COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΑΙΡΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θοδωρής Κολυδάς – Καιρός: «Έρχονται άνεμοι τύπου Φοέν» – Τι θα φέρουν στην Ελλάδα και σε ποιες περιοχές

Η ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ

Θοδωρής Κολυδάς – Καιρός: Ο διευθυντής της ΕΜΥ, με αφορμή τον καιρό των επομένων ημερών έκανε λόγο για ανέμους τύπου Φοέν σε νέα ανάρτησή του.

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Καλλιάνος – Καιρός: «Θα κάνουν την εμφάνισή τους…» (Video)

Θοδωρής Κολυδάς – Καιρός: Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Πολλές φορές έχουμε δεί ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές” , όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά .

Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια) , αλλά δεν θα είναι πολλά , όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen»

Νωρίτερα σε προηγούμενη ανάρτησή του είχε αναλύσει μια άλλη παράμετρο σχετικά με την αφρικανική σκόνη, η οποία θα μας επισκεφθεί έντονα αύριο.

Θοδωρής Κολυδάς – Καιρός: Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του εξηγεί:

«Η ΑΡΑΛΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΣΚΟΝΗΣ-ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΚΟΝΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ?

Η λίμνη (θάλασσα) της Αράλης, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή, βρίσκεται στην κεντρική Ασία, μεταξύ του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Το όνομά της σημαίνει “η λίμνη των νησιών” και της δόθηκε εξαιτίας των περισσότερων από 1500 μικρών νησιών που κάποτε ήταν διάσπαρτα σε αυτή

Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο κομμάτια από αυτό που κάποτε ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο. Καθώς η Θάλασσα της Αράλης έχει μετατραπεί σε έρημο, γνωστή ως Αραλκούμ, το χώμα από τον ξηρό πυθμένα της λίμνης έχει προστεθεί στη σκόνη που στροβιλίζεται πάνω από την Κεντρική Ασία .

Μέρος της σκόνης μπορεί να φτάσει και στη χώρα μας . Περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί»

Τι είναι οι άνεμοι Φοέν

Σύμφωνα με το meteo, ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τους ξηρούς και θερμούς ανέμους που δημιουργούνται στην υπήνεμη πλευρά των Άλπεων, στη συνέχεια όμως επικράτησε σαν όρος για τοπικούς ανέμους που δημιουργούνται με το συγκεκριμένο μηχανισμό σε πολλές περιοχές της Γης.

Πώς δημιουργούνται οι άνεμοι τύπου Foehn; Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα υψηλό κάθετο εμπόδιο στην ροή του ανέμου, όπως για παράδειγμα μια οροσειρά.

Ο αέρας αρχικά αναγκάζεται να ανέλθει στην προσήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου, όπου συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς του σχηματίζει νεφώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει βροχές, καταιγίδες ή χιονοπτώσεις, ενώ στη συνέχεια κατέρχεται την υπήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου όπου ξηραίνεται και θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 10ºC ανά 1km.

Το αποτέλεσμα της ροής αυτής του ανέμου, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στην υπήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου σε επίπεδα υψηλότερα από την αρχική θερμοκρασία της αέριας μάζας στην προσήνεμη πλευρά του.

Στον ελλαδικό χώρο καταβατικοί άνεμοι τύπου Φοέν εκδηλώνονται συνήθως στη Βόρεια Κρήτη όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, στη Νότια Κρήτη όταν πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζονται επίσης στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων ή στη Δυτική Ελλάδα όταν πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεων.

Back to top button