Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για το πολυπλόκαμο κύκλωμα που είχε στηθεί εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, όπου ιατροδικαστές, νεκροτόμοι και συνεργάτες φέρονται να χρέωναν παράνομα τις οικογένειες νεκρών για υπηρεσίες περιποίησης, ταρίχευσης και φύλαξης σορών.
Τιμοκατάλογος για νεκρούς: Το μακάβριο κύκλωμα ταρίχευσης στη Θεσσαλονίκη – Πώς λειτουργούσε η «φάμπρικα» δωροδοκιών σε Ιατροδικαστική Υπηρεσία
Η υπόθεση οδήγησε στη σύλληψη έξι ατόμων –μεταξύ αυτών και ιατροδικαστής, νεκροτόμος, απόστρατος αστυνομικός και εργολάβος κηδειών– ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 54 πρόσωπα. Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν τις επόμενες ημέρες, παραμένοντας προσωρινά υπό κράτηση.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι κατηγορούμενοι έπαιρναν χρήματα για παράνομες ιατρικές πράξεις όπως καλλωπισμούς σορών, ταριχεύσεις και φύλαξη σε ιδιωτικά ψυγεία χωρίς άδεια. Οι πράξεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, ωστόσο γίνονταν εντός της Υπηρεσίας, ακόμα και σε αργίες ή εκτός ωραρίου.
Το κύκλωμα φαίνεται να είχε συγκροτήσει συγκεκριμένο «τιμοκατάλογο»:
-
25 ευρώ την ημέρα για παράτυπη φύλαξη σορού,
-
50 ευρώ για επιπλέον περιποίηση,
-
250 ευρώ για ταρίχευση με ψευδή βεβαίωση χωρίς παρουσία ιατροδικαστή.
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 16 περιπτώσεις ταριχεύσεων με παράνομες πληρωμές και έκδοση ψευδών πιστοποιητικών, τα οποία χρησιμοποιούνταν για κατάθεση σε δημόσιες υπηρεσίες.
Τιμοκατάλογος για νεκρούς: Το μακάβριο κύκλωμα ταρίχευσης στη Θεσσαλονίκη – Πώς λειτουργούσε η «φάμπρικα» δωροδοκιών σε Ιατροδικαστική Υπηρεσία
Το κύκλωμα φέρεται να πραγματοποιούσε ταριχεύσεις και εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, σε χώρους χωρίς καμία σχετική άδεια, ενώ ένας εκ των κατηγορούμενων, απόστρατος αστυνομικός, υπέγραφε παράνομα τα γνήσια των υπογραφών στις ψευδείς βεβαιώσεις.
Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν:
-
4 κινητά τηλέφωνα,
-
2.700 ευρώ σε μετρητά,
-
32 χρυσές λίρες,
-
επίσημες σφραγίδες της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας,
Advertisement
-
εργαλεία ταρίχευσης,
-
17 ναρκωτικά χάπια χωρίς ιατρική συνταγή,
-
γκλοπ και φυσίγγια,
-
καθώς και φορολογικά έγγραφα, σημειωματάρια και τιμολόγια.
Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σοβαρή και αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη για ουσιαστικό έλεγχο και διαφάνεια στους πιο ευαίσθητους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, εξετάζοντας την πλήρη έκταση του κυκλώματος και πιθανές ευθύνες άλλων προσώπων.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα