COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Μετά την «απροθυμία» των εισαγγελικών Αρχών να ερευνήσουν τις υποκλοπές επενέβη η ΑΔΑΕ: Ξεκινούν έρευνες σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ! Έρχονται συνταρακτικές αποκαλύψεις ή ‘κουκούλωμα’ του σκανδάλου;

Σχεδόν ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών κι αφού δεν υπάρχει καμία εισαγγελική έρευνα για το έγκλημα, αλλά μόνο για το πως αυτό αποκαλύφθηκε(!) και παρ’ ότι το έγκλημα των υποκλοπών είναι σε βαθμό κακουργήματος και ομολογημένο δημοσίως, επενέβη η ΑΔΑΕ η οποία με ανακοίνωσή της δήλωσε πως ξεκινάει έρευνα για τις υποκλοπές τόσο στην ΕΥΠ αλλά και σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ

«Η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ).».

Το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε πομπωδώς πως θα ξεκινήσει έλεγχο δεν σημαίνει ότι «στριμώχνει» την κυβέρνηση, καθώς αν η έρευνα δεν καταλήξει πουθενά θα έχει χρησιμεύσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης», ενώ θα δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση, την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. να παρουσιαστούν «καθαρές» από οποιαδήποτε πιθανή σκιά και υποψία, αλλά και η ΑΔΑΕ θα μπορεί να πει «ορίστε τη δουλειά μας την κάναμε.».

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και «η άλλη πλευρά του νομίσματος», η οποία είναι ότι η ΑΔΑΕ ήταν αυτή που αποκάλυψε το σκάνδαλο και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις Κουκάκη και λοιπών δημοσιογράφων.

Επίσης με την ανακοίνωσή της αργά το βράδυ «βάζει στο κάδρο» την ΕΛ.ΑΣ., η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καμία εμφανή ανάμιξη στην υπόθεση, αλλά φαίνεται ότι τελικά… έχει!

Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο κάδρο και η ΕΛ.ΑΣ. και όχι οποιεσδήποτε υπηρεσίες, αλλά υπηρεσίες του «σκληρού πυρήνα» της.

Η πρώτη είναι η ΔΑΕΕΒ, η οποία ουσιαστικά είναι η Αντιτρομοκρατική και περιλαμβάνει και το τμήμα «Διαχείρισης Τεχνικών και Διαδικτυακών Πληροφοριών.». Η ΔΑΕΕΒ έχει ιστορικό στην αγορά λογισμικών υποκλοπών ήδη από το 2009.

Μάλιστα, έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks επικοινωνίες ιταλικής εταιρίας που εμπορευόταν τέτοια λογισμικά, στα οποία αναφέρονταν σε ενδεχόμενη πώληση στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η δεύτερη είναι η ΔΙΔΑΠ, επίσης όχι τυχαία υπηρεσία, η οποία μάλιστα περιγράφεται σε δημοσιεύματα ως «μίνι-ΕΥΠ» και στην οποία είχε δοθεί ιδιαίτερο βάρος από το Μαξίμου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος λειτουργούσε το λογισμικό Predator, καθώς γνωρίζουμε ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έγιναν από την ΕΥΠ. Αν αποδειχθεί ότι το λειτουργούσε επίσημη υπηρεσία του Ελληνικού Κράτους (είτε αγορασμένο είτε νοικιασμένο), τότε κάθε επίφαση νομιμότητας που υπήρχε με τις τηλεφωνικές υποκλοπές καταρρέει και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επίσης να σημειώσουμε ότι οι «ανεξάρτητες Αρχές» δεν είναι διευκρινισμένο τι ακριβώς ρόλο παίζουν και αν εξυπηρετούν συμφέροντα στην Ελλάδα.

Είναι, όμως, σίγουρο, πως πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές, ως παράλληλα με το Κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, ελεγκτικά όργανα.

Back to top button