COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρασύτατες προκλήσεις Τσαβούσογλου, με ύφος ‘πλανητάρχη’, από τα κατεχόμενα: Αρέσει δεν αρέσει, υπάρχουν δύο Κράτη στην Κύπρο – Θα ανοίξουμε το Βαρώσι!

Ερσίν Τατάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις τους σε κοινή συνέντευξη τύπου στα κατεχόμενα, απέρριψαν τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου που πρότεινε και πάλι ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, με το επιχείρημα ότι ενόσω δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη επίσημων συνομιλιών, θα ήταν ένα λάθος βήμα. Και οι δύο είπαν ότι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αφού γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ανέφεραν ότι αξιολόγησαν τις εξελίξεις μετά την άτυπη πενταμερή συνάντηση στην Γενεύη και τις συναντήσεις που είχαν από τότε μέχρι σήμερα, ενώ συζήτησαν για το Βαρώσι και τις εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων. Στην συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών παρόντες ήταν ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσαν Σανέρ και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αντάλειας και είπε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι «κάποιοι ενοχλήθηκαν γι’ αυτό». Είναι κάποιοι, συνέχισε, που ενοχλήθηκαν επειδή στην πραγματικότητα τα επιχειρήματα και οι θέσεις που έθεσαν από κοινού Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά, τυγχάνουν στήριξης, κάποιοι που δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους, «εκείνοι που δεν μπορούν να ανεχθούν το να μπορεί κάποιος ελεύθερα να πει την άποψή του σε ένα ανεπίσημο φόρουμ, να μην συνομιλεί κανείς με τους εκπροσώπους του τουρκοκυπριακού λαού σε ένα φόρουμ που καλέσαμε όλους».

Επιπλέον, συνέχισε, κάποιοι πήραν τηλέφωνο σε κάποιους για να μην συμμετάσχουν στο Φόρουμ αυτό και «οι φίλοι μας από την Ευρώπη μας είπαν ότι ενοχλήθηκαν από αυτό το τηλεφώνημα. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια ταπεινωτική συμπεριφορά για όσους το έκαναν αυτό, και οι φίλοι μας είδαν το πραγματικό τους πρόσωπο». Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι το Φόρουμ θα θεσμοθετηθεί και του χρόνου θα το κάνουν τον Μάρτιο ή εντός Απριλίου κι ευχαρίστησε τους Τατάρ και Ερτουγρούλογλου που συμμετείχαν φέτος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η συνάντηση στη Γενεύη ήταν σημείο καμπής για το Κυπριακό. «Πλέον μια εποχή έκλεισε και μια νέα άρχισε. Στην Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε στην ατζέντα μια νέα, ρεαλιστική και επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα πρόταση. Ζήτησε την κυριαρχική ισότητα που κέρδισε το 1960 και την εκπροσώπηση του ίσου διεθνούς στάτους. Δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλο τον κόσμο ότι οι διαπραγματεύσεις από δω και πέρα μπορούν με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσουν. Μια μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να υπάρξει σε αυτό το πλαίσιο. Καλώ για ακόμη μια φορά από εδώ την ελληνοκυπριακή πλευρά και την διεθνή κοινότητα να αξιολογήσουν καλά αυτή την ευκαιρία. Στο νησί υπάρχουν δύο ίσοι και κυρίαρχοι λαοί που κατέχουν δύο κράτη. Είτε αναγνωρίζεται είτε όχι, είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι μια πραγματικότητα».

Η λύση αποσπάστηκε από τις πραγματικότητες επί του εδάφους και γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο τραπέζι, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Στην Γενεύη, συνέχισε, για ακόμη μια φορά είδαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί ακόμα να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα, επιπλέον αμφισβητεί κάποιες βασικές παραμέτρους, «προσπαθεί να πει αμήν σε μια προσευχή που δεν μπορεί να γίνει». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, που σηκώθηκε από το τραπέζι στην Γενεύη λέγοντας ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, σήμερα απορρίπτει και την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού». Οι Ελληνκύπριοι, συνέχισε, συζητούν μόνο για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα ενσωματώσει τους Τουρκοκύπριους. Ακούγαμε στην Γενεύη με προσοχή τι έλεγε, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι επίσημα είπε πως ‘η νέα κυριαρχία θα μου ανήκει και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ισότιμοι όσο εγώ πιστεύω ότι είναι’. «Αυτή η νοοτροπία αντιμετωπίζει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα. Κι εμείς πλέον δεν την υπολογίζουμε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κρύβεται πίσω από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έμειναν στο ράφι και πέθαναν. Δεν αποδεχόμαστε πλέον να παρουσιάζει την μη λύση ως αναζήτηση λύσης. Αυτή η εποχή έκλεισε».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι αυξάνονται οι αιτήσεις Ελληνοκυπρίων προς την Επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας για παραχώρηση των περιουσιών τους στην Αμμόχωστο με αποζημίωση. Υποστήριξε πως το άνοιγμα του Βαρωσίου «θα γίνει με τρόπο διαφανή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν παραβιάστηκαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε θα παραβιαστούν. Τα βήματα που έγιναν δεν παραβίασαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα». Γι’ αυτό, είπε, θα στηρίξουν κάθε βήμα που κάνει σε αυτό το ζήτημα το ψευδοκράτος.

