COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Τι κρύβεται πίσω από την εισβολή με μαχαίρια στο Κολλέγιο Αθηνών; Ο καυγάς στην «Αβάνα», οι απειλές και η συμμορία

Ένα επεισόδιο έξω από το σινέ «Αβάνα» στο Νέο Ψυχικό, το πρωί της Πέμπτης (19/1) φέρεται να ήταν η αφορμή που οδήγησε στην εισβολή εξωσχολικών στο Κολλέγιο Αθηνών το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Ειδικότερα, εξωσχολικοί – ενδεχομένως συμμορία στην οποία συμμετέχουν και νεαροί Αλβανοί, όπως ανέφεραν κάποιοι γονείς στις καταγγελίες τους – περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις μαθητή ο οποίος σώθηκε με την παρέμβαση φίλων του. Μετά το περιστατικό κάποιοι από τη συμμορία, θέλησαν να δώσουν συνέχεια επιλέγοντας να βρουν τον εν λόγω μαθητή στο σχολείο του. Έτσι, λίγο μετά τις 13:00 φέρεται να εισέβαλαν στο Κολλέγιο Αθηνών με αιχμηρά αντικείμενα προκαλώντας αναστάτωση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δυο εισβολείς, είχαν προειδοποιήσει τον μαθητή ότι τον ψάχνουν και πως θα έκαναν τα αδύνατα, δυνατά για να τον εντοπίσουν, απειλώντας τον πως εάν δεν παρουσιαστεί μπροστά τους για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, τότε θα πήγαιναν στο σχολείο του για να τον βρουν.

Η εισβολή στο Κολλέγιο Αθηνών

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, οι δυο οπλισμένοι νεαροί μπήκαν από την μπροστινή είσοδο αιφνιδιάζοντας τους φύλακες ενώ σύμφωνα με την εκδοχή που δίνει η Διοίκηση του Κολλεγίου, μπήκαν στο εσωτερικό πηδώντας τον φράχτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μαθητής που έψαχναν οι δυο εισβολείς, μόλις τους είδε μέσα στις εγκαταστάσεις, έτρεξε να βρει ασφαλές καταφύγιο. «Περίμενε ότι θα συμβεί αυτό και είχε προετοιμαστεί» λέει μαθητής του Κολλεγίου. Οι δυο εισβολείς αποχώρησαν άπραγοι προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψή τους καθότι η Αστυνομία ειδοποιήθηκε άμεσα από τους υπεύθυνους του σχολείου.

Για το συμβάν έγιναν τρεις κλήσεις προς την Αστυνομία. Μία μητέρα τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και κατήγγειλε εισβολή εξωσχολικών στον χώρο, ενώ το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε από υπάλληλο ασφαλείας του Κολλεγίου ο οποίος ενημέρωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα και ο αξιωματικός υπηρεσίας την Άμεση Δράση. Τα δύο πρώτα τηλεφωνήματα έκαναν λόγο για δύο εξωσχολικούς με μαχαίρια, ενώ έγινε και τρίτο στο οποίο γινόταν αναφορά σε άτομο το οποίο έφερε όπλο και εκρηκτικά.

Στο σημείο βρέθηκαν αμέσως δυνάμεις των ΕΚΑΜ και της Ασφάλειας οι οποίες απέκλεισαν τις τρεις εισόδους και εξόδους του Κολλεγίου και ξεκίνησαν έρευνες στον προαύλιο χώρο και τις αίθουσες. Από το Κολλέγιο Αθηνών τηρήθηκε το πρωτόκολλο με αποτέλεσμα οι μαθητές να παραμείνουν στις τάξεις τους.

