COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

«Το Καστελόριζο σημείο ανάφλεξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!»: Σήμα κινδύνου από τον Economist!

«Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;», ρωτάει ο Economist, θέτοντας στο επίκεντρο το Καστελόριζο και θεωρώντας ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης» ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

«Κινδυνεύει το Καστελόριζο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;», συνεχίζει το δημοσίευμα και αναφέρεται στην κλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, την ώρα που το μικρό ελληνικό ακριτικό νησί «δεν μοιάζει με σημείο ανάφλεξης».

«Δεκάδες σπίτια σε παστέλ χρώματα υψώνονται από τις όχθες του κύριου κόλπου του Καστελόριζου. Οι ντόπιοι ανταλλάσσουν χαιρετισμούς με τουρίστες και εκδρομείς που φτάνουν με πλοίο από την Τουρκία. Μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα βγάζει το κεφάλι της από τα γαλαζοπράσινα νερά εκεί κοντά. Αλλά δεν είναι όλα καλά. Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο περιπολεί διαρκώς στα νερά γύρω από το νησί ενώ και ο τουρκικός στρατός παρακολουθεί το λιμάνι», γράφει ο Economist.

Αν και το άρθρο κάνει σαφή αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή, δεν παραλείπει τις προσπάθειες… παραγνώρισής τους από την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα «αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. “Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή».

«Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο, ενώ το πιο κοντινό σε αυτό ελληνικό νησί είναι η Ρόδος που απέχει 120 χιλιόμετρα» σημειώνεται και μιλά για «παράνομες» βλέψεις της Τουρκίας η οποία δεν αποκλείεται να σχεδιάζει εισβολή και κατάληψη του νησιού, με αποτέλεσμα αυτή η σχετικά μικρή νησίδα να αποτελεί σημείο πυροδότησης της έντασης», αναλύει ο Economist και συνεχίζει:

«Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στον αντίποδα, η Τουρκία λέει ότι το νησί είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο».

«Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες ότι στρατιωτικοποιούν τα νησιά, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών. Πέρυσι, τουρκικά MME δημοσίευσαν φωτογραφίες, που είχαν ληφθεί από drones και έδειχναν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά. Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς», αναφέρει στο άρθρο του ο Economist.

Πάντως, στο άρθρο σημειώνεται πως «μια σειρά στοιχείων συνηγορούν κατά του κινδύνου ένοπλης σύρραξης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι ότι αμφότερες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο, ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα και των δύο χωρών».

Ο Economist καταλήγει ότι «ο κίνδυνος υφίσταται, και επειδή η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει αρχίσει να εκδηλώνει μια προτίμηση στη χρήση βίας για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία (…)Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί φέτος στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξιφουλκήσουν. Οι ντόπιοι στο Καστελόριζο, αλλά και οι Τούρκοι που το επισκέπτονται, προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. “Είναι θέατρο όλα αυτά”, λέει ένας σερβιτόρος. Κι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ελπίζουν να έχει δίκιο».

Back to top button