Κατά 27% ακριβαίνουν τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, μετά και τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης. Στην πράξη, για τους δανειολήπτες η απόφαση της ΕΚΤ μεταφράζεται σε σημαντική επιβάρυνση στη μηνιαία δόση του δανείου τους.
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι εξάλλου οι Έλληνες που εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και έχουν ήδη δει τρομακτικές συνέπειες το τελευταίο 12μηνο, από πέντε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. Είναι η ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις, αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι μια ακόμη μεταβολή σε ανοδικά επίπεδα και οι δανειολήπτες καλούνται να διαχειριστούν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος σε μια ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση.
Η νέα αυξημένη δόση του δανείου θα έρθει τον Απρίλιο.
Η ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της δίνει παραδείγματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις στα δάνεια και πώς έχει διαμορφωθεί η συνολική αύξηση σε σχέση με πέρσι.
Για παράδειγμα, ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ με αποπληρωμή 15ετίας, τον Ιούνιο του 2022 ήταν στο 1,5% με δόση 626 ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2023 έχει φτάσει στο 4,5% και τα 771 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα πάει στο 5% και τα 797 ευρώ. Πρόκειται για μία αύξηση 171 ευρώ στη μηνιαία δόση σε ετήσια βάση.
Και οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που θα εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Όλα θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό. Όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, εκτίμησε χθες ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από την νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,50%.
Έντονη κριτική σε Λαγκάρντ και ΕΚΤ: «Η πιο επικίνδυνη πολιτική η αύξηση των επιτοκιών»
Μπροστά στην κίνηση αύξησης των επιτοκίων της Πέμπτης, οι πρώην λάτρεις της χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Lorenzo Bini Smaghi και Vítor Constâncio, προειδοποίησαν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποφύγει την επανάληψη της πολιτικής καταστροφής του 2011. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει το λάθος του 2011, όταν συνέχισε την αύξηση των επιτοκίων χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αυξανόμενη μετάδοση από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Μπίνι Σμάγκι στη γερμανική Börsen-Zeitung.
Με παρόμοιο τρόπο, ο Vítor Constâncio, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, έγραψε στο Twitter ότι οι κεντρικές τράπεζες «δεν πρέπει να αγνοούν τα σημάδια από τις αγορές» και κάλεσε την ΕΚΤ να εγκαταλείψει τα σχέδια για αύξηση 0,5 ποσοστιαίας μονάδας.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα ήταν η πιο επικίνδυνη από τις διαθέσιμες επιλογές -πιστεύουμε ότι οι επενδυτές καταλάβαιναν, εάν η τράπεζα αποφάσιζε να σταματήσει, σχολίασε η Capital Economics.
Όπως σημειώνει στην εκτίμησή της:
«Ακόμη και πριν από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζητούσαν πιο σταδιακή αύξηση επιτοκίων. Και ενώ η αγορά αντέδρασε καλά στην απόφαση της SNB να δώσει στην Credit Suisse σανίδα σωτηρίας 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν άλλες τράπεζες θα βρεθούν μέσα στην καταιγίδα. Αμφιβάλλουμε ότι μια απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξής της θα είχε ληφθεί ως ένδειξη πανικού από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».
Και προσθέτει:
«Οι τράπεζες και οι επενδυτές μπορεί να απογοητευτούν που η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε κάτι απτό για να αποτρέψει τις ανησυχίες για περισσότερα ζητήματα ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, καθώς περίπου 550 δισ. ευρώ υφιστάμενων TLTRO πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει εισαγάγει ένα νέο πρόγραμμα μη στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Αντίθετα, θα πρέπει να αρκεστούν στη διαβεβαίωση ότι η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί» -μια φράση που εμφανίζεται δύο φορές στο δελτίο Τύπου. Επομένως, τα νέα LTRO παραμένουν μια επιλογή και εάν οι τράπεζες της ευρωζώνης δεχτούν μεγαλύτερη πίεση, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 4 Μαΐου.»
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα