COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΝΑΤΟ περισφίγγει τη Ρωσία: Στρατιωτικές βάσεις και «ειδικές συμφωνίες» με 6 χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας!

Το ΝΑΤΟ περισφίγγει τη Ρωσία: Στρατιωτικές βάσεις και «ειδικές συμφωνίες» με 6 χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας!

«Ένα κύμα νέων αμυντικών συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων στη Βόρεια Ευρώπη επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, σηματοδοτώντας μία τελική απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», μεταδίδει το Politico.

Οι πρόσφατες πολυετείς συμφωνίες με τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, που υπογράφηκαν αυτόν τον μήνα, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική μεταβολή στο ΝΑΤΟ τα τελευταία δύο χρόνια. Καθώς τα κράτη μέλη προσπαθούν να αναπληρώσουν τα οπλοστάσιά τους μετά την αποστολή τους στην Ουκρανία, οι νέες αυτές συμφωνίες εστιάζουν στην ενίσχυση της αμυντικής ασφάλειας.

Οι συμφωνίες επικεντρώνονται στις κατευθυντήριες γραμμές που επιτρέπουν στα στρατεύματα των ΗΠΑ να δραστηριοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε κάθε χώρα, με στόχο την ευελιξία και τη γρήγορη αντίδραση σε έκτακτες ανάγκες, μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το προσωπικό και τον εξοπλισμό.

«Αυτό επιτρέπει στις ΗΠΑ να πουν: Ολόκληρη αυτή η περιοχή είναι μια αμυντική περιοχή. Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, τόσο σε σχεδιασμό, ασκήσεις, αποτρεπτικές επιχειρήσεις; Τώρα μπορείτε να τα κάνετε όλα με ορθολογικό τρόπο, αντί να χρειάζεται να πείτε – δεν μπορούμε να ανεφοδιάζουμε καύσιμα στη Σουηδία», δήλωσε ο Charly Salonius-Pasternak, κορυφαίος ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Μετά τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας το 2014, η Σουηδία και η Φινλανδία ενίσχυσαν τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες, δημιουργώντας παρουσία στον Υψηλό Βορρά. Στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζουν τη ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική, ενώ οι πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ενισχύουν αυτήν τη στρατηγική παρουσία.

Η Φινλανδία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία αντέδρασε, καλώντας τον πρεσβευτή της Φινλανδίας για διαμαρτυρία. Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο θεωρήθηκε δυσάρεστη για τη Μόσχα, που προτίμησε το άσχετο καθεστώς. Πλέον, η Φινλανδία κατέχει τα μακρύτερα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, προσφέροντας προστασία στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν εκπαιδευτικές αποστολές σε αυτές τις χώρες, με τη Φινλανδία να αντιμετωπίζει μεταναστευτικό πρόβλημα στα ρωσο-φινλανδικά σύνορα. Η συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ έχει προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της Φινλανδίας στην ασφάλεια της περιοχής.

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Antti Häkkänen χαρακτήρισε την κίνηση «υβριδική επιχείρηση» της Μόσχας για την αποσταθεροποίηση της Φινλανδίας. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που μπορεί».

Πριν λίγες ημέρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την επαναστάση της στρατιωτικής περιοχής του Λένινγκραντ, μιας μακροχρόνιας ρωσικής στρατιωτικής ομάδας κοντά στη Φινλανδία, και τη δημιουργία νέων στρατιωτικών μονάδων εκεί. Αυτές οι κινήσεις ενίσχυσαν τις πιέσεις για τη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων στη φινλανδική επικράτεια.

Η παραδοσιακή πρακτική ισορροπίας του Ελσίνκι μεταξύ Μόσχας και Δύσης έλαβε τέλος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό οδήγησε τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, μαζί με τη Σουηδία, που αναμένει ακόμα την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για την ένταξή της.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με Ισλανδία και Νορβηγία, επιτρέποντας στρατιωτική παρουσία σε όλες τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν επίσης αμυντικούς δεσμούς, ανήκοντας στη σκανδιναβική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, μαζί με Ισλανδία και Νορβηγία.

Οι αλλαγές στην Ευρώπη από το 2022 είναι ιστορικές, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ανατρέπουν δεκαετίες ουδετερότητας. Φέτος, η Δανία τερμάτισε τρεις δεκαετίες εξαίρεσης από την αμυντική συνεργασία της ΕΕ, ενώ προσχώρησε και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Η νέα συμφωνία της Δανίας με τις ΗΠΑ, αν εγκριθεί επίