COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί το Ισραήλ φοβάται την Χεζμπολάχ περισσότερο από την Χαμάς; Τι κρύβει η σιιτική οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο;

Το Ισραήλ διακηρύσσει ότι «θα εξαφανίσει την Χαμάς από προσώπου γης» μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ωστόσο ο μεγαλύτερος φόβος του είναι η αντίδραση της Χεζμπολάχ.

Η σιιτική οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο μπορεί να επιβεβαιώσει τα χειρότερα σενάρια και να «επαναλάβει την μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά τους Ναζί», αφού διαθέτει περισσότερες από 150.000 ρουκέτες, με αρκετές να είναι εξελιγμένες και να μπορούν να νικήσουν την ισραηλινή άμυνα. Ταυτόχρονα, αριθμεί περίπου 100.000 μέλη, εκ των οποίων πολλοί είναι βετεράνοι στον ανταρτοπόλεμο και έχουν εμπειρίες από τις μάχες στη Συρία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον ισραηλινό στρατό, είναι πως έστειλε 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Λίβανο και μετέτρεψε πολλά κιμπούτς -αγροτικές εβραϊκές κοινότητες- σε στρατιωτικά φυλάκια.

Εντούτοις, δεν φαίνεται πως είναι αρκετό, με Ισραηλινό στρατιωτικό διοικητή να τονίζει στο Bloomberg, ότι «η Χεζμπολάχ μπορεί να καταλάβει όλα τα βόρεια σύνορα ανά πάσα στιγμή», αν αποφασίσει να εμπλακεί στον πόλεμο.

Κιμπούτς στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου δέχτηκε επίθεση από την Χεζμπολάχ, λίγο καιρό μετά την αναζωπύρωση του Μεσανατολικού

Εξάλλου, η Χεζμπολάχ είναι η μόνη δύναμη της Μέσης Ανατολής που «νίκησε» το Ισραήλ στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα, στον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το 2006 που κράτησε 34 μέρες, το αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνεύτηκε ως ισραηλινή νίκη, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ισοπαλία και μακροπρόθεσμα νίκη της Χεζμπολάχ.

Τότε, συμφωνήθηκε να μην στοχεύονται άμαχοι και κατοικημένες περιοχές, αλλά οι εχθροπραξίες να αφορούν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Ενδεικτικά, αυτή η συμφωνία προέκυψε αφού το Ισραήλ έχασε περίπου 120 στρατιώτες και η σιιτική οργάνωση σχεδόν 250 μαχητές, λίγο περισσότερο από τους διπλάσιους. Μέχρι τότε, καμία δύναμη δεν είχε καταφέρει να έχει τόσες απώλειες σε πόλεμο με το Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός διαχρονικά ήταν πιο αποτελεσματικός.

«Τώρα παρακολουθεί κάθε μας κίνηση»

Η Χεζμπολάχ σε αντίθεση με την Χαμάς δεν έχει «ημερομηνία λήξης», αφού η παλαιστινιακή οργάνωση μπορεί να χάσει υποστήριξη αν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος ή βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων. Αντιθέτως, η οργάνωση του Λιβάνου εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν και διακυρήσει την προστασια των σιιτών, μειοψηφία μεν στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά με σημαντική επιρροή.

Παράλληλα, αναγνωρίζεται επίσημα στον Λίβανο και συμμετέχει κανονικά στη λήψη των πολιτικών και όχι μόνο αποφάσεων, οπότε οποιαδήποτε εκδίωξη της, σημαίνει αυτόματα τον πόλεμο σε ένα κράτος και όχι μόνο σε μια οργάνωση.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα τηρεί στάση αναμονής με την Χεζμπολάχ να πραγματοποιεί σποραδικές επιθέσεις στα βόρεια του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας κυρίως όλμους και άλλα όπλα με μικρό βεληνεκές. Διεθνής αναλυτές όμως δεν αποκλείουν περεταίρω εμπλοκή στον πόλεμο, ειδικά αν η Τεχεράνη κρίνει πως απειλούνται τα συμφέροντα της και κυρίως η άτυπη έξοδος προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Ισραηλινός Ταγματάρχης Ariel μιλώντας στο Bloomberg, συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τα σύνορα. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούν πυραύλους από φορτηγά και ρίχνουν από όλμους. Η Χεζμπολάχ πάντα μας μελετούσε. Αλλά τώρα παρακολουθεί κάθε μας κίνηση, ακόμη και με drones».

Back to top button