ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μυστικό για να διατηρείτε φράουλες και μούρα φρέσκα για 10 ημέρες – Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε

Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα μύρτιλα, είναι από τα πιο ευπαθή φρούτα και πολύ συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια μέσα σε λίγες μόλις μέρες από την αγορά τους. Λόγω της υψηλής τιμής τους, η αλλοίωση τους δεν επιβαρύνει μόνο το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει τρόπος να παραμείνουν φρέσκα για τουλάχιστον μία εβδομάδα — και μάλιστα έως και 10 ημέρες.

Το μυστικό για να διατηρείτε φράουλες και μούρα φρέσκα για 10 ημέρες – Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε

Το μυστικό κρύβεται στη σωστή διαχείριση της ροής αέρα και της υγρασίας κατά την αποθήκευση. Έπειτα από δοκιμές, διαπιστώθηκε ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η χρήση δοχείου με αερισμό και σχάρα που κρατά τα μούρα μακριά από την υγρασία που συγκεντρώνεται στον πάτο. Αυτή η κυκλοφορία αέρα αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας και βοηθά τα φρούτα να διατηρηθούν τραγανά και φρέσκα για περισσότερες ημέρες.

Μια άλλη μέθοδος που δοκιμάστηκε ήταν η αποθήκευση σε αεροστεγές δοχείο με χαρτί κουζίνας. Αν και το χαρτί απορροφά μέρος της υγρασίας, οι φράουλες τείνουν να μαλακώνουν και να γίνονται νωπές πιο γρήγορα. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, αν δεν γίνεται σωστή διαχείριση της υγρασίας, τα αεροστεγή δοχεία μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Το μυστικό για να διατηρείτε φράουλες και μούρα φρέσκα για 10 ημέρες – Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε

Η λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος αποδείχθηκε η αποθήκευση των μούρων στην αρχική συσκευασία του σούπερ μάρκετ με λίγο χαρτί κουζίνας. Αν και τα μύρτιλα άντεξαν περισσότερο, τα βατόμουρα χάλασαν πολύ γρήγορα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα πλαστικά κουτιά των σούπερ μάρκετ είναι σχεδιασμένα μόνο για βραχυπρόθεσμη χρήση.

Τέλος, ένα κοινό λάθος που πρέπει να αποφεύγετε είναι το πλύσιμο των μούρων αμέσως μόλις τα φέρετε στο σπίτι. Η επιπλέον υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Αντί γι’ αυτό, αποθηκεύστε τα στεγνά και σε δροσερό σημείο του ψυγείου, μέχρι να τα καταναλώσετε.


Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, θα μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων και θα απολαύσετε τα φρέσκα φρούτα σας για πολύ περισσότερο.

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button