ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιθυμεί διαμάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών εντός του ΝΑΤΟ! – Οι δηλώσεις Buland

Ο επικεφαλής διευθυντής του Πενταγώνου για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Alton Buland παραχώρησε συνέντευξη και τόνισε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και ότι η μακρά διαδικασία ολοκλήρωσης μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία και άλλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια των λαών αυτών.

«Η Αμερική είναι ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ελπίζουμε ότι οι διμερείς διαφορές θα παραμείνουν εκτός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», λέει σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής στα νοτιοσλαβικά, ο Alton Buland πριν από τον εορτασμό των 75 χρόνων της συμμαχίας για την ασφάλεια την επόμενη Κυριακή στην Ουάσιγκτον.

«Πάντα ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να τηρούν τις συμφωνίες και να αφήνουν τις διμερείς διαφορές και διαφωνίες εκτός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει συνεργασία και περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή σας», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Χορηγούμενο

Στη συνέντευξη, ο Alton Buland επαναλαμβάνει τα γνωστά μηνύματα ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και ότι η μακρά διαδικασία ολοκλήρωσης μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία και άλλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Η Φωνή της Αμερικής στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, αναφέρει ότι απευθύνθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 19 Ιουνίου, εάν ο Πρωθυπουργός Μίτσκοσκι, χρησιμοποιώντας δύο ονόματα για τη χώρα, Μακεδονία στο εσωτερικό και Βόρεια Μακεδονία στο εξωτερικό, προσπαθεί να δημιουργήσει μια λανθασμένη εντύπωση ότι τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χορηγούμενο

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

«Η δήλωση του εντεταλμένου Μίτσκοσκι ότι θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία του κράτους σε όλα τα επίσημα πλαίσια συνάδει με τη Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ απέφυγε να αναφερθεί στην ονομασία ‘Μακεδονία’ στο εσωτερικό της χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε την υποστήριξή του σε αυτή τη «ζωτική συμφωνία», υποδεικνύοντας ότι θα συνεργαστούν με όλα τα μέρη για να διατηρήσουν τα οφέλη της.

Στην ερώτηση της VOA:


«Ελλείψει μηχανισμού απέλασης για τα μέλη του ΝΑΤΟ, ποιες ενέργειες μπορεί να λάβει η Συμμαχία εναντίον χωρών που δεν σέβονται διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες; Για παράδειγμα, εάν η Βόρεια Μακεδονία ή η Ελλάδα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι συνέπειες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν;»

Ο Alton Buland απάντησε χαρακτηριστικά:

«Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη και ισχυρότερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, στην οποία τα μέλη έχουν δεσμευτεί για συλλογική άμυνα, εάν το Άρθρο 5 ενεργοποιηθεί σε περίπτωση επίθεσης σε ένα από αυτά.

Έτσι, η εστίασή μας παραμένει πραγματικά στην αλληλεγγύη και την ενότητα της Συμμαχίας. Εάν υπάρχουν προβλήματα, διμερή προβλήματα ή συμφωνίες που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν φυσικά τη διπλωματία για να ξεπεραστούν και να επιλυθούν αυτές οι διαφορές, αλλά, εντός της Συμμαχίας, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στα βασικά καθήκοντα της άμυνας και αποτροπής για όλους τους συμμάχους μας».





Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button