ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου – Υπάρχει Ελληνική κυβέρνηση, που θα αφήσει τα νησιά μας ανοχύρωτα;

Της σύνταξης του europost.gr

Γιατί έρχεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα; Διασταυρωμένες πληροφορίες του europost.gr από την Ουάσιγκτον, αναφέρουν ότι ο Αμερικανός επίσημος θα πιέσει την Ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στην απόσυρση από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Τουρκίας, όλα τα βαρέα εξοπλιστικά συστήματα, Αμερικανικής προέλευσης, που έχουν αγοράσει και εγκαταστήσει εκεί, για την άμυνα των νησιών, πολλές Ελληνικές κυβερνήσεις!

Η σχετική πρωτοβουλία του υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου, για το οποίο η Ουάσιγκτον έχει προσυνεννοηθεί με το Βερολίνο και -υποτίθεται- αποβλέπει σε μια αποκλιμάκωση διαρκείας της πολεμικής έντασης μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας. Γι αυτό και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ζητήσουν από τον Ερντογάν να διαλύσει την λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου» και να δεσμευτεί ότι θα αποσύρει τα Τουρκικά στρατεύματα σε βάθος πέραν των 100 χλμ. από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από Άγκυρα και Αθήνα να θέσουν τέρμα στην δραστηριότητα των πολεμικών στόλων των δυο κρατών σε μια θαλάσσια ζώνη η οποία ξεκινάει από το Βόρειο Αιγαίο και καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μην υπάρξει πεδίο εμπλοκής και αντιπαράταξης πολεμικών πλοίων των δυο χωρών στην συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, αν υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση, που θα δεχθεί το σύνολο ή τμήματα του αμερικανικού σχεδίου, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί αφενός μεν στην σταδιακή αποστρατικοποίηση των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντάς τα ανοχύρωτα και εκτεθειμένα στην επεκτατική βουλιμία του Ερντογάν. Και αφετέρου, θα αποδεχθεί το ‘γκριζάρισμα’ ενός μεγάλου μέρους των θαλασσίων ζωνών, που ανήκουν στην χώρα μας, εγκαταλείποντας ισχυρά κυριαρχικά δικαιώματα, που έχει επ’ αυτών, είτε αυτά αφορούν στα χωρικά ύδατα (12 μίλια), είτε στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση, που θα συμφωνήσει -έστω και μερικώς- σε ένα τέτοιο σχέδιο το περιεχόμενο του οποίου ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος.

Εξάλλου, θα αποτελέσει εμπαιγμό του Ελληνικού λαού το να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος ότι η απογύμνωση των Ελληνικών νησιών από βαρέα όπλα μπορεί, από πλευράς ισοζυγίου στρατιωτικών δυνάμεων, να ισοφαριστεί με την διάλυση της «Στρατιάς του Αιγαίου» και με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων σε μια απόσταση ορισμένων χιλιομέτρων από τα παράλια της Μικράς Ασίας! Γιατί, αν η Ελλάδα αφήσει ανοχύρωτα τα νησιά της, ορισμένα από τα οποία απέχουν πάνω από 500 μίλια από τα ηπειρωτικά Ελληνικά εδάφη, θα είναι σαν να τα παραδίδει, μόνη της, στο στόμα του λύκου Ερντογάν! Ο οποίος, σε ελάχιστο χρόνο, θα μπορεί να μεταφέρει μέσω ξηράς, με μηχανοκίνητες μονάδες, αλλά και με τα χιλιάδες επιθετικά ελικόπτερα που διαθέτει η Τουρκία και τα αποβατικά της σκάφη, πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων, ικανό να καταλάβουν σε μια νύχτα τα ανυπεράσπιστα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου! Με την Τουρκική Αεροπορία να βρίσκεται πάνω από τα συγκεκριμένα νησιά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα πτήσης από τα στρατιωτικά αεροδρόμια και τον πολεμικό στόλο της Τουρκίας να τα περικυκλώνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, βγαίνοντας από τους πολεμικούς ναυστάθμους, που βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή!

Όχι, δεν μπορεί Ελληνική κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της και να απογυμνώσει την Άμυνα των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, αποσύροντας όλα τα βαρέα όπλα και αφήνοντας εκεί φαντάρους και αστυνομικούς με λιανοντούφεκα! Γιατί έτσι θα ανοίγει την Κερκόπορτα για την πλήρη κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του Αιγαίου και των νησιών μας από την Τουρκία!

Back to top button