COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβεται πίσω από τις τεράστιες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα; Σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες! Τι λέει ο Πλεύρης;

Οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων ακόμη και βασικών από τα φαρμακεία της χώρας έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού το Υπουργείο Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη να προειδοποιεί τις φαρμακαποθήκες που παραβαίνουν το νόμο ακόμη και με ανάκληση αδειών λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν έλλειψη και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Καταγγελία
Το φαινόμενο των τεράστιων ελλείψεων σε σκευάσματα όπως τα παιδικά αντιπυρετικά, τα αντιβιοτικά κ.ά., υπάρχει εδώ και μήνες, με τον υπουργό να έχει κάνει στις 22/11 μια πρώτη «κρούση» στον ΕΟΦ να ελέγξει πέντε πολυεθνικές, οι οποίες φέρεται να εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια, από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού, κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.

Σύμφωνα με την τότε γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας, σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει «να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».

Σε παλαιότερη εγκύκλιό του, πάντως, ο ΕΟΦ, απαντώντας στις 750 έγγραφες καταγγελίες από φαρμακεία της Αττικής για φάρμακο που είναι σε έλλειψη, είχε επισημάνει τα εξής: «Με προσήλωση στο σκοπό του που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα στον τομέα της παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων αρμοδιότητάς του, ο ΕΟΦ εργάζεται συνεχώς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των καταλληλότερων μέτρων για τον περιορισμό των ελλείψεων σε φαρμακευτικά προϊόντα».

Από την πλευρά τους, οι αποθήκες υποστηρίζουν πως το 80% των φαρμάκων των οποίων απαγορεύτηκε η εξαγωγή τους στις 22 Νοεμβρίου, «έχουν όμοια γενόσημα, άρα δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας».

Back to top button