COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το απόλυτο ξεπούλημα από την Αθηνά Ωνάση: Ένα εκατ. την εβδομάδα για…

Η Αθηνά Ωνάση δεν έχει κρύψει αρκετές φορές τη διάθεσή της να μην έχει σχέση με την Ελλάδα και αυτό έχει αποδειχθεί σε ουκ ολίγες πράξεις της, αφήνοντας σε άλλα χέρια ορισμένα εμβληματικά αποκτήματα του παππού της, Αριστοτέλη.

Έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια, όταν ο Ντμίτρι και η Κάτια Ριμπολόβλεφ επισκέπτονταν το νησί του Ωνάση, τον Σκορπιό, το οποίο λίγους μήνες πριν είχαν αποκτήσει καταβάλλοντας πάνω από 100 εκατ. ευρώ, στην Αθηνά Ωνάση.

Εκείνη την ημέρα, η Κάτια, η κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, απόλαυσε και το πρώτο της μπάνιο στα νερά που κάποτε κολύμπησαν μερικές από τις διασημότητες των δεκαετιών του ’60 και του ’70, από τη Μαρία Κάλλας μέχρι την Τζάκι Κένεντι. Βέβαια είχαν προηγηθεί και άλλες επισκέψεις τα προηγούμενα χρόνια, όταν έφτανε ανοιχτά του Σκορπιού με τη θαλαμηγό της οικογένειας «Αnna», αλλά εκείνο το μπάνιο του Μαΐου ήταν το πρώτο που απόλαυσε ως η νέα ιδιοκτήτρια του άλλοτε επίγειου παραδείσου του Αριστοτέλη Ωνάση. Τέσσερα χρόνια μετά, στις 22 Νοεμβρίου του 2017, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος γιόρταζε τα 51α γενέθλιά του, βρισκόταν στο πολυτελές ρετιρέ του, των 1.600 τ.μ. στο Μονακό με θέα στον κόλπο του Πριγκιπάτου, όταν ο σύμβουλός του και στενός του συνεργάτης Σεργκέι Τσερνίτσιν τον ενημέρωνε για το πράσινο φως που πήρε από την ελληνική κυβέρνηση το project του Σκορπιού. «Είναι το καλύτερο γενέθλιο δώρο», είχε πει κλείνοντας το τηλέφωνο.

Πλέον το σχέδιο του Ρώσου billionaire για το ολικό lifting του Σκορπιού, το οποίο προβλέπεται να επιφέρει δραστικές αλλαγές σε έναν ένδοξο τόπο, που μετατρέπεται σε πολυτελές resort για ανέμελους κροίσους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το άλλοτε ησυχαστήριο του Ωνάση μεταμορφώνεται σε οικισμό με βίλες υψηλών προδιαγραφών για γερά πορτοφόλια, στον οποίο, μεταξύ άλλων παροχών, προβλέπεται και συνεδριακό κέντρο. Το πρότζεκτ χαρακτηρίστηκε μάλιστα από το ελληνικό κράτος ως στρατηγική επένδυση – άσχετα αν ακόμα δεν είναι ευκρινές ποια ακριβώς θα είναι η υπεραξία που θα καρπωθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Μια επένδυση που θα μπορούν να απολαμβάνουν έως και 50 εύρωστοι οικονομικά επισκέπτες όταν θα λείπουν οι Ρώσοι ιδιοκτήτες, ενώ στους συνεδριακούς και αθλητικούς χώρους θα μπορούν να φιλοξενούνται έως και 100 άτομα.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Το σχέδιο για το Σκορπιό που του άφησε η Αθηνά Ωνάση

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η μελέτη για την επένδυση των 165 εκατ. ευρώ. «Ο κ. Σταϊκούρας βοήθησε δίνοντας ώθηση στο έργο, ενώ ο κ. Παπαθανάσης από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα στο project. Σημαντική ήταν και η βοήθεια της κυρίας Ρόδης Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά και των τοπικών φορέων της Λευκάδας τους οποίους ευχαριστώ», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Τσερνίτσιν. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλο αυτό το έργο με την ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει τουριστικά την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και θα αλλάξει και την εικόνα της Ελλάδας ως προς τους μεγαλοεπενδυτές που θέλουν να έρθουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αναπτυξιακές αποφάσεις καθορίστηκαν και συνδυάστηκαν με κατάλληλη διαχείριση των περιβαλλοντικών συνθηκών ώστε η τουριστική δραστηριότητα να μην υποβιβάσει την ισορροπία του οικοσυστήματος, αντίθετα να την αναδείξει και να τη βιώνει ο επισκέπτης» , συμπληρώνει.

