Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 11:41
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Το Γαλλικό αε...

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (R-61) αποπλέει από Τουλόν για Λιβύη με συνοδά πλοία από επτά χώρες! Ανάμεσά τους και Ελληνική φρεγάτα.

Έτοιμη να αποπλεύσει για την ανατολική Μεσόγειο είναι η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα της οποίας επικεφαλής σκάφος θα είναι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle” (R91).

Η αρχική ελληνογαλλική Ομάδα Μάχης, γίνεται ευρωπαϊκή και σε αυτήν θα συμμετέχουν πλοία εκτός από Ελλάδα και από Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, συν τα γαλλικά, φυσικά.

Η αποστολή της γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς επιχείρησης Chammal, η οποία είναι η γαλλική συνεισφορά στον πόλεμο κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε αυτή θα μετέχει και η φρεγάτα MEKO 200HN, του ΠΝ F453 «ΣΠΕΤΣΑΙ» η οποία πλέει ήδη για το ναύσταθμο της Τουλόν, όπου θα ενωθεί με τα γαλλικά σκάφη.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο κατάφορτο με μαχητικά Rafale-M θα παραμείνει στην περιοχή έως τον Απρίλιο, πριν αναχωρήσει για τον Ατλαντικό και την βόρεια Θάλασσα.Ο Μακρόν, ο οποίος είχε αρχικά ανακοινώσει την αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου δεν είχε αναφέρει την ακριβή φύση της γαλλικής ναυτικής δύναμης, αρκούμενος να πει ότι αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επιχείρησης Chammal.

Αυτό γιατί η κατάσταση στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ξεκινά γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η κυπριακή κυβέρνηση το έχει αδειοδοτήσει στην γαλλική Total.

Ταυτόχρονα η τουρκική ναυτική παρουσία, ανοικτά της Τρίπολης με τέσσερις φρεγάτες τις TCG Göksu (F-497), TCG Gökçeada (F-494), TCG Gediz (F-495) και την κορβέτα TCG Bozcaada (F-500), θεωρείται σημαντική στο ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία στην περιοχή.

Θεωρείται σίγουρο ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα βρεθεί τόσο στην Σούδα, όπως είχε γίνει και το Μάρτιο του 2019 όσο και στην Κύπρο σε μια υπενθύμιση της γαλλικής στήριξης στις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά την ένταση με την Τουρκία.

Κατάφορτο το κατάστρωμα του Charles de Gaulle” (R91) πό 13 Rafale!


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων