COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είπαν Κικίλιας – Ζερεφός για τις φωτιές; Απολογίες, δικαιολογίες και ευχές

Παραδοχή ότι υπάρχουν λάθη και ελλείψεις, παρά την «κρατική ετοιμότητα» που τονιζόταν από την κυβέρνηση μόλις λίγες μέρες πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, ακούστηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις φωτιές.

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι φωτιές ξεκίνησαν από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό. «Μετά από 15 μέρες ακραίων εγκληματικών φαινομένων, συνεχούς καύσωνα, με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο αλλά στο πορτοκαλί».

Επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να παραθέσουμε τα δεδομένα και τα πραγματικά γεγονότα όπως έχουν συμβεί» και «να κάνουμε με ψυχραιμία και διαφάνεια έναν πρώτο απολογισμό».

Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο υπουργός ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη, τόνισε ο κ. Κικίλιας. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες ανέφερε. Το κράτος είπε ο κ. Κικίλιας θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές. Παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.

«Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει, θα ζήσουμε μαζί της» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

«Το 2023 θα το θυμόμαστε», είπε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

«Το 2007 δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, χωρίς να υπάρχουν χάρτες, υπήρχαν τα στοιχεία και η κατάσταση 5 ήταν 2 μέρες το 2007» πρόσθεσε. Και συνέχισε:

«Οι καύσωνες είναι γνωστοί 2,5 χιλιάδες χρόνια, όμως διαρκούσαν μία-δύο μέρες».

Όπως τόνισε ο ίδιος:

«Το 2023 είναι το έτος που μια ολόκληρη ζώνη υποφέρει, από τις ΗΠΑ, πάμε στην Ευρώπη και προχωράμε μέχρι την Κίνα. Φέτος συνέβη ακραία χιονόπτωση στις ΗΠΑ και τον Καναδα, ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη και σχετικά δριμύς στην Κίνα. Στη συνέχεια, εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο ήπιος χειμώνας οδήγησε στο να χάσουμε το μισό ύψος βροχής, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η υγρασία του εδάφους. Δυστυχώς το θέμα της προστασίας των δασών, είναι πολύ δύσκολο. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 800 δισεκατομμύρια παγκοσμίως».

«Η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης. Η κλιματική κρίση δημιουργεί πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές σήμερα μπορούν να φτάσουν το ένα χιλιόμετρο υψόμετρο. Παλιά έφταναν μέχρι τα 500 μέτρα. Η πρώτη φορά έγινε στην Πελοπόννησο το 2007».

Ο Γιώργος Πουρναράς, αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, ξεκίνησε εκφράζοντας τη θλίψη του για τον χαμό των δύο πιλότων του Canadair στην Κάρυστο.

«Ειδικά η πυρκαγιά της Μαγνησίας ήταν αυτό που λέμε επιθετική πυρκαγιά. Έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες και όλοι είναι στο πεδίο.»

«Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε μεγάλη επιχείρηση με 350 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό και 15 εναέρια μέσα. Στη Μαγνησία είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών σε λίγες ώρες, από το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι».

«Γίνεται μεγάλη μάχη, τιτάνιος αγώνας, είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, ο Έλληνας πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα».

Back to top button