COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Τι συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα; «Ελλάδα και Βρετανία πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία», λέει το Bloomberg – Διαψεύδει το Υπουργείο Πολιτισμού!

Με σημερινό άρθρο του, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης πλησιάζουν σε μια συμφωνία, η οποία και θα επιτρέψει, επιτέλους, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ωστόσο, να το διαψεύδει!

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πηγές του υπουργείου διαψεύδουν τα όσα αναφέρει στο εν λόγω δημοσίευμά του Bloomberg, σημειώνοντας πως δεν ισχύουν τα περί συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μουσεία, με στόχο να επιστραφούν, έστω προσωρινά, τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Στο εκτενές ρεπορτάζ του, το πρακτορείο επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει πως μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών –για πολλά χρόνια– στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να λάβει γύψινα αντίγραφα των Μαρμάρων. Οι πολύπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσαν οι πηγές, σημειώνοντας ότι η υλικοτεχνική υποδομή της μετακίνησης των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Η επίτευξη μιας συμφωνίας, πάντως, θα έλυνε μια διαμάχη, η οποία ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1.832, και η οποία, μάλιστα, απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Τα συγκεκριμένα Γλυπτά –γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα– είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων, τα οποία ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Λόρδος Έλγιν, αφαίρεσε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες από τον Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

Η συμφωνία που επετεύχθη με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης
Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που επιτεύχθηκε πέρυσι και η οποία είδε την Ελλάδα να ανακτά 161 αρχαία αντικείμενα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η συγκεκριμένη συμφωνία, στην οποία εμπλέκεται, επίσης, ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, θα δει έργα από μάρμαρο που συλλέχθηκαν από έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και εκτίθενται στο Met να επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα, ενώ άλλα έργα θα κάνουν το ταξίδι προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε μια μακρόχρονη διαδικασία που θα λάβει χώρα μεταξύ 2023 και 2048.

Σε μια άλλη συμφωνία πέρυσι, ένα μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα θραύσμα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός ανανεώσιμου δανεισμού. Μεταξύ των περίπλοκων εμποδίων που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες, ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλων νομικών αξιώσεων, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για τα έργα στο Βρετανικό Μουσείο.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι η οποιαδήποτε συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπιάς». Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχει αποκλείσει την αλλαγή του βρετανικού νόμου που απαγορεύει στα μουσεία να απομακρύνουν αντικείμενα που κατέχουν, ωστόσο, ένας δανεισμός ή μια συμφωνία εναλλαγής, η οποία βασίζεται σε μια πολιτιστική ανταλλαγή, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο.

Από την πλευρά του, το Parthenon Project, ένας φορέας υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Ed Vaizey, ο οποίος συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ότι ένα αποτέλεσμα είναι «επιτέλους εφικτό». «Έχουμε υποστηρίξει μια συμφωνία που είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Βρετανία, με επίκεντρο την πολιτιστική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έβλεπε το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίζει να ασκεί το ρόλο του ως “μουσείο του κόσμου”, παρουσιάζοντας υπέροχα ελληνικά αντικείμενα ως μέρος εναλλασσόμενων εκθεμάτων, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενώνονται με το νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα».

Back to top button