EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θέρμανση: Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; – Αυτή η επιλογή είναι η οικονομικότερη και σας συμφέρει

Advertisement

Βαθειά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές για να ζεσταθούν τον επερχόμενο χειμώνα υπό το βάρος και του ράλι που σημειώνουν διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σχεδόν ένας στους πέντε Ελληνες (18,7%) δεν μπορούσε το 2022 να ζεστάνει το σπίτι του, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλγαρίας (22,5%) και την Κύπρο (19,2%).

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει αρχίσει να διατυπώνεται το ερώτημα ποιος θα είναι φέτος ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης με την αντιπαράθεση να υπάρχει μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται την 15η Οκτωβρίου σύμφωνα με τους πρατηριούχους με τιμή -σοκ με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς θα κυμανθεί στο 1,55 με 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα. Στα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, η τιμή διάθεσης θα είναι ακόμα υψηλότερη.

Advertisement

Την περσινή χρονιά η τιμή διάθεσης ξεκίνησε στο 1,41ευρώ αλλά υπήρξε επιδότηση στην αντλία με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η τιμή προς όφελος των καταναλωτών. Με βάση την πορεία των διεθνών τιμών υπήρξαν καταναλωτές που αγόρασαν τελικά το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,10 – 1,20 ευρώ το λίτρο.

Για να μπορέσει να συγκριθεί με το φυσικό αέριο η μονάδα μέτρησης θα πρέπει να μετατραπεί σε κιλοβατώρα.

Έτσι η τιμή του αντιστοιχεί σε 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τους φυσικού αερίου έχουν σήμερα ένα εύρος από 0,0066 ευρώ έως 0,080 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από τη σύγκριση των τιμών, προκύπτει πως τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν το φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους θα έχουν ένα όφελος από 43% έως 53%.

Οι προαναφερόμενες τιμές του συγκεκριμένου καυσίμου περιλαμβάνουν ΦΠΑ, και τις διάφορες χρεώσεις που συνυπολογίζονται στους λογαριασμούς.

Advertisement

Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές και οι δικαιούχοι
Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, θα εφαρμοστεί ένας νέος εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με τη ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου το οποίο ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button