ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το είδαμε κι αυτό! Στο σφυρί τυραννόσαυρος ρεξ ηλικίας 67 εκατ. ετών! (Βίντεο)

Στο… σφυρί βγαίνει ένας τυραννόσαυρος ρεξ, ηλικίας 67 εκατομμυρίων ετών, όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Christie’s.

Ο T. Rex με το όνομα «Σταν» θα δημοπρατηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, με το σκελετό του να είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Πέθανε όταν ήταν περίπου 20 ετών και ανακαλύφθηκε το 1987 κοντά στο Μπάφαλο, στη Νότια Ντακότα στις ΗΠΑ, από τον ερασιτέχνη παλαιοντολόγο Σταν Σάκρισον.

«Τον έδειξε τότε στους επιστήμονες που δυστυχώς τον μπέρδεψαν για τρικεράτοπα», εξήγησε ο επικεφαλής Επιστήμης και Φυσικής Ιστορίας του Christie’s, Τζέιμς Χίσλοπ.

Απολιθώματα τρικεράτοπα είναι σχετικά συχνά στον παλαιοντολογικό κόσμο κι έτσι τα οστά δεν συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, μέχρι που ο Σταν Σάκρισον τα πήγε στο Ινστιτούτο Μπλακ Χιλς, το 1992. Τότε ήταν που οι ερευνητές «συνειδητοποίησαν αρκετά γρήγορα ότι είχαν στα χέρια τους κάτι ιδιαίτερο».

Ο «Σταν» επανακατηγοριοποιήθηκε ως T. rex, ξεκινώντας ταυτόχρονα νέα έρευνα για την ανακάλυψη και των υπόλοιπων οστών. Εντοπίστηκαν 188 από τα περίπου 300 που έχει στο σύνολό του ο σκελετός ενός T. rex και χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια ανασκαφών και ανακατασκευών από τους παλαιοντολόγους του Μπλακ Χιλς, όπου εκτίθετο μέχρι σήμερα.

«Οι περισσότεροι σκελετοί των T. rex φυλάσσονται σε μουσεία και σε ιδιωτικά ιδρύματα. Η δημοπρασία είναι μια ευκαιρία για να αποκτήσει ένας ιδιώτης συλλέκτης ή ένα ίδρυμα τα οστά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Christie’s.

Το μήκος του «Σταν» είναι δώδεκα μέτρα και το ύψος του σχεδόν τέσσερα. Ο συγκεκριμένος σκελετός είναι επίσης ξεχωριστός και για ακόμα ένα λόγο: για δύο κολλημένους σπονδύλους, τους οποίους οι επιστήμονες εντόπισαν στον λαιμό του, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε υποστεί κάταγμα στο σημείο εκείνο, το οποίο το έφερε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου και οι προσφορές αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 5-6,7 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, που προσθέτει ότι μπορεί να δημοπρατηθεί σε τιμή ρεκόρ για το είδος του. Τον Οκτώβριο του 1997 ένας άλλος T. rex, ονόματι «Σου», είχε πωληθεί περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο 50 σκελετοί ενός από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα που περπάτησαν στη Γη έχουν ανακαλυφθεί μετά τον πρώτο, το 1902. «Κάθε μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα το θεωρούσε στολίδι της συλλογής του. Το μακρύτερο δόντι του φθάνει σχεδόν τα 28 εκατοστά. Είναι τρομερό να το βλέπεις», κατέληξε ο ο Τζέιμς Χίσλοπ, περιγράφοντας το «Σταν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button