COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το καράβι από την Τουρκία έφερε στην Ελλάδα φανατικούς εχθρούς του Ερντογάν! Τούρκοι αστυνομικοί – Γκιουλενιστές, Κούρδοι του Οτσαλάν, βουλευτές της αντιπολίτευσης και καθηγητές ΑΕΙ, διωκόμενοι από τον Τούρκο Πρόεδρο αποβιβάστηκαν στο Κατάκολο

Νέα σύννεφα στον ήδη βαρύ ουρανό των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας έρχεται να προσθέσει ένα αναπάντεχο γεγονός.
Σκάφος με παράτυπους μετανάστες, που έφτασε χτες στο λιμάνι του Κατακόλου, κοντά στον Πύργο της Ηλείας, αποβίβασε -εκτός των άλλων- και μια σειρά από προσωπικότητες του Τουρκικού κρατικού μηχανισμού και της Τουρκικής πολιτικής ζωής, που έχουν μεταξύ τους ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι όλοι καταδιωκόμενοι από τον Πρόεδρο Ερντογάν, που τους θεωρεί θανάσιμους εχθρούς του, για διαφορετικούς λόγους στον καθένα!

Ανάμεσά τους βρίσκονται 20 στελέχη της Τουρκικής Αστυνομίας, που ανήκουν στις λεγόμενες Μουσουλμανικές αδελφότητες του μισητού από τον Ερντογάν Ιμάμη Γκιουλέν, ένας ή δυο βουλευτές της αντιπολίτευσης, ένας γνωστός δημοσιογράφος, που έχει μπεί στο ρουθούνι του Ερντογάν, αρκετοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, που διώκονται από το Τουρκικό καθεστώς για διαφορετικούς λόγους και 10 τουλάχιστον Κούρδοι, στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), του οποίου ο αρχηγός Αμπντουλάχ Οτσαλάν εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος από τον Ερντογάν στο νησί Ίμραλι.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, ο Ερντογάν έχει γίνει έξαλλος με την απόδραση των συγκεκριμένων προσώπων, που θέλει με κάθε τρόπο να τα συλλάβει, να τα ανακρίνει και να τα τιμωρήσει, με τους βάρβαρους τρόπους, που χρησιμοποιεί το καθεστώς στην Τουρκία.

Είναι πλέον θέμα χρόνου το πότε η Τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίσημο διάβημα προς την Ελλάδα, ζητώντας την έκδοσή τους.

Προς το παρόν, οι συγκεκριμένοι Τούρκοι πολίτες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Λιμενικού και της Κρατικής Ασφάλειας, ενώ μεγάλο κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει μεταβεί ήδη στην Ηλεία για να τους ανακρίνει.

Πιό αναλυτικά, το σχετικό ρεπορτάζ, όπως μεταδίδεται από τοπικά ΜΜΕ της Ηλείας, έχει ως εξής:
Διεξοδικό έλεγχο στους μετανάστες του αλιευτικού σκάφους «ΝΕΜΟ» που έφτασε στο Κατάκολο Ηλείας το απόγευμα της Τρίτης, έκαναν οι άνδρες του λιμενικού, οι οποίοι εντόπισαν ανάμεσα στους επιβάτες και αρκετούς Τούρκους και Κούρδους.

Ειδικότερα, στο σκάφος επέβαιναν άτομα που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί που αυτομόλησαν, Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος.

Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι 20 Τούρκοι αστυνομικοί – «Γκιουλενιστές» όπως λένε στην χώρα τους και δέκα Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Ο Λιμενάρχης Κατακόλου, Δημήτρης Παπαηλιού, γνωρίζοντας την τουρκική γλώσσα, συνομίλησε με τους επιβαίνοντες και κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Σύμφωνα, μάλιστα με το ilialive.gr που βρέθηκε επίσης στο λιμάνι, οι περισσότεροι από τους μετανάστες του σκάφους κρύβονταν μπροστά στον φωτογραφικό φακό, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να μην τους βγάλουν φωτογραφίες.

Ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς, αποκαλύπτει την ταυτότητα του. «Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί» λέει και δείχνει μια φωτογραφία στο κινητό του με τη στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ» λέει σχεδόν απελπισμένα.

Ο Αζάντ, είναι Κούρδος δημοσιογράφος, που ξετυλίγει και αυτός την ιστορία του. Διώχθηκε και φυλακίστηκε για τρία χρόνια από το καθεστώς, ακολουθώντας την τύχη και άλλων ομοεθνών του.

«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή».

Ο Αζάντ αποκαλύπτει στην κουβέντα πως ανάμεσα στους 65 επιβαίνοντες του σκάφους είναι και ένας Κούρδος βουλευτής που όμως αποφεύγει ακόμα και μια απλή κουβέντα, φοβισμένος για την τύχη που τον περιμένει. Το ίδιο και κάποιοι Κούρδοι πανεπιστημιακοί που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαφύγουν από την Τουρκία.

Back to top button