COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι θα συμβεί αν υπερχειλίσει ο Κηφισός και ο Ιλισσός – Ποιες περιοχές της Αττικής κινδυνεύουν να πνιγούν

Την ώρα που οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Εύβοιας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα απανωτά καταστροφικά χτυπήματα της κακοκαιρίας με την επέλαση του Daniel και του Elias ανησυχία καταλαμβάνει τη σκέψη των Αθηναίων που δεν έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις.

 

Τί θα γινόταν, όμως, αν αυτές οι τεράστιες ποσότητες νερού είχαν πέσει στην Αττική; Θα άντεχε σε πλημμυρικά φαινόμενα η πρωτεύουσα; Πόσο προετοιμασμένοι είναι η Περιφέρεια και οι Δήμοι για ένα τέτοιο ακραίο φαινόμενο;

Στο Action24 μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, δ/ντης τεχνικών έργων Περιφέρειας Αττικής ο οποίος μίλησε για την εκπόνηση master plan που συνεχώς επικαιροποιείται και δείχνει πως μπορούν να αποφευχθούν μέσω έργων, καθαρισμών και δράσεων κινδύνων από ανάλογα φαινόμενα.

Υπάρχουν 3 σενάρια που δείχνουν ότι τόσο νερό που έπεσε δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τα υφιστάμενα έργα ούτε από άλλα έργα της ΕΥΔΑΠ. Σίγουρα θα υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές του μητροπολιτικού πόλου που περικλείεται από τα βουνά της Πάρνηθας, το όρους Πατέρα και τον Υμηττό.

Στην ερώτηση τί θα μπορούσε να κάνει η Πολιτεία ενόψει του χειμώνα ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία είναι κάτι δυναμικό. Η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια έχει εκτελέσει δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 725 εκ.ευρώ!

Τα τρία διαφορετικά σενάρια με τον Κηφισό και τους παραποτάμους του να πλημμυρίζουν και να προκαλούν καταστροφές είναι τα εξής:

Στο πρώτο σενάριο πλήττονται περιοχές έως το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών.

Στο δεύτερο σενάριο οι καταστροφές φτάνουν έως και περιοχές της Νίκαιας της Καλλιθέας και του Ταύρου.

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο θέλει τον Κηφισό να πλημμυρίζει τα πάντα έως το παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, εάν ένα φαινόμενο όπως αυτό που εκδηλώθηκε στη Θεσσαλία πλήξει την Αττική, η κοίτη του Κηφισού θα υπερχειλίσει και θα πνίξει τις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με τα σενάρια κινδύνου, πάνω από 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 18 Δήμους θα καλυφθούν με νερό από τον Κηφισό επηρεάζοντας τη ζωή και τη δραστηριότητα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων αν στην Αττική εκδηλωθεί φαινόμενο χιλιετίας τύπου Daniel.

«Η Αττική σαν μια έντονα αστικοποιημένη περιοχή όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο», δηλώνει ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο ενώ εκτίμησε ότι «σίγουρα θα πλημμυρίσουν σας διαβεβαιώ οικοδομικά τετράγωνα κατά μήκος του ρέματος σε όλους τους δήμους».

Δείτε τι δήλωσαν οι ειδικοί που μίλησαν στην κάμερα του ΣΚΑΪ:

Αυτές είναι οι περιοχές που θα πλημμυρίσουν
Οι περιοχές που θα πλημμυρίσουν με βεβαιότητα όταν κάποια στιγμή υπερχειλίσουν ο Κηφισός και ο Ιλισσός αποτυπώνονται στον χάρτη που παρέθεσε σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook ο Καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας.

Η ανάρτηση του Νίκου Μπελαβίλα:

 

 

 

 

“Αυτές είναι οι περιοχές που θα πλημμυρίσουν με βεβαιότητα όταν κάποια στιγμή υπερχειλίσουν ο Κηφισός και ο Ιλισσός. Σχεδόν τυχαία δεν συνέβη πέρυσι και πρόπερσι. Τότε είδαμε το νερό να έχει φθάσει στα όρια των γεφυρών και των πλευρικών στηθαίων. Δεν συνέβη τυχαία τώρα, καθώς ο τεράστιος όγκος των 650 mm βροχής έπεσαν στη Θεσσαλία και όχι στην Αττική. Η πρόβλεψη του χάρτη αφορά την πλημμύρα της πεντηκονταετίας (T=50) αλλά οι συντάκτες του προειδοποιούν ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Σήμερα γωνρίζουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα που έχουν πυκνώσει. Οι πλημμύρες της πεντηκονταετίας όπως και οι άλλοτε σπάνιες μεγα-πυρκαγιές συμβαίνουν με συχνότητα 5-10 χρόνων αντί για 50 και 100 ετών. Ή όπως μάθαμε από το Coperincus το φετινό καλοκαίρι ήταν το χειρότερο της καταγεγραμμένης μετεωρολογικής ιστορίας. Επομένως την πλημμύρα που βλέπουμε ως αποτυπωμένη είναι σίγουρο ότι θα τη ζήσουμε

Ο χάρτης είναι εφιαλτικός. Αν γίνει το κακό, από το ΚΙΣ «Σταύρος Νιάρχος» ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό. Η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου. Μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για την πρόβλεψη της επίσημης επιστημονικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2017-2018 από το ΥΠΕΝ για την Αττική και η οποία διαμόρφωσε τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας. Είναι μία από τις μελέτες οι οποίες την ίδια περίοδο κάλυψαν όλες τις περιφέρειες της χώρας. Έχουν προχωρήσει σε εντυπωσιακή ανάλυση και εντοπίζουν ακόμη και τα επιμέρους σημεία τα οποία θα κινδυνεύσουν πέραν των κατοικιών-σχολεία, νοσοκομεία, στάδια, μεγάλες βιομηχανίες, στρατηγικές υποδομές. Για παράδειγμα, και για να καταλάβουμε τι σημαίνει πρόληψη, η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει ότι σε περίπτωση πλημμύρας το «στρατηγείο» της Τροχαίας Πειραιά στα Καμίνια θα αχρηστευθεί κάτω από το νερό. Τότε οι πλημμυρισμένοι δρόμοι θα παραλύσουν γιατί δεν θα υπάρχει κανείς τροχονόμος να αποκλείσει γέφυρες, να κατευθύνει την κυκλοφορία, γιατί η διοίκηση της Τροχαίας θα τρέχει αναγκαστικά να σωθεί χωρίς τηλέφωνο και χωρίς ρεύμα.

Αυτές οι μελέτες θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, της επικαιροποίησης τους επί το δυσμενέστερο σε σχέση με την κλιματική κρίση, της διατύπωσης των σχεδίων αντιμετώπισης και διαχείρισης κινδύνου. Δεν προχώρησαν ποτέ όπως αποκάλυψαν χθες με επάλληλες δημοσιεύσεις τους, η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF GreeceTheodota Nantsou και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης – Petros Kokkalis.

Ο χάρτης του Βόλου, όπως και ο χάρτης του Πειραιά έδειχνε ότι η μισή πόλη είναι «στα κόκκινα». Αλλά ο Βόλος πνίγηκε χωρίς σενάρια διαχείρισης, χωρίς σχέδιο διάσωσης του πληθυσμού. Η Κομισιόν από τον Σεπτέμβριο του 2022 με προειδοποιητική επιστολή καθιστά σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Και η Ελλάδα στηρίζεται μόνο στην πολιτική του 112: Τρέξτε να σωθείτε!”

Back to top button