ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισχρός εκβιασμός από τον Ερντογάν: Η Άγκυρα -μέσω των Τουρκοκυπρίων- ζήτησε άμεση «αναγνώριση» του ψευδοκράτους ή άμεση αποχώρηση του ΟΗΕ!

H Άγκυρα μετά την Λιβύη ανοίγει νέο μέτωπο κατά του Ελληνισμού, αυτή την φορά στην Κύπρο, όπου μέσω των Τουρκοκυπρίων ζητάει ουσιαστικά «αναγνώριση» του ψευδοκράτους και δίνει ένα μήνα προθεσμία στην Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο (UNFICYP) για να αποχωρήσει στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει.

Συγκεκριμένα, ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτογρούλογου, δήλωσε στη τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η UNFICYP δε συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα.

Αν γινόταν κάτι τέτοιο αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά «αναγνώριση» από τον ΟΗΕ αφού θα έδινε στο ψευδοκράτος status κυρίαρχης κρατικής οντότητας.

Ο ίδιος ανέφερε στην εφημερίδα πως η UNFICYP, η οποία διαθέτει δύο στρατόπεδα στα κατεχόμενα και ένα σημείο επαφής, έλαβε άδεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) για να εκτελεί τα καθήκοντά της στην Κύπρο.

«Η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) ή θα αποχωρήσουν», είπε.

Ο κ. Ερτογρούλογλου ανέφερε ακόμα ότι μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Νέα Υόρκη συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, Ζαν Πιερ Λακρουά, και αφού τους υπέβαλαν το προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» (SOFA), τους ανέφεραν ότι θα κάνουν νέα βήματα για την αναγνώριση.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επανεξετάσουν το προσχέδιο.

«Είπαν ότι θα απαντήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά εμείς τους δώσαμε έναν επιπλέον μήνα.

Ως τδβκ, τους λέμε ξεκάθαρα “κοιτάξτε, δεν είναι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση που θα εγκρίνει την αποστολή σας στην ΤΔΒΚ, είμαστε εμείς.

Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε”. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δε θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει.

Μετά το 1974, ζούμε με τη ασφάλεια του τουρκικού στρατού, εάν οι στρατιωτικοί του ΟΗΕ εγκαταλείψουν την ΤΔΒΚ, θα φύγουν».

Back to top button