Μετά τις κλήσεις που δέχθηκε η αστυνομία, ξεκίνησαν και έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, κατά τις οποίες ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξωσχολικών μέσα στο κτίριο του Κολλεγίου ούτε εντοπίστηκε κάτι ύποπτο. Λίγο μετά τις 15:00, με επιστολή της, η διεύθυνση του Κολλεγίου Αθηνών ανακοίνωσε τη λήξη του συμβάντος και την επιστροφή στην ομαλότητα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για το περιστατικό

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, ύστερα από τις σχετικές κλήσεις για έρευνα, επισημαίνεται ότι αναφορικά με την παρουσία εξωσχολικών εντός του Κολλεγίου Αθηνών, δεν διαπιστώθηκαν μέσα στο κτίριο τα όσα είχαν καταγγελθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Νωρίτερα σήμερα μετά από κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης αναφορικά με παρουσία εξωσχολικών ατόμων εντός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος στην περιοχή του Ψυχικού, αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και μετά από ενδελεχή έρευνα σε συνεργασία με το προσωπικό του ιδρύματος, δεν διαπιστώθηκαν τα καταγγελλόμενα κατά τον έλεγχο. Προανάκριση υποδιεύθυνση ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής».

Οι δύο επιστολές της διεύθυνσης

Τόσο πριν όσο και μετά τη λήξη συναγερμού, η διεύθυνση εξέδωσε ανακοινώσεις. Στην πρώτη, ανέφερε ότι όλοι οι μαθητές είναι ασφαλείς και αναμένονται οι οδηγίες της αστυνομίας για επιστροφή στο σχολείο. Στη δεύτερη, επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της αστυνομίας και πως επανήλθε η ομαλότητα.

Η πρώτη επιστολή
Η δεύτερη επιστολή
Δύο εξωσχολικοί μπήκαν στο κτίριο για να λύσουν προσωπικές διαφορές, λέει ο πρόεδρος του Κολλεγίου

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών κ. Κώστας Συνολάκης επισήμανε ότι δύο άτομα, πιθανόν μαθητές άλλου σχολείου της περιοχής μπήκαν από την πίσω πλευρά του Κολλεγίου. Εικάζεται ότι οι εξωσχολικοί μπήκαν για να λύσουν προσωπικές διαφορές που σχετίζονται με κοπέλα, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για μαθήτρια του Κολλέγιου ή άλλου σχολικού συγκροτήματος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κολλεγίου, δύο μαθητές του σχολείου αντιλήφθηκαν την παρουσία των εξωσχολικών και αμέσως ειδοποίησαν. «Πολύ γρήγορα ενεργοποιήθηκε το σύστημα lockdown του σχολείου, δηλάδή οι μαθητές έμειναν στις αίθουσες με τους καθηγητές και όσοι γονείς βρίσκονταν εκεί παρέμειναν στο κτίριο, ενώ κλήθηκε η αστυνομία».

Ο κ. Συνολάκης ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι πληροφορίες για άτομα που κρατούσαν μαχαίρια δεν ισχύουν.

«Μέχρι να γίνει η έρευνα της αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, όλοι έμειναν στις αίθουσες και στα κτίρια του συγκροτήματος. Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το lockdown και όλα λειτούργησαν με στρατιωτική πειθαρχία. Οι δύο μαθητές μας κατέθεσαν στην αστυνομία και με όσα γνωρίζω, δυο εξωσχολικοί πιθανόν μαθητές από άλλο σχολείο μπήκαν από την πίσω μεριά πηδώντας τον φράχτη και έφυγαν. Μάλιστα υπάρχει και ένα βαρέλι στο σημείο αυτό, όπου φαίνεται να έχει μετακινηθεί. Οι πληροφορίες για κουκουλοφορους και μαχαίρια δεν ισχύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Μαρτυρίες μαθητών

Για δύο άτομα με ξυρισμένα κεφάλια τα οποία δεν είχαν ξαναδεί στο σχολικό συγκρότημα κάνουν λόγο δύο μαθητές του σχολείου που έκαναν μάθημα την ώρα που σήμανε συναγερμός στο Κολλέγιο Αθηνών.

«Ήμασταν για International Business εγώ και το παιδί. Σήμερα φεύγαμε στις 11:00 και όταν φεύγαμε μας ρώταγαν οι σεκιουριτάδες αν είδαμε τίποτα περίεργο. Και όντως είχαμε δει κάτι παιδιά που δεν ήταν στο σχολείο. Από μακριά είδα δύο άτομα. Ήταν δύο άτομα με κοντό μαλλί και μας φάνηκαν περίεργοι», λένε δύο μαθητές οι οποίοι αντιλήφθηκαν πως οι δύο άγνωστοι ήταν τα άτομα που αναζητούσαν οι υπάλληλοι ασφαλείας του σχολείου.

Back to top button