COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση Άνθιμου; Το παρασκήνιο και οι σκέψεις του Αρχιεπισκόπου για άλλες Μητροπόλεις

Τέλος εποχής στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, καθώς μετά από 19 χρόνια, ο Μητροπολίτης Άνθιμος θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς υπέβαλε την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Η λιτή ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

«Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἀνακοινοῦται ὅτι, χθές, ἡμέρα Δευτέρα, 7η τοῦ μηνὸς Αὐγούστου ἔτους 2023, ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος, ὑπέβαλε ἁρμοδίως τὴν παραίτησή του καὶ ἔθεσε ἐαυτὸν στὴ διάθεση τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου καὶ τῆς περὶ Αὐτὸν Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (κατά κόσμο Διονύσιος Ρούσας) γεννήθηκε στη Σαλμώνη Πύργου Ηλείας το 1934. Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία. Χειροτονήθηκε το 1964 Διάκονος και το 1965 Πρεσβύτερος. Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως το 1974.

Το 2004 κατεστάθη στην Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Συντάκτης της «Φωνής του Κυρίου» (1965-1972), Γραμματέας Τύπου της Ι. Σ και επί τριετία μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης.

Συνέγραψε πολλές μελέτες. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το παρασκήνιο

Τα τελευταία χρόνια ο δυναμικός Ιεράρχης, λόγω του γήρατος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, όπως αναφέρει το ope.gr.

Αρκετά είχαν γραφτεί για παραιτήσεις και τα σχετικά ωστόσο η ώρα δεν είχε έρθει. Αυτή φαίνεται ότι ήρθε χθες όπου στο Επισκοπείο στη Θεσσαλονίκη τον επισκέφθηκαν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, πνευματικό ανάστημα του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, καθώς και ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ένας από τους τρεις Μητροπολίτες που όρισε η ΔΙΣ για να εξετάσουν υποθέσεις που αφορούσαν την κατάσταση Μητροπόλεως τις οποίες διαποιμένουν υπέργηροι Μητροπολίτες.

Μετά από συζήτηση μαζί τους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ope.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης συμφώνησε ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από τη διοίκηση της Μητροπόλεως, υποβάλλοντας αρμοδίως την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την περί αυτόν Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος έκανε γνωστή την απόφασή τους και στους συνεργάτες του στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφεραν στο ope.gr κληρικοί και λαϊκοί οι οποίοι γνωρίζουν καλά τον Μητροπολίτη, “όλα γίνονται στην ώρα τους. Έτσι και ο Παναγιώτατος πήρε την απόφαση την κατάλληλη στιγμή”.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του orthodoxia.info, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ενέργειες και σε άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι ποιμενάρχες των οποίων θεωρείται πως λόγω γήρατος ή προβλημάτων υγείας αδυνατούν επί μακρόν να ασκήσουν με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα τους.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση μέσω παραιτήσεως. Ωστόσο στην περίπτωση που οι ιεράρχες δεν πεισθούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς, δεν αποκλείεται (σ.σ. ορισμένο το θεωρούν δεδομένο) να ενεργοποιηθεί το άρθρο 34 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με το οποίο συγκαλείται επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς υπό την προεδρία ανωτάτου δικαστή η οποία αποφαίνεται για την ικανότητα ή μη του αρχιερέα να διοικήσει.

Αν και στην παρούσα φάση υπάρχει νομικό κενό το οποίο προβληματίζει την ηγεσία της Εκκλησίας εντούτοις φαίνεται διατεθειμένη να ενεργοποιήσει το άρθρο 34 μη έχοντας άλλον τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button