Στο ευρύτερο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε, πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προτείνει μια περιφερειακή διάσκεψη και η πρόταση του ψευδοκράτους για δίκαιο διαμοιρασμό και των εσόδων, είναι στο τραπέζι. Τουρκία και ψευδοκράτος, συνέχισε, δεν εποφθαλμιούν τα δικαιώματα κανενός αλλά όλοι πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα παραχωρήσουν σε κανέναν τα δικαιώματά τους.

Στην ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα του Ειδικού Απεσταλμένου και ποια είναι η θέση τους, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι δεν θα είχε νόημα να διορισθεί ένας Ειδικός Απεσταλμένος πριν ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει και δυσκολίες. Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, συνέχισε, εκτελεί τα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο. Πριν καταλήξουμε στο αν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος, ένα διαφορετικό πιο αναβαθμισμένο στάτους και ο διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου, «κατ’ εμάς δεν θα είναι ένα σωστό βήμα». Αξιολόγησαν, είπε, σήμερα το θέμα σε όλες τις διαστάσεις και κατέληξαν σε αυτή την σκέψη/απόφαση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι και στην Γενεύη έγινε αυτή η πρόταση και είχαν πει τη θέση τους στον ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινό έδαφος και πως υπάρχει και η πιθανότητα μιας δεύτερης άτυπης συνάντησης 5 + ΟΗΕ για να διαπιστωθεί αυτό. «Ωστόσο, αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχει κοινό έδαφος και αφού ληφθεί απόφαση για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων υπάρχει νόημα στο να διοριστεί Ειδικός Απεσταλμένος».

Ερωτηθέντες για την ανακοίνωση από την Κύπρια Υπουργό Ενέργειας ότι το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αρχίσει τον Δεκέμβριο, ο κ. Τατάρ είπε ότι και το «κράτος» τους έχει δικαιώματα στα ενεργειακά γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος «δύο λαών», κατά την έκφρασή του.
Εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα θα κάνουμε κι εμείς ανάλογα βήματα με την στήριξη της Τουρκίας, αλλά θέλω να τους καλέσω να συμπεριφερθούν ψύχραιμα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναζήτησης ή όχι κοινού εδάφους και τους έχουν γίνει συστάσεις να αποφεύγουν τις προκλητικές ενέργειες. «Αυτές τις συστάσεις μεταφέρουμε κι εμείς σε αυτούς», είπε.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δώσουν το μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι χωρίς να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός και χωρίς διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε κάθε βήμα που θα γίνεται. Στο παρελθόν, είπε, έδειξαν την αποτελεσματικότητά τους και όταν οι Ελληνοκύπριοι έκαναν σεισμικές ή άλλες έρευνες η Τουρκία έστειλε τα πλοία της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ψευδοκράτους «βεβαίως στη δική μας υφαλοκρηπίδα».

Αυτό που πρέπει να γίνει, επανέλαβε, είναι ένας δίκαιος διαμοιρασμός, γ’ αυτό υπάρχει η πρόταση του ψευδοκράτους στο τραπέζι. «Σε αντίθεση περίπτωση εμείς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται, όπως και το κάναμε στο παρελθόν. Να μην έχει κανείς αμφιβολία γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Εάν θέλουν ειρήνη και ευημερία, εάν θέλουν διαμοιρασμό, ας δείξουν την απαραίτητη ευελιξία έναντι της πρότασης του Τούρκου Προέδρου για περιφερειακή διάσκεψη και της πρότασης των Τ/κ για το φυσικό αέριο, κατέληξε.

Back to top button