμανση καλό είναι να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες. Καλό επίσης είναι να απομονώσουμε την λειτουργία της θέρμανσης σε κάποιους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε συνεχώς.
– Δεν πρέπει η θερμοκρασία που επιλέγουμε για το χώρο, να υπερβαίνει τους 20 με 21 βαθμούς Κέλσιου. Υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί μάλλον δυσφορία παρά άνεση, και τεράστια διαφορά στη κατανάλωση καυσίμου.
– Στις ώρες του ύπνου, η ιδανική θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν που διατηρούμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
– Ποτέ δε σκεπάζουμε τα θερμαντικά μας σώματα με καλύμματα. Αν μας φαίνονται αντιαισθητικά είναι προτιμότερο να δαπανήσουμε κάτι παραπάνω και να αγοράσουμε διακοσμητικά σώματα. Αλλιώς καίμε πετρέλαιο και δεν αφήνουμε τη ζέστη να διαχυθεί μέσα στο χώρο μας.
– Για να μειώσουμε τις απώλειες του χώρου μας, πρώτα και κύρια πρέπει να φροντίσουμε για τη μόνωση του σπιτιού μας. Η μετάδοση θερμότητας από ένα χώρο προς ένα άλλο εξαρτάται από το μέσο που τα χωρίζει και από τη θερμοκρασιακή τους διαφορά. Έτσι, ανεξάρτητα από τη μόνωση που έχουμε, όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία του χώρου μας και όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες θερμότητας και άρα τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση πετρελαίου για να διατηρούμε τη θερμοκρασία μας σταθερή. Και ενώ για τη θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, τη θερμοκρασία του χώρου μας μπορούμε να τη μειώσουμε. Μια θερμοκρασία των 20C είναι ικανοποιητική για έναν χώρο. Κάθε βαθμός πάνω από τους 20C αυξάνει τις απώλειες, και συνεπώς την κατανάλωση, περίπου 7%.
– Αφήνουμε την ηλιακή ακτινοβολία να μπει μέσα στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα βράδια κλείνουμε και τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες, μειώνοντας έτσι τη διαφυγή θερμότητας προς το περιβάλλον. Επίσης, είναι προτιμότερο να ανοίγουμε όλα τα παράθυρα μια φορά την ημέρα για να αερίζεται το σπίτι, παρά να έχουμε συνεχώς μια μικρή χαραμάδα ανοιχτή.
Είναι λοιπόν προφανές ότι μπορούμε να μειώσουμε τον ενεργειακό μας λογαριασμό, χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα ή τουλάχιστον πολλά χρήματα, μέσω «μικρών» κινήσεων που εάν τις ακολουθήσουμε θα δούμε σταδιακά μια μείωση στο κόστος μας, χωρίς καταρχήν να έχει χρειαστεί να δαπανήσουμε παρά ένα μικρό σχετικά ποσό.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα