Ο τραπεζικός τομέας απαλλάσσεται από τους αυστηρούς κανόνες που θεσπίστηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Το «μεγάλο κόλπο» του Τραμπ για τις τράπεζες: Τελειώνουν οι αυστηροί κανόνες της κρίσης του 2008»
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει μια σημαντική χαλάρωση των κανονισμών που είχαν επιβληθεί στις μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ, με στόχο να μειωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που πρέπει να τηρούν, ώστε να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Ρυθμιστικές αρχές, διορισμένες από τον Τραμπ, συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο που θα χαλαρώνει τα όρια για τα κεφάλαια που οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να διατηρούν, έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν ζημιές και να παραμένουν σταθερές σε περιόδους κρίσης.
Το σχέδιο, που προετοιμάζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, το Γραφείο Ελεγκτή του Νομίσματος και την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ τόνισε πως η μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι κορυφαία προτεραιότητα και αναμένει να γίνουν κινήσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Αναλυτές θεωρούν πως η αλλαγή αυτή δίνει και πάλι τον έλεγχο στις μεγάλες τράπεζες, που βρίσκονταν υπό αυστηρό έλεγχο μετά το 2008.
Η νέα πρόταση αποτελεί μια ακόμη νίκη για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υπέστη αυστηρές ρυθμίσεις μετά την οικονομική κρίση. Η χαλάρωση αυτή θα είναι ο πρώτος μεγάλος κανονισμός που προωθούν ρυθμιστές διορισμένοι από τον Τραμπ, στο πλαίσιο πολιτικών που αποσκοπούν σε ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Είναι αντιστροφή της πολιτικής που προωθούσαν πέρυσι οι ρυθμιστές της κυβέρνησης Μπάιντεν, που ήθελαν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεγάλων τραπεζών.
Η βασική αλλαγή αφορά τον συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης, που απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν ελάχιστα κεφάλαια σε σχέση με το συνολικό μέγεθος των περιουσιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών ομολόγων, θεωρημένων ασφαλών.
Το «μεγάλο κόλπο» του Τραμπ για τις τράπεζες: Τελειώνουν οι αυστηροί κανόνες της κρίσης του 2008»
Οι τραπεζικές ενώσεις και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο κανόνας περιορίζει τη δραστηριότητα των τραπεζών, ιδίως τις συναλλαγές με κρατικά ομόλογα, και θεωρούν ότι η χαλάρωση θα διευκολύνει τις αγοραπωλησίες αυτών των ομολόγων, βοηθώντας τις αγορές να σταθεροποιηθούν.
Ο Υπουργός Μπέσεντ δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να μειώσει τα επιτόκια των ομολόγων κατά 0,3 έως 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού.
Πρόσφατες προσπάθειες χαλάρωσης παρόμοιων κανόνων, τόσο κατά την πρώτη θητεία Τραμπ όσο και υπό την προεδρία Μπάιντεν, είχαν αποτύχει ή αποτραπεί από τις ρυθμιστικές αρχές.
Το «μεγάλο κόλπο» του Τραμπ για τις τράπεζες: Τελειώνουν οι αυστηροί κανόνες της κρίσης του 2008»
Κατά την πανδημία, οι αρχές είχαν προσωρινά εξαιρέσει τα κρατικά ομόλογα από τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης για να στηρίξουν την αγορά κρατικού χρέους, αλλά η ρύθμιση αυτή έληξε το 2021.
Οι προτεινόμενες αλλαγές συζητούνται τώρα, και περιλαμβάνουν είτε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού είτε την επανεφαρμογή μιας μόνιμης έκδοσης της προσωρινής ρύθμισης της πανδημίας.
Οι επικριτές της Γουόλ Στριτ και προοδευτικοί πολιτικοί αντιδρούν έντονα, θεωρώντας πως τα προνόμια στις μεγάλες τράπεζες θα αυξήσουν τους κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο επικεφαλής του οργανισμού Better Markets τόνισε ότι η μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, και πως ο τραπεζικός τομέας χρησιμοποιεί τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων ως δικαιολογία.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο σημαντική θα είναι η μείωση των κεφαλαίων και κατά πόσο η χαλάρωση θα επηρεάσει ουσιαστικά την αγορά κρατικών ομολόγων.
Ειδικοί αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν ελαφρώς τη ζήτηση για ομόλογα, αλλά ίσως όχι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα και τη μείωση του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα