ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θρεπτική μαρμελάδα φράουλας με ελάχιστες θερμίδες

Advertisement

Κόκκινη και στρουμπουλή, γευστική αλλά μικρή. Τι είναι; Η φράουλα.

Και τώρα, αρχές Μαϊου, η φράουλα είναι στα καλύτερα της.

Πολλές φορές έχω δει φράουλες στους πάγκους της μαναβικής τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Απλά προσπερνώ.

Οι φράουλες του χειμώνα, δεν έχουν καμία σχέση με τις φράουλες στον καιρό τους.

Advertisement

Προς το τέλος άνοιξης δηλαδή με αρχές καλοκαιριού.

Δεν έχουν την ίδια γεύση αλλά ούτε την ίδια θρεπτική αξία. Επίσης, δεν έχουν και την ίδια τιμή.

Τώρα λοιπόν οι φράουλες είναι στα καλύτερα τους. Κατακόκκινες, γλυκές κι υπέροχες!!!

Άρα είναι ο καιρός να γίνουν μαρμελάδα.

Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα φράουλα. Αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά μου. Τώρα θα μου πεις «υπάρχει κάποιο παιδί που δεν του αρέσει;»

Advertisement

Και τώρα θα σου πω κάτι. Πότε δεν κατάλαβα αυτή την δοσολογία όταν φτιάχνουμε μαρμελάδες, «όσο φρούτο, τόση ζάχαρη» Αλήθεια, γιατί;
Μήπως δεν έχουν γλύκα τα φρούτα από μόνα τους; Μήπως δεν έχει τη δικιά της γλύκα η φράουλα από μόνη της;
Έτσι για ένα κιλό φράουλες, η δική μου αναλογία, αντιστοιχεί σε μόλις μία κούπα ζάχαρη και μάλιστα καστανή. Τώρα, αν για τα δικά σου γούστα αυτό φαίνεται κάπως άγλυκο, φυσικά και μπορείς να προσθέσεις επιπλέον.
Κι όταν φτιάχνω μαρμελάδα φράουλα, κάνω κι άλλο ένα κολπάκι με το σιροπάκι της.
Αλλά καλύτερα να το διαβάσεις αναλυτικά παρακάτω.

Υλικά

1 κιλό φράουλες
1 κούπα (200 γρ) καστανή ζάχαρη
1 κ γλ ξύσμα λεμόνι
2 κ γλ χυμό λεμόνι

 

Εκτέλεση

Πλένω τις φράουλες, τις στραγγίζω καλά και αφαιρώ το φυλλαράκι τους.
Τις κόβω σε μικρά κυβάκια και τις τοποθετώ σε φαρδιά κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμόνι.
Τις ανακατεύω απαλά, να ενωθεί η ζάχαρη με τις φράουλες και τις αφήνω έτσι στην κατσαρόλα για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.**
Στη συνέχεια τις σιγοβράζω σε μέτρια θερμοκρασία, αφαιρώντας προσεκτικά τον αφρό που δημιουργείται και πιέζοντας με ένα πρες πουρέ να διαλυθούν τα κομματάκια.
Σιγοβράζω για περίπου 15 με 20 λεπτά.
Τοποθετώ σε αποστειρωμένα βαζάκια, σφραγίζω με το καπάκι τους και αναποδογυρίζω.
Όταν τα βαζάκια έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα φυλάω στο ψυγείο.
φράουλες
φράουλα

**Tipάκι :
Όσο περισσότερο αφήσεις τις φράουλες στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τόσο περισσότερο χυμό θα βγάλουν.
Φυλάω μερικές κουταλιές από αυτό το υπέροχο σιρόπι σε ένα γυάλινο μπουκάλι με καπάκι, στο ψυγείο και έχω όποτε χρειαστώ σιρόπι φράουλας για να γαρνίρω τα παγωτά μου και την πανακότα μου.

Advertisement

 Διαβάστε επίσης στο europost.gr: Καλαμάρι – φράουλα: Το άγνωστο είδος που λαμπυρίζει στο σκοτάδι (φωτο)


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button