COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Το ερώτημα όλων των γονέων: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;»

Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά!

Γιατί να θέλετε να πειθαρχήσετε το παιδί σας επειδή έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση; Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε τα θέματα αυτά, επειδή συχνά υποκρύπτονται κάτω από τη δύσκολη ή άσχημη συμπεριφορά. Οπότε, πώς θα μπορούσε η έλλειψη αυτοεκτίμησης ή αυτοπεποίθησης να εκδηλωθεί μέσα από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά;
Ακολουθούν λίγα μόνο παραδείγματα – η λίστα δεν είναι κατά καμία έννοια πλήρης:
Γκρίνια – το παιδί προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του γονιού επειδή αισθάνεται άσχημα και επομένως έχει περισ­σότερες ανάγκες.
Μούτρα – αισθάνεται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του και ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό
Βίαιη συμπεριφορά – εξωτερικεύει τα άσχημα συναισθή­ματα που έχει και κατηγορεί άλλους επειδή το ίδιο δεν αισθάνεται καλά.
Δύσκολη συμπεριφορά στο σχολείο – ειδικά ως προσπά­θεια να ξεπεραστεί η έλλειψη αυτοπεποίθησης στις ικανότη­τές του μελέτης και μάθησης.
Αδιαφορία όταν του ζητάτε να κάνει κάτι – μερικές φορές επειδή αμφιβάλλει για την ικανότητά του, οπότε θα προτι­μούσε να σώσει το γόητρό του και αρνείται να το κάνει.
Εκφοβισμός άλλων παιδιών – όταν κάνει τα άλλα παιδιά να αισθάνονται άσχημα, υποσυνείδητα αισθάνεται καλύτερα.

Όταν ένα παιδί εκδηλώνει τα δύσκολα συναισθήματά του μέσα από τις πράξεις του, εξωτερικεύοντας τα άγχη του, όχι μόνο είναι δύσκολο να διαχειριστεί ο γονιός τη συμπεριφορά του, αλλά και τον κάνει να νιώθει άσχημα, επειδή όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν τα παιδιά τους αυτοπεποίθηση και αυτοε­κτίμηση. Μερικοί γονείς βέβαια μπορεί να ανησυχούν ότι το παιδί τους παραέχει πολλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τη ναρκισσιστική, αντι­κοινωνική και χωρίς ενσυναίσθηση συμπεριφορά του. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, κάνουν λάθος. Ένα παιδί με αυτο­εκτίμηση και αυτοπεποίθηση είναι συναισθηματικά ισορροπη­μένο. Δεν έχει την ανάγκη να μειώσει τους άλλους ή να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης. Τα παιδιά, από την άλλη μεριά, που δείχνουν αλαζονικά και υπερβολικά σίγουρα για τον εαυτό τους έχουν στην πραγματικότητα ελάχιστη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, αλλά παριστάνουν τους νταήδες για να ξεγε­λάσουν τους άλλους. Η ανασφάλειά τους στηρίζει την αντικοι­νωνική συμπεριφορά τους, παρότι μπορεί να μη φαίνεται ότι αμφισβητούν τον εαυτό τους.
Nα θυμάστε το βασικό πλαίσιο «Γιατί; Πώς; Τι;»: Γιατί έχει πρόβλημα με την αυτοεκτίμησή του το παιδί σας; Πώς αισθάνεται; Και τι αλλαγές επιδιώκετε να πετύχετε ως προς τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις του μέσα από τις μεθόδους ήπιας πειθαρχίας;

Back to top button