Το συγκεκριμένο έργο των 165 εκατ. ευρώ (όλο το ποσό προέρχεται από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, χωρίς δανειοδότηση ή επιδότηση, κάτι επίσης σπάνιο για τα επιχειρηματικά δεδομένα επενδύσεων τέτοιου ύψους) φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό νησί προς ενοικίαση σε κροίσους στη Μεσόγειο και ένα από τα ελάχιστα σε όλο τον κόσμο. Οπως λένε οι υπεύθυνοι, το πρότζεκτ θα δημιουργήσει τουλάχιστον 152 νέες θέσεις εργασίας, αφορά την κατασκευή και λειτουργία υποδομής πολυτελούς φιλοξενίας σε συνολική έκταση 161 στρεμμάτων, ενώ, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, προβλέπονται 9 κτιριακές ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, εκεί που θα μένει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ όταν επισκέπτεται το νησί. Αυτό το κτίριο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά από το υφιστάμενο κτίριο «Ροζ Σπίτι» (Pink House). Το 2014 ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος διατήρησε τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και το ροζ χρώμα της κατοικίας και αποκατέστησε πλήρως το εσωτερικό της, αφήνοντας ανέπαφα τα ταβάνια και τις πόρτες. Το κτίσμα, ηλικίας 180 ετών, που εκτείνεται σε δύο επίπεδα, υπήρχε στο νησί πριν από τον Ωνάση και χρησιμοποιούνταν ως στάβλος. Επί των ημερών του ο Ωνάσης το ανακατασκεύασε, το έβαψε ροζ και η κόρη του Χριστίνα, μετά τη γέννηση της Αθηνάς, το ανακαίνισε.

Στο ισόγειο η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει δημιουργήσει μουσείο με αντικείμενα, φωτογραφίες του Ελληνα κροίσου και τις τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσε τότε η οικογένεια, καθώς το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο. Η οικογένεια του Ρώσου δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παραμείνει μόνο ως μουσείο ή αν θα μπορούν οι ενοικιαστές του νησιού να το χρησιμοποιούν, προσεγγίζοντας κατά κάποιο τρόπο τον μύθο του Σμυρνιού μεγιστάνα. Το ισόγειο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και το μόνο που θα παραπέμπει στην ένδοξη ιστορία του Σκορπιού, αλλοτινού καταφυγίου διεθνών προσωπικοτήτων, σταρ και καλλονών που χάρη στον Ωνάση έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο αυτό το μικρό κατάφυτο νησάκι του Ιονίου. Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και οι κάθε είδους παροχές -από αμφιθέατρα και ιππικά κέντρα μέχρι επέκταση του λιμανιού και συνεδριακά κέντρα- που προβλέπονται για τους ενοικιαστές/επισκέπτες φαίνεται να σημαίνουν το τέλος εποχής ενός ιστορικού τόπου που από ιδιωτικός παρθένος παράδεισος μεταμορφώνεται σε τουριστική ατραξιόν για όσους θέλουν να ζήσουν τον μύθο του Ωνάση αλά ρωσικά.

Η δεύτερη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», οι οποίες θα είναι 12 στον αριθμό, με κάποιες από αυτές να είναι υπόσκαφες.

Η τρίτη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στον Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί. Σκοπός της οικογένειας Ριμπολόβλεφ είναι να πραγματοποιούνται αθλητικά events αλλά και συνέδρια 100 ατόμων. Κάποιοι επενδυτές, όταν μιλούν για τη συγκεκριμένη κτιριακή ενότητα, σκέφτονται το Νταβός και κάνουν λόγο για δημιουργία ενός αντίστοιχου θερέτρου στην Ελλάδα.

Η τέταρτη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλίας, όπου είχε γιορτάσει τα γενέθλιά της η Κάτια τον Ιούνιο του 2014. Η πέμπτη περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται.

