COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Την ώρα που η Γερμανία κρατικοποιεί εταιρείες αερίου για να μην καταρρεύσει η αγορά ενέργειας, η Ελληνική κυβέρνηση ρίχνει στον Καιάδα νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να θησαυρίζουν οι ‘κολλητοί’!


Η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Uniper SE και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου σε ένα ιστορικό βήμα για να αποφύγει την κατάρρευση της ενεργειακής της αγοράς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Η κρατικοποίηση των Uniper, VNG AG και Securing Energy for Europe GmbH, πρώην Gazprom Germania GmbH, είναι η κύρια λύση υπό συζήτηση», τόνισαν σύμφωνα με το Bloomberg. «Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά ένα συμπέρασμα θα μπορούσε να βγει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσαν.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να πιέσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων διάσωσης και δανείων διάσωσης.

Αλλά αυτά τα μέτρα μειώνονται ολοένα και περισσότερο από την κλιμακούμενη κρίση και υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.

Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει αποκοπεί, η Uniper πρέπει να βρει πηγή εναλλακτικών προμηθειών και συγκεντρώνει απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Η Uniper και η SEFE δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Η Fortum Oyj, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper με μερίδιο 78%, είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάποιο σχόλιο όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και της VNG αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια κρατικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά».

Μία από αυτές τις επιπλοκές είναι το φινλανδικό βοηθητικό πρόγραμμα Fortum. Έχει ήδη χορηγήσει δάνεια στη μονάδα της, αλλά κατέστησε σαφές νωρίτερα φέτος ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να χορηγεί πίστωση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει το 30% της Uniper.

Η VNG, η οποία προμηθεύει φυσικό αέριο σε περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικούς φορείς, υπέβαλε αίτηση για κρατική ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα. Το επιπλέον κόστος για την αντικατάσταση των ρωσικών ροών για την εκπλήρωση των δικών της συμβάσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) φέτος, δήλωσε η θυγατρική της εταιρεία EnBW.

Η απόκτηση της SEFE είναι επίσης δύσκολη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης κεφαλαίων στη Μόσχα. Τον Ιούλιο, Γερμανοί αξιωματούχοι άνοιξαν την πόρτα για την κρατικοποίηση της SEFE, ψηφίζοντας έναν νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συμμετέχει σε εταιρείες υπό την κηδεμονία της παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη τους.

Στην περίπτωση της SEFE, η οποία είναι υπό διαχείριση από τον Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης είναι μια ασαφής ρωσική οντότητα που ονομάζεται Joint Stock Company Palmary, στην οποία η Gazprom έδωσε τη θυγατρική τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη.

2 δισ. ζεστό, δημόσιο, χρήμα στις τσέπες των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με επιδοτήσεις – ‘μαμούθ’! Απίστευτο ‘παιχνίδι’ σε βάρος των καταναλωτών!

Η κυβέρνηση ανακάλυψε έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να ικανοποιήσει τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να βγάζουν κάθε μήνα περισσότερα υπερ-κέρδη και ταυτόχρονα οι καταναλωτές να πιστεύουν πως τους «χαρίζονται» χρήματα με την μορφή επιδότησης για να πληρώνουν τους υπέρογγους λογαριασμούς.

Έτσι λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε επιδότηση 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος η οποία φυσικά προέρχεται από τα με λεφτά των πολιτών!

Και εννοούμε συγκεκριμένα από τους φόρους που πληρώνουν αναγκαστικά λόγω ΦΠΑ και φόρου καυσίμων καθώς καθώς τα έσοδα αυξάνονται λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού.

Στα 2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο δήλωσε, είπε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στον Realfm 97,8.

Δεν είναι όμως έτσι γιατί οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα προχωρούν σε αυξήσεις της τάξης του… 90% καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργήθηκε αλλά ενσωματώθηκε μέσα στην… τελική τιμή.

Μετά έρχεται το κράτος για να καλύψει την απίστευτη διαφορά με την μορφή επιδότησης.

Έτσι οι πάροχοι κερδίζουν και οι καταναλωτές νομίζουν ότι τα… βγάζουν πέρα.

Επί του πρακτέου η κυβέρνηση μοιράζει τα χρήματά τους στους ‘κολλητούς’ και φυσικά κάθε μήνα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους.

Έτσι οι εταιρείες ενέργειας συνεχίζουν την υψηλή κερδοφορία τους και οι πολίτες ξεχνούν ότι στο μέλλον τα χρήματα αυτά θα τους ζητηθούν γιατί κάποτε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επιστρέψουν οι πολιτικές «περιορισμού των δαπανών».

Ίλιγγο προκαλούν οι νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο.

Παρόλο που ήδη οι μισοί περίπου Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, μεγάλες ήταν οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο λόγω και της συνεχιζόμενης αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και πλέον όλα δείχνουν ότι πάμε σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Συγκεκριμένα:

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμές που διαμορφώνονται στη ζώνη των 0,788 ευρώ η κιβοβατώρα έναντι 0,486 ευρώ τον Αύγουστο.
Η Protergia ανακοίνωσε τιμές στα 0,778 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,549 ευρώ τον Αύγουστο.
Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμολόγια με 0,73 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,575 τον Αύγουστο.

Αλλά δεν πειράζει, έρχεται η κυβέρνηση να καλύψει την διαφορά πάλι με τα λεφτά των πολιτών.

Έτσι οι πολίτες πληρώνουν το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να το καταλάβουν…

Back to top button