COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι κρύβει η περίεργη ‘συμμαχία’ της Ισλαμικής Τουρκίας με την Ορθόδοξη Ρωσία; ‘Χεράκι – χεράκι’ Μόσχα και Άγκυρα στο ‘θέατρο’ των προκλήσεων και του παραλόγου, με πρωταγωνιστή τον αχόρταγο Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ προκάλεσε ανοικτά χθες την Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Σότσι, ένα ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα.

Δήλωσε ότι η χώρα του και η Τουρκία θα συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμηυνας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών είπε:«Επιβεβαιώσαμε με την Τουρκία τον αμοιβαίο στόχο μας να αναπτύξουμε την τεχνική στρατιωτική συνεργασία μας».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να «συνεχίσει τη συνεργασία σ’ αυτόν τον τομέα, παρά την αθέμιτη πίεση της Ουάσινγκτον».

Έχει σημασία ότι ο κ. Λαβρόφ, ενώ γνωρίζει ότι οι κυρώσεις ήδη δημιουργούν προβλήματα στην Τουρκία, επέμεινε ότι «οι δυτικές κυρώσεις» δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, «οι οποίες καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις δια στόματος του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα κατηγορώντας ότι δεν προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές επειδή φοβάται.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές καθώς και στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είπε: «Λέμε ‘ναι’ σε όλα αυτά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται. Γιατί; Επειδή διστάζουν, φοβούνται. Γιατί φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο, γι’ αυτό είμαστε ισχυροί γι’ αυτούς. Επομένως, δεν αποφεύγουμε καμία συνάντηση. Λέμε ‘ας καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε για σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου».

Ο Ακάρ εγκάλεσε την Ελλάδα πως κάνει ό,τι μπορεί κάθε μέρα για να αυξήσει τις εντάσεις και διερωτήθηκε «Γιατί; επειδή δεν βασίζονται στον εαυτό τους, αλλά σε αυτούς που έχουν από πίσω τους. Αλλά δεν θα έπρεπε να στηρίζουν τόσες πολλές ελπίδες σε αυτούς», είπε δείχνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Χουλουσί Ακάρ περιέγραψε την Τουρκία σχεδόν αμυνόμενη λέγοντας:
«Τα δικαιώματα της Τουρκίας, το διεθνές δίκαιο και οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας, δέχονται σοβαρές επιθέσεις. Η χώρα μας δέχεται επιθέσεις και πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή νύχτα και μέρα».

Και επανέλαβε ότι «δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν ποτέ τα δικαιώματα μας, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην ‘ΤΔΒΚ’, και εάν η ύπαρξη του τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα δεν γίνει αποδεκτή, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο”, εκβιάζοντας ευθέως αναφορικά με τα ποσοστά σε δικαιώματα για το φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση σε όλα τα θέματα μεταξύ Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

O Ακάρ έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών λέγοντας: «Τι είδους λογική είναι αυτή; Σαν να μην είναι αρκετό, συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις σε αυτά τα νησιά… Τι είναι αυτό αν όχι πρόκληση και παρενόχληση;», είπε.

Back to top button