Η έκτη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα αλλά και νέα κτίρια, η έβδομη το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, ενώ η όγδοη το Σπίτι του Λόφου (Hill House) σε σημείο που επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και τα γύρω νησιά.Τ έλος στην ένατη κτιριακή ενότητα περιλαμβάνεται το αμφιθέατρο ως τόπος εκδηλώσεων, αφού σκοπός της οικογένειας είναι να διοργανώνονται συναυλίες και κονσέρτα. Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης, προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση, η επονομαζόμενη «Χριστίνα», ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η προβλήτα «Παναγίτσα» και θερμοκήπιο. Σε όλο το επενδυτικό σχέδιο υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οσον αφορά το κεντρικό λιμάνι «Χριστίνα», σε αυτό θα γίνει επέκταση ώστε να μπορεί να δένουν θαλαμηγοί μήκους άνω των 100 μέτρων. Η αρχιτεκτονική επιτροπή σημείωσε τη μη οικοπεδοποίηση του νησιού και τη διασπορά των κτιρίων ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ενός μικρού οικισμού με την ανεξαρτησία και τη λειτουργικότητα κάθε δραστηριότητας. Οι διαμένοντες στο νησί, που θα μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση μέχρι 50 άτομα, θα έχουν πλήρη ιδιωτικότητα και ανεμπόδιστη θέα μέχρι το Μεγανήσι. Σημαντικό έργο θα γίνει και με την ηλεκτροδότηση του Σκορπιού, αφού θα τοποθετηθεί υποθαλάσσιο καλώδιο από το Νυδρί, ενώ τώρα η ηλεκτροδότηση γίνεται με γεννήτριες. Με τον Ριμπολόβλεφ να επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πρότζεκτ, προβλέπεται η υλοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, μονάδων αφαλάτωσης, χώρων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων και δικτύου υπεδάφιας διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του 2023, ενώ η οικογένεια θα δηλώνει ποιες περιόδους θα βρίσκεται στο νησί και τον υπόλοιπο χρόνο θα διατίθεται προς ενοικίαση. Το ποσό με το οποίο θα ενοικιάζεται ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αφού η οικογένεια θέλει πρώτα να δει ολοκληρωμένο το έργο. Σε κάθε περίπτωση, το μίνιμουμ κόστος διαμονής θα είναι 1 εκατ. ευρώ την εβδομάδα ακόμα και αν κάποιος δεν μείνει για 7 ημέρες αλλά για λιγότερες. Σκοπός της οικογένειας Ριμπολόβλεφ είναι ο Σκορπιός να ενοικιάζεται όλο τον χρόνο (τον χειμώνα η τιμή ενοικίασης θα είναι σαφώς μικρότερη από αυτή που θα οριστεί για το καλοκαίρι) ώστε να καλύπτει τα έξοδά του, αλλά να αφήνει και κάποια κέρδη. Αυτή τη στιγμή στον Σκορπιό γίνονται οι εκσκαφές στον χώρο όπου θα φτιαχτούν το γήπεδο και το συνεδριακό κέντρο. Ειδικός μηχανισμός θα αλλάζει το δάπεδο του γηπέδου και θα το μεταμορφώνει είτε σε αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου είτε για αγώνες τένις.

Δίπλα στο εκκλησάκι του Σκορπιού βρίσκεται ο λαχανόκηπος του νησιού, ο οποίος υπήρχε από την εποχή Ωνάση, αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο μποστάνι. H παραγωγή οπωροκηπευτικών στο νησί, από τον Δεκέμβριο του 2018, έχει ενταχθεί στην επιτήρηση του επίσημου Οργανισμού Ελέγχουν και Πιστοποίησης Βιολογικων Προϊόντων (ΔΗΩ) και τα υπό ένταξη προϊόντα λαχανικών – στη βιολογική καλλιέργεια. Μετά και την τελευταία επιθεώρηση από τον Οργανισμό, έχουν πλέον περάσει, επιτυχώς, την περίοδο ένταξης και θεωρούνται πιστοποιημένα.

Περισσότερες από 300 διαφορετικές ποικιλίες φρούτων, λαχανικών και εξωτικών φρούτων μπορεί να βρει κανείς στον λαχανόκηπο του Σκορπιού. Ηδη οι υπεύθυνοι παράγουν προϊόντα, όπως πάστες, μαρμελάδες, μέλι, ενώ διαθέτουν ελιές, λάδι και πολύ σύντομα κρασί. «Ολα τα είδη και οι ποικιλίες λαχανικών του νησιού προέρχονται από σπόρους οι οποίοι συλλέγονται, διατηρούνται – αποθηκεύονται, στην τράπεζα σπόρων του νησιού.

Χρησιμοποιούμε παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, οι οποίες παράγουν καλύτερη γεύση, αρώματα χρώματα και είναι πιο θρεπτικά τα λαχανικά από αυτές τις ποικιλίες. Παράλληλα, διατηρώντας την τράπεζα σπόρων που έχουμε στο νησί, συμβάλλουμε κατά ένα μέρος στη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας των φυτών και στη μείωση της εξαφάνισης παραδοσιακών ποικιλιών. Με αυτόν τον τρόπο συντελούμε στη διάδοση της κληρονομιάς μας και στη διαφύλαξή της για τις επόμενες γενιές», ανέφερε στην τοπική ιστοσελίδα lefkadapress ο διευθυντής του Σκορπιού Ανδρέας Λεωνίδου.

Back to top button