COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Θρίλερ με την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι! Τρόμος, πανικός και αγωνία! Καταγγελίες σοκ από ασθενείς και τους συγγενείς τους! ‘Καταπέλτης’ ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Απορούμε πως δουλεύει!…»

Τρόμος, αγωνία, είναι μόνο δύο από τα συναισθήματα που επικρατούν στους συγγενείς των ασθενών της κλινικής Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, μετά τους θανάτους και τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν. Ο Κώστας Σκαμαντζούρας, γιος ηλικιωμένης που έκανε αιμοκάθαρση στην κλινική του Περιστερίου «Ταξιάρχαι», μίλησε στην εκπομπή του Open TV «Open Ελλάδα» και τόνισε ότι η ενημέρωση που έγινε σε συγγενείς ασθενών, πραγματοποιήθηκε την ημέρα της θεραπείας και όχι νωρίτερα.

«Δεν είχαμε ενημέρωση. Ωστόσο το πρωί της Πέμπτης μας πήρε τηλέφωνο γιατρός της κλινικής και μας είπε να πάμε λίγο πιο νωρίς για να κάνουμε ένα τεστ. Εμείς πράγματι πήγαμε και κάναμε προληπτικά το τεστ. Θέλω να τονίσω ότι τόσο οι νεφροπαθείς όσο και οι καρκινοπαθείς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Με μία απλή ίωση μπορεί να έχουν προβλήματα που θα τους οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Ο ΕΟΔΥ, πέρα από τις ατέλειες που έκανε η κλινική και αφορούν την είσοδο και την έξοδο των ασθενών, θα έπρεπε να είχε υποβάλλει αυτούς τους ανθρώπους σε τεστ για τον κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν 10.000 άνθρωποι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και 1.500 σχεδόν μεταμοσχευμένοι. Η ενημέρωση γι αυτούς τους ανθρώπους έγινε πολύ αργά. Χρεώνω στην κλινική το γεγονός ότι ότι δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα στη μητέρα μου κάποιος με 40 πυρετό. Αυτό το γεγονός συνέβη, αλλά όχι με τη μητέρα μου. Υπήρξε περίπτωση εμπύρετου ατόμου που έκανε αιμοκάθαρση και βγήκε θετικός. Έτσι κάναμε και εμείς τα τεστ και βγήκαμε αρνητικοί» πρόσθεσε.

«Ακόμα και σε δημόσια νοσοκομεία ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με συγκεκριμένα προβλήματα ή άλλοι που έχουν μεταδιδόμενα νοσήματα και τους βάζουν στον ίδιο θάλαμο. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Καλό είναι να τονίσουμε ότι σε λίγο καιρό θα βρεθεί ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο και ο κορονοϊός θα ξεπεραστεί. Όμως οι νεφροπαθείς δεν κινδυνεύουν μόνο από τον κορονοϊό. Θα πρέπει να δοθούν οδηγίες προστασίας» συμπλήρωσε ο κ. Σκαματζούρας.

Μάλιστα τόνισε πως η μία από τις δύο μονάδες τεχνητού νεφρού βρίσκεται στο ισόγειο της κλινικής και η δεύτερη κοντά στα χειρουργεία. Ακόμη υπογράμμισε ότι τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους χρησιμοποιούν το ίδιο ασανσέρ.

Την ίδια ώρα τρομοκρατημένοι είναι οι ασθενείς της κλινικής «Ταξιάρχαι». Μάλιστα η κάμερα του Open TV κατέγραψε την αγωνία μιας ασθενούς τόσο για την υγεία των παιδιών όσο και των εγγονιών της. «Έχω παιδιά και εγγόνια. Η κόρη μου καθόταν δίπλα μου, τρελάθηκα στην κυριολεξία για το παιδί μου» τόνισε με δάκρυα στα μάτια μέσα από το εσωτερικό του ασθενοφόρου που την μετέφερε στο σπίτι της.

