ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι κοινό έχουν η αγάπη και η τυρόπιτα – Συνταγή

Advertisement

Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή ερωτευτήκαμε και -ευτυχώς- δεν τρελαθήκαμε. Όπως και οι περισσότεροι από εμάς, από τα παιδικά μας χρόνια ακόμα, αγαπήσαμε την πιο λαχταριστή, την πιο παρηγορητική, την πιο νοσταλγική πίτα της ελληνικής κουζίνας, την ταπεινή τυρόπιτα.

Μας την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας σε ταψιά ολόκληρα, ζεστή με το κρατσανιστό της φύλλο, που τ’ αρπάζαμε πρίν ακόμα κρυώσει καλά-καλά η πίτα. Ήταν το πρώτο έδεσμα που είτε το ψωνίζαμε απο την καντίνα του σχολείου ή το βρίσκαμε μέσα στην τσάντα μας, τυλιγμένο με φροντίδα μέσα σε αλουμινόχαρτο. Ήταν πάντοτε το πρώτο πράγμα που λαχταρούσαμε κάτι βροχερά πρωϊνά, όταν όλα στον κόσμο πήγαιναν στραβά, όταν τρέχαμε απο το ένα μέρος στ’ άλλο και δεν υπήρχε χρόνος να απολαύσουμε ένα καθιστό γεύμα και ξάφνου μπροστά μας φάνταζαν φρεσκοψημένες οι τυρόπιτες της βιτρίνας, σ’ ένα τυχαίο φούρνο, κάπου, σε κάποια γειτονιά. Και ήταν το έδεσμα με το οποίο έχουμε συνδέσει μυριάδες αναμνήσεις και ιστορίες της ζωής μας; μόνοι, με φίλους, με οικογένεια και με έρωτες…

Πως θα φτιάξετε τη κλασική, γνωστή σε όλους μας τυρόπιτα:

Συνταγή

Τυρόπιτα με φέτα & γιαούρτι

  • Μερίδες: 10-12
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 10 λεπτά

Υλικά

  • 1 πακέτo φύλλα κρούστας (10-12 φύλλα)
  • 400 γρ. φέτα
  • 150 γρ. γραβιέρα αγελάδος τριμμένη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αυγά
  • πιπέρι
  • 150 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Σε μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα. Την ανακατεύουμε με τη γραβιέρα αγελάδος, το στραγγιστό γιαούρτι, τα αυγά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την αφήνουμε στο πλάι όσο ετοιμάζουμε τα φύλλα.

2) Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μπολάκι. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ή μακρόστενο ταψί και απλώνουμε πέντε φύλλα, λαδώνοντας καλά το καθένα με τη βοήθεια ενός πινέλου. Απλώνουμε όλη τη γέμιση πάνω απο το πέμπτο φύλλο και συνεχίζουμε με πέντε ακόμα φύλλα, λαδώνοντας καλά το καθένα.

Advertisement

3) Διπλώνουμε καλά τις άκρες των φύλλων στο ταψί. Χαράζουμε την πίτα σε όσα κομμάτια θέλουμε και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190οC, για 45-50 λεπτά.

4) Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε ζεστή, ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button