COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ: Διεκόπησαν οι συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός! Θα συνεχιστούν αύριο οι διαπραγματεύσεις – «Θα υπερασπιστούμε κάθε πέτρα της Ουκρανίας», δηλώνει ο Ζελένσκι!


Την προσωρινή παύση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέχρι την Τρίτη γνωστοποίησε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαίλο Ποντόλιακ.

Ζελένσκι: Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, θα υπερασπιστούμε κάθε πέτρα της Ουκρανίας

Σε νέο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε: «Για τον εισβολέα υπάρχουν κάποιοι στόχοι, για εμάς υπάρχει ένας τεράστιος όγκος συμβόλων, αξιών και πραγμάτων, γι’ αυτό είναι όλοι εθελοντές για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, νέοι άνθρωποι που υπερασπίζονται το μέλλον μας. Άνθρωποι έχουν πάρει όπλα, άλλοι ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο εξωτερικό, υπάρχουν αυτοί που είναι με ένα πολυβόλο στο χέρι. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για τη στήριξη.

»Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με γενναιότητα αγωνίζονται κατά του εισβολέα, δεν ξέρω αν θα μείνουν μόνες τους. Αλλά δεν είναι η ώρα για υπαρξιακά προβλήματα. Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν με μια έντιμη ειρήνη, με εγγυήσεις για τον λαό μας, καταγεγραμμένα σε μια συνθήκη. Όλοι περιμένουμε νεότερα το βράδυ από τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η σύρραξη συνεχίζεται στο μεταξύ.

»Ο στόχος είναι να μπορέσει αυτή η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί. Ο πόλεμος αυτός έχει εξουθενώσει συνολικά την Ουκρανία, όχι μόνον τις ένοπλες δυνάμεις, γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν στη διάρκεια του πολέμου και να δώσουν το νέο μοντέλο της ανοικοδόμησης. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και μια σε βάθος φορολογική αλλαγή για να μην κινδυνέψουν τα δημόσια οικονομικά, ώστε να βρούμε τα κονδύλια που θα μας χρειαστούν.

»Οι Ρώσοι συνεχίζουν βέβαια να καταστρέφουν τις υποδομές μας, αλλά θα τα ξαναχτίσουμε όλα. Μετά τον πόλεμο είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε όλα αυτά ταχύτατα και με τη βοήθεια των συμμάχων μας. Ακόμη βέβαια σήμερα ο εισβολέας είναι εδώ και το κύριο θέμα είναι οι πολεμικές συγκρούσεις για να προστατέψουμε κάθε πέτρα της Ουκρανίας. Να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και η νίκη θα είναι δική μας».

Ο Ζελένσκι ακύρωσε ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά η ομιλία του ακυρώθηκε λόγω «πολύ επείγουσας, απρόβλεπτης κατάστασης».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί τι είδους κατάσταση ήταν αυτή που ανάγκασε τον Ζελένσκι να ακυρώσει την προγραμματισμένη ομιλία του. Αναμένεται, πάντως, να πάρει τη θέση του με λίγη καθυστέρηση ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

Ο Ζελένσκι πίεσε τον Μπάιντεν για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος άσκησε πίεσε στον Αμερικανό ομόλογό του στη διάρκεια της τελευταίας τους τηλεφωνικής επικοινωνίας για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πολλές πηγές που έχουν γνώση του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας την Παρασκευή, ο Ζελένσκι ζήτησε συγκεκριμένα από τον Μπάιντεν νέα μέτρα για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές εμπόριο και περαιτέρω στοχοθέτηση της ρωσικής ελίτ, καθώς οι ΗΠΑ συνσίζουν να προσθέτουν ολιγάρχες και τις οικογένειές τους στη λίστα των κυρώσεών τους.

Στη διάρκεια της σχεδόν 50λεπτης συνομιλίας του ο Μπάιντεν απαρίθμησε τα μέτρα που επρόκειτο να ανακοινώσει, περιλαμβανομένης και της ανάκληση του καθεστώτος ειδικού εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ για τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον κάλεσε να συνεχίσει να εντείνει την οικονομική πίεση στη Μόσχα.

Η Ουκρανία ζητά μποϊκοτάζ διεθνών εταιρειών που παραμένουν στη Ρωσία
Στο μεταξύ ο Ουκρανός ΥΠ ΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση για παγκόσμιο μποϊκοτάζ των διεθνών εταιρειών που διατηρούν την παρουσία τους στη Ρωσία, αλλά και για ενίσχυση της πίεσης προς τη Μόσχα με την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων.

«Οι διεθνείς επιχειρήσεις πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία για ηθικούς, αλλά και πρακτικούς λόγους», είπε ο Κουλέμπα. Ενώ ζήτησε να απαγορεύσουν διεθνείς λιμένες τον ελλιμενισμό σε ρωσικά πλοία.

Η Ρωσία έχει βρεθεί στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τον Κουλέμπα να εκτιμά ότι επίκειται και νέος γύρος κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα.

Back to top button