COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Το μεσημέρι της Δευτέρας η δίκη του Μπελερη

Στις φυλακές Τιράνων παραμένει για μία ακόμη ημέρα ο νέος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη από το παρακράτος του Έντι Ράμα με αστείες κατηγορίες, στην προσπάθεια του Αλβανού Πρωθυπουργού να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον θρίαμβο του ομογενή στα εδάφη που ζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Την ίδια στιγμή, ο συγκατηγορούμενός του, Παντελής Κοκαβέσης, νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Αλβανίας, καθώς στο παρελθόν είχε υποστεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Όπως έγινε γνωστό, η δίκη των δύο ανδρών για την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», ορίστηκε για τη Δευτέρα 22 Μαΐου στα Τίρανα και θα ξεκινήσει το μεσημέρι.

Σήμερα, ο Φρέντι Μπελέρης είχε έναν επισκέπτη στις φυλακές, καθώς βρέθηκε εκεί ο ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος ενημερώθηκε για τις συνθήκες κράτησης, αλλά και την υγεία του ομογενή δημάρχου.

Την ίδια στιγμή και παρότι οι αλβανικές αρχές «φρέναραν» την απόπειρα κατεδάφισης (ως προσπάθεια εκφοβισμού) κτισμάτων που ανήκουν σε υποστηρικτές του Φρέντι Μπελέρη (σ.σ. με τη δικαιολογία της… τουριστικής περιόδου), στη Χιμάρα η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, καθώς η αλβανική κυβέρνηση έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο υφαρπαγής περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

«Δύο μέρες πριν τις εκλογές…»

Την ίδια στιγμή που ο Ράμα ψάχνει τρόπους να «χτυπήσει» τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η υπόθεση Μπελέρη δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ εξέφρασε την καχυποψία του για τη σύλληψη του Μπελέρη και τη νομιμότητα αυτής δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, ενώ ζήτησε να μάθει ποιες κινήσεις κάνουν οι ΗΠΑ για να διασφαλίσουν ότι η Αλβανία θα πράξει σύμφωνα με το κράτος δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει το himara.gr, στην ακρόαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Γκάμπριελ Εσκομπάρ, υπεύθυνος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και ο Σύμβουλος του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, Ντέρεκ Σολέτ.

Τους ρώτησε λοιπόν ο Μενέντεζ:

«Υπάρχει ένα θέμα εκτός ατζέντας αλλά αφού έχουμε εδώ τον εξοχότατο σύμβουλο, κατανοώ ότι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές συμπεριλαμβανόμενης της δικαιοσύνης, είναι κρίσιμες για την δημοκρατία. Είμαι όμως ανήσυχος σχετικά με την σύλληψη από την Αλβανική Αστυνομία του ελληνικής εθνικότητας Διονύση Φρρέντι Μπελέρη δύο μέρες πριν τις εκλογές… δύο μέρες πριν τις εκλογές. Καθώς βλέπουμε τα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Τι κάνουμε (ως ΗΠΑ) για να διασφαλίσουμε ότι οι αλβανικές αρχές θα πράξουν σύμφωνα με το κράτος δικαίου; Τι δρόμο ακολουθούμε εδώ;»

Η απάντηση που έλαβε ο Αμερικανός Γερουσιαστής ήταν από τον Σολέτ και ήταν η εξής:

«Ευχαριστώ Γερουσιαστά, ακούσαμε χθες από τον Έλληνα πρέσβη – ενημερωθήκαμε εγώ και ο κύριος Εσκομπάρ, είναι κάτι το οποίο έμαθα χθες και επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία μας στα Τίρανα να βεβαιωθούμε ότι είναι πλήρως κατανοητό το τι συμβαίνει εδώ».

Ωστόσο, δεν καλύφθηκε από τη… μη απάντηση του αναπληρωτή Υφουπουργού και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σχολίασε:

«Αυτό οξύνει την κατάσταση και στο δικό μου το μυαλό πάντα προκαλεί ερωτηματικά κάτι που γίνεται δύο μέρες πριν τις εκλογές».

Back to top button