COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τηλεργασία: Πώς οι επιχειρήσεις «φωτογραφίζουν» ανά 5λεπτο τον εργαζόμενο

Ανά πέντε λεπτά «φωτογραφίζουν» οι εργοδότες τους εργαζόμενους από απόσταση.

Με βάση το πρόγραμμα περιήγησης ο εργοδότης, συνήθως κεντρικά, κάνει «screenshoot» στην οθόνη του υπολογιστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για περισσότερες από δέκα φορές την ώρα «βλέπει» τι βλέπει ο υπάλληλός του, ώστε να διαπιστώσει, όχι απλά εάν ο τελεργαζόμενος είναι «on line», αυτό το βλέπει σε 24ωρη βάση, αλλά και σε πια σελίδα του διαδικτύου περιηγείται…

 

Η τηλεργασία αναπτύχτηκε κατακόρυφα στη διάρκεια της πανδημίας και του “Lockdown” και θεωρήθηκε… ευλογία ώστε να μην χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και για τον περιορισμό εξάπλωσης του covid. Όμως αυτή η απότομη εκτίναξη προκλήθηκε αφενός σε περιβάλλον απουσίας του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους και αφετέρου χωρίς να έχει μονταριστεί το σύστημα αναφορικά με τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Αποτέλεσμα, μετά την σχετική υποχώρηση της πανδημίας και την μερική αποκατάσταση των εργασιακών ρυθμών, πολλές επιχειρήσεις να ζητούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη «φυσική» τους θέση. Για τις μεγάλες, τουλάχιστον, επιχειρήσεις η τηλεργασία απέτυχε…

Και συνήθως, οι υποβαθμισμένες αμοιβές για την εξ αποστάσεως εργασίας, δεν επανέρχονται. Ο κανονισμένος μισθός, ο οποίος είχε υποχωρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας (με το πρόσχημα της μειωμένης παραγωγής και παραγωγικότητας λόγω απόστασης, αλλά εξ αφορμής του μειωμένου κόστους μετακίνησης), παραμένει μακρινή θύμηση για τα προ πανδημίες έτη…

Μεγάλος αδερφός…

Οι εργαζόμενοι, καίτοι έχουν απομονωθεί από το εργασιακό τους περιβάλλον, φαίνεται να προτιμούν την εργασία από απόσταση, έστω και εάν παρανόμως ο εργοδότης έχει εγκαταστήσει τον «Μεγάλο Αδερφό» και παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τις δραστηριότητες των υπαλλήλων. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί, πάντα, να το διαπιστώσει ή επιβεβαιώσει ο απασχολούμενος ώστε να ζητήσει συνδικαλιστική ή νομική προστασία…

Η τηλεργασία μοιάζει προτιμητέα λόγω μείωσης των μετακινήσεωνς, του κόστους για μεταφορικά και του περισσότερου, τυπικά, ελεύθερου χρόνου που διαθέτει ο μισθωτός.

Παράλληλα η τηλεργασία μπορεί να συνδυαστεί και με βασικές οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως η φύλαξη μωρών ή κάποια οικιακή ασχολία.

Από την άλλη ο μισθωτός επιβαρύνεται με έξοδα εξοπλισμού και κόστους λειτουργίας (ρεύμα, ψύξη ή θέρμανση κ.α.)

Η οριστική, σε πολλές περιπτώσεις, αποκοπή του εργαζομένου από τους συναδέλφους και την συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων φαίνεται να έχει υποχωρήσει σαν αναγκαιότητα λόγω της αντίστοιχης απίσχνασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων…

Ενδιαφέρον πάντως παρουσίαζε η πρωτοβουλία πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεως στο εξωτερικό (Amazon, Αυστραλία κ.α.) οι οποίες διεκδικούν διατήρηση της τηλεργασίας με κανόνες, αφού είναι μια εξέλιξη του προτιμούν οι μισθωτοί, αν και έτσι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εμφανίζονται να αγωνίζονται ώστε να κρατήσουν… μακριά τα φυσικά τους μέλη.

Παρατηρητήριο τηλεργασίας

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, τουλάχιστον από ένα επιτελικό επίπεδο κα πάνω, αυτό που εξασθενίζει με την τηλεργασία είναι η όσμωση και οι νέες-καινοτόμες ιδέες που αναπτύσσονται σε περιβάλλον συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων.

Σε κάθε περίπτωση η τηλεργασία στην Ελλάδα αποτελεί το όχημα για την «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία και την πλήρη καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (όσες δε έχουν απομείνει εξ αυτών…)

Οι αυθαιρεσίες των επιχειρήσεων είναι καθημερινές καθώς απουσιάζει ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, ενώ αναγκαίο θα ήταν το «Παρατηρητήριο» για τις άτυπες μορφές απασχόλησης.

Back to top button