Δήμαρχος Περιστερίου: Να κλείσει η κλινική
Ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης ζήτησε να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία της κλινικής. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε από τους αρμόδιους να γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις μονάδες Υγείας που είναι εγκατεστημένες στην πόλη και να παρασχεθεί κάθε επιπλέον μέριμνα για τους ασθενείς και το προσωπικό της συγκεκριμένης κλινικής.

«Οι αρμόδιες κρατικές αρχές υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή λειτουργίας κάθε μονάδα, η οποία μη τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας θέτει σε κίνδυνο κατοίκους, ασθενείς και προσωπικό», αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Η υγεία των κατοίκων και των συμπολιτών μας αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα του δήμου Περιστερίου, που καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο για την προστασία τους». Ακόμη σύμφωνα με εντολή του δημάρχου στην περιοχή γύρω από την κλινική θα υπάρξουν συνεχείς απολυμάνσεις.

“Βόμβες” από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ

οβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες λειτουργίας των ασθενών αλλά και τι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μία ημέρα μετά την αποκάλυψη δεκάδων κρουσμάτων στην κλινική αλλά και τρεις θανάτους ασθενών από τον covid-19.

«Απορούμε πως δουλεύει»
«Η κλινική Ταξιάρχαι είναι μία υγειονομική βόμβα. Μια κλινική που είναι χειρουργική, έχει δύο μονάδες τεχνητού νεφρού και παθολογική κλινική που ουσιαστικά λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος εάν τηρούνται οι κτηριακές προδιαγραφές ασφαλείας και εάν τηρούνται τα μέτρα αποφυγής κρουσμάτων κωρονοϊού», ανέφερε σε ενημέρωση του πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και πρόσθεσε: «Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα. Προφανώς γιατί κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι. Περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την διεύθυνση την απασχολεί η μη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους εργαζομένους για “να αποδίδουν καλύτερα” όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληρεί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία. Δεν έχει καθόλου προαύλιο χώρο πάρα μόνο ένα πάρκιν. Κατευθείαν από το δρόμο εισέρχονται όλοι στη κλινική και με το ένα ασανσέρ εξυπηρετούνται ασθενείς αιμμοκαθερόμενοι. Ηλικιωμένοι ασθενείς, συνοδοί, προσωπικό είναι όλοι μαζί στον ίδιο χώρο».

«Χωρίς μέτρα προστασίας»
Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής αναφέρει: «Στο ισόγειο είναι η μια μονάδα αιμοκάθαρσης που έχει ξεχωριστή είσοδο. Η δεύτερη μονάδα είναι στο πρώτο όροφο δίπλα από τα χειρουργεία. Για να πάνε οι νεφροπαθείς πρέπει να περάσουν στο διάδρομο της κλινικής να μπουν στο ένα κοινό ασανσέρ. Στο δεύτερο όροφο είναι η παθολογική κλινική που λειτουργεί ως γηριατρική και στο τρίτο όροφο η χειρουργική κλινική. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού σε όροφο χωρίς ξεχωριστή είσοδο ή δεύτερο ασανσέρ που να χωράει και φορεία; Χωρίς βοηθητικούς χώρους.αποστάσεις στα κρεβάτια κ.λ.π. Γνωρίζουμε από το Νίμιτς που είναι το μόνο Νοσοκομείο που κάνει αιμοκάθαρση σε περιστατικά κορονϊού πως τα περιστατικά αυτά δεν αντέχουν. Πεθαίνουν κατά την αιμοκάθαρση. Γιατί δεν υποβάλλονται οι ασθενείς σε τακτικά τεστ κωρονοϊού με δεδομένο ότι μπαινοβγαίνουν στη κλινική αιμμοκαθερόμενοι άλλοι ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επέκριναν και τον τρόπο λειουργείας στον ιδιωτικό τομέα υγείας: «Όχι μόνο δεν προσφέρει αλλά εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτά να τα βλέπουν στη κυβέρνηση που πριν τη κρίση τους αποθέωναν. Τι προσέφερε τελικά στη πανδημία ο ιδιωτικός τομέας εκτός από κρούσματα κωρονοϊού;».

Back to top button