COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το «μαύρο χρήμα» διατήρησε τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια υπό έλεγχο παρότι το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε κατακόρυφα

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών βελτιώνει τις  επιδόσεις του αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει σε επίπεδα  που να θεωρείται αντιμετωπίσιμο το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων

Η κουλτούρα αποπληρωμής των χρεών προς τράπεζες και τους servicers κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον προσέρχονται σε ρυθμίσεις καθώς κατανοούν ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διασώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ωστόσο τα επιτελεία των servicers που διαχειρίζονται τον κύριο όγκο των «κόκκινων  δανείων» διαπιστώνουν ότι παρότι το κόστος ζωής έχει ανέβει εξωπραγματικά και ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα των δανειοληπτών , οι ρυθμίσεις  υλοποιούνται αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «μαύρο χρήμα» κινείται ανάμεσα στους κόλπους των δανειοληπτών και κατευθύνεται στις ρυθμίσεις αφού  εγκαταλείπουν τις παλιές μεθόδους που ήθελαν και τη μη εξόφληση των δανείων και τη σωτηρία της περιουσίας τους.
Την ίδια στιγμή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών βελτιώνει τις  επιδόσεις του αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει σε επίπεδα  που να θεωρείται αντιμετωπίσιμο το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».
Στο σύνολο τους ανέρχονται σε 19,7 δισ ευρώ και έχουν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 2,65 δισ  ευρώ.
Δηλαδή μόλις το 13% έχει κάνει ρύθμιση ενώ το υπόλοιπο 87% παραμένει εγκλωβισμένο σε διαδικασίες που πιθανό να το οδηγήσουν στη απώλεια της περιουσίας τους.

Τα κόστη διαβίωσης αυξάνονται αλλά δεν κοκκινίζουν τα δάνεια

Το υψηλό κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών με τον πληθωρισμό των τροφίμων να καλπάζει ,  να ακολουθεί το κόστος των επιτοκίων, των ενοικίων των καυσίμων ενώ την ίδια  στιγμή η πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων  φαίνεται ότι είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανταποκρίνονται  στον Μάρτιο του 2023.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό αυξήθηκε οριακά στο 10,7% επί του συνόλου από 10,5% που ήταν το Δεκέμβριο. Τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών μειώθηκε στο 32,9% από 33,2 τον Δεκέμβριο του 2022. Οι καταγγελμένες απαιτήσεις ως ποσοστό μειώθηκε στο 35,4% από 36,2% τον Δεκέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών και servicers η εικόνα δεν θα μεταβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν τα πρόσφατα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι μειώνονται τα ΜΕΔ με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Το κούρεμα των δανείων ξεπέρασε το 30%  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών το κούρεμα  για χρέη προς  το Δημόσιο έφτασε στο 18%, και στο 26% προς του χρηματοπιστωτικούς  φορείς ( τράπεζες – servicers).To 45,7%  των ρυθμίσεων προς του χρηματοπιστωτικούς  φορείς ξεπέρασε το 30%.
Στα στεγαστικά δάνεια το κούρεμα ήταν στο 14%, στα επιχειρηματικά δάνεια το 30,3% στα καταναλωτικά δάνεια το 30,37% και προς το Δημόσιο «άγγιξε» το 18%.
Πάντως τα νοικοκυριά για να ανταποκριθούν στις πιο αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις έριξαν τους ρυθμούς αποταμίευσης κατά 500 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιο 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από 700  εκατ ευρώ πέρυσι το ύψος των καταθέσεων ήταν  μόλις στα 200  εκατ. ευρώ ή κατά 500 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Back to top button