COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Το εμβόλιο της φυματίωσης κατά του κορωνοϊού; «Θύελλα» στον ιατρικό κόσμο, για το αν είναι αλήθεια τα περί «γενικού εμβολιασμού από 1ης Ιουνίου του 2020»

Της σύνταξης του europost.gr

Και ξαφνικά ξέσπασε «θύελλα» στον ιατρικό κόσμο, εξαιτίας ενός δημοσιεύματος, που υπήρξε σήμερα και έγραφε για την «έναρξη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού από την 1η Ιουνίου του 2020».

Το δημοσίευμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο «protothema.gr» και βασίστηκε σε ενημερωτικό σημείωμα, που έστειλε προς την ιστοσελίδα ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

Από τα γραφέντα στον συγκεκριμένο ιστότοπο προέκυπτε ότι υπήρχε επίσημος προγραμματισμός από την Ελληνική κυβέρνηση για να ξεκινήσει γενικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, με το εμβόλιο της φυματίωσης από την 1η Ιουνίου του 2020, δηλαδή από την επόμενη Δευτέρα!

Η ομάδα σύνταξης του  europost.gr επικοινώνησε με ανώτατη πηγή του Υπ. Υγείας, η οποία μας διευκρίνισε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται περί γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού, ούτε καν σε προαιρετική και εθελοντική βάση! Πρόκειται περί κλινικής έρευνας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνουν εμβολιασμοί, ώστε να βγούν αμέσως μετά τα απαραίτητα επιστημονικά συμπεράσματα».

Οι ίδιοι κύκλοι του Υπ. Υγείας επανέλαβαν στο europost.gr ότι είναι μια ακόμη κλινική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και όχι για πρόγραμμα γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Το εμβόλιο κατά της φιματίωσης είναι «το κλειδί» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού;

Το σοβαρότατο θέμα που προέκυψε από το ενημερωτικό σημείωμα, που έστειλε ο καθηγητής Γιαμαρέλλος, έχει να κάνει με την επιβεβαίωση ή διάψευση της έντονης παρασκηνιακής συζήτησης, που έχει ξεκινήσει μεταξύ του ιατρικού κόσμου και εκπροσώπων των Ελληνικών media, για το αν το παραδοσιακό εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό, στο επίπεδο του προληπτικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από μια καθολική διαπίστωση: Δηλαδή ότι σε χώρες του πρώην Κομουνιστικού στρατοπέδου, αλλά και σε άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου -όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία- όπου το εμβόλιο κατά της φυματίωσης ήταν υποχρεωτικό, σημειώθηκαν τα λιγότερα κρούσματα και οι λιγότεροι θάνατοι από τον κορωνοϊό κατά την πανδημία!

Ήταν, λοιπόν, αυτό το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, ο καθοριστικός παράγων, που είχε δημιουργήσει αντισώματα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού;

Αν είναι έτσι, τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αφετηρία της μεγάλης προσπάθειας, που θα οδηγήσει στη δημιουργία του αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο θα μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό;

Για την ώρα, οι σχετικές έρευνες βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ολοκληρωμένη εικόνα και για ασφαλή συμπεράσματα.

Από την άλλη πλευρά, τα στατιστικά δεδομένα, που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν!

Από τα όσα έχουμε αναφέρει πιό πάνω, μπορούν να αντιληφθούν οι αναγνώστες του europost.gr γιατί γράψαμε για «θύελλα», που ξέσπασε ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο της χώρας, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα.

Τι έγραψε ο καθηγητής Γιαμαρέλλος

Το πλήρες ενημερωτικό σημείωμα του Καθηγητή Γιαμαρέλλου, όπως δημοσιεύτηκε στο «protothema.gr», έχει ως εξής:

«Πολλές πληροφορίες υπάρχουν ότι χώρες στις οποίες γίνεται τακτικός εμβολιασμός με το εμβόλιο της φυματίωσης (γνωστό και ως BCG) είχαν λιγότερη προσβολή από τον κορωνοϊό. Σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία και Ολλανδία) έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της φυματίωσης. Η απόδειξη ότι ο εμβολιασμός αυτός είναι αποτελεσματικός προέρχεται από μελέτη που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο υπό το συντονισμό του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελου Γιαμαρέλλου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αξιολογήθηκαν από ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό και κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με αυτά, όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης είχαν ως και 80% μικρότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός για τη φυματίωση μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του κορωνοϊού.

Η επάνοδος της κοινωνικής ζωής στο φυσιολογικό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας μεγάλου ποσοστού πολιτών, κάτι το οποίο ονομάζεται συλλογική ανοσία. Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εμβόλιο, τότε η ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας μπορεί να γίνει με εμβόλια που παρέχουν μία γενικευμένη ασπίδα προστασίας, όπως είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο της φυματίωσης έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και πρόκειται να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2020. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαϊδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου. Σε κάθενα και σε καθεμιά που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα γίνεται πρώτα μέτρηση των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι εκτεθεί στον ιό.»

 

Back to top button