COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Θλιβερή και ‘περίεργη’ η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΟΗΕ: Παρακαλούσε τους Τούρκους για φιλία και συζητήσεις μπροστά σε όλον τον πλανήτη την ώρα, που μας απειλούν ψυχρά και ξεκάθαρα με εισβολή! Δεν τόλμησε καν να αναφέρει το όνομα του Ερντογάν! Ετοιμάζουν με τους Τούρκους νέα προδοτική συμφωνία, τύπου «Πρεσπών»;


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ομιλία του, αλλά, για μια ακόμη φορά, άλλα περιμέναμε να ακούσουμε και, δυστυχώς, άλλα ακούσαμε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε τη μοναδική ευκαιρία εχθές, όχι μόνο να «τρίξει τα δόντια» στον Ταγίπ Ερντογάν και στους υπόλοιπους Τούρκους πολιτικούς που καθημερινά εκτοξεύουν κάθε είδους απειλές κατά της χώρας μας, αλλά και να αποδείξει με απτά παραδείγματα, ότι η προπαγάνδα τους ως επί το πλείστον βασίζεται σε εξωφρενικά fake news, ενώπιον διπλωματών από ολόκληρο τον πλανήτη.

Ήταν 19ος και τελευταίος από την πρωινή ομάδα ηγετών που ομιλούν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός μας αρχικά αναφέρθηκε στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο κρίνοντας προφανώς ότι αυτός είναι πιο σημαντικός από τα Εθνικά μας θέματα και συμφέροντα. Συνέβη αυτό που στην Ευρώπη θεωρούσαμε αδιανόητο , είπε αρχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία για να κατηγορήσει τον Πούτιν ότι εργαλειοποίησε τον φυσικό της πλούτο, αλλά απέτυχε.

Περνώντας στα Ελληνοτουρκικά, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αξιώσεις της Άγκυρας και την κατηγόρησε για ‘ρεβεσιονιστική΄ ατζέντα.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το παράνομο Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο μάλιστα έχει αναρτηθεί στον ΟΗΕ, και συνιστά την μεγαλύτερη παραβίαση του σκληρού πυρήνα της Εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς παραβιάζει ακόμα και τα χωρικά ύδατα της Πατρίδας μας. Δεν είπε τίποτα για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου, Γενοκτονίες που, μάλιστα, είναι αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με ομόφωνο ψήφισμα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα και για την παραβίαση της Συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Mεταναστευτικό, για την οποία μάλιστα οι γείτονές μας έχουν εισπράξει δισεκατομμύρια. Δεν είπε τίποτα για την εισβολή της Τουρκίας σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, πλέον της Κύπρου. Δεν είπε τίποτα ούτε για την αποδεδειγμένη στήριξη από το επίσημο τουρκικό κράτος τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ισλαμικό κράτος, η μουσουλμανική αδελφότητα και η Χαμάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης… θύμισε μεν στον υπόλοιπο κόσμο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ωστόσο, δεν απαίτησε να υλοποιηθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί άμεσης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από τη χώρα.

Τι έκανε αντ’ αυτών ο Έλληνας πρωθυπουργός; Απευθύνθηκε για πρώτη φορά προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας «δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες», υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός έχουν μία «ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης». Υπενθύμισε, δε, ότι οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922 οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν το σθένος να υπογράψουν μία συμφωνία ειρηνικής συνύπαρξης.

Έπλεξε το… εγκώμιο της Τουρκίας για την -υποτιθέμενη- συμβολή της στη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τα σιτηρά, χωρίς, ωστόσο να πει κουβέντα για το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα της συμμαχίας που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά αντίθετα βοηθά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τις παρακάμψει.

Δεν είπε κουβέντα ούτε και για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει μεταβληθεί στον μεγαλύτερο έμπορο ηρωίνης του πλανήτη. Αντιθέτως, αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης που ξενίζει πολύ και μας βάζει ψύλλους στα αυτιά για προετοιμασία υπογραφής μίας ακόμα προδοτικής συμφωνίας, όπως αυτή των Πρεσπών, αυτή τη φορά στα ανατολικά μας.

Αναφέρθηκε στα Ίμια αλλά και στο casus belli και βέβαια στις παραβιάσεις. “Οι αξιώσεις της Τουρκίας για τα Ελληνικά νησιά ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν θα γίνουν ανεχτές. Δεν θα δεχθούμε να μας κάνουν μπουλινγκ. Υπάρχει κι άλλος δρόμος” είπε. Απευθυνόμενος προς το λαό της Τουρκίας τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι εχθρός και έκανε έκκληση σε ύφος Βασιλάκη Καίλα για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό, όπως είπε λίγο πριν βουρκώσει κιόλας. Την ώρα που μας έχουν ξεφτιλίσει οι γείτονες, ο Μητσοτάκης παρακαλάει. Σε κανένα σημείο της ολιγόλεπτης ομιλίας του δεν αναφέρθηκε καν στον Ερντογάν αλλά προτίμησε να πει “Turkey’s leadership” σ.σ “ηγεσία της Τουρκίας”.

Δείτε το σχετικό βίντεο με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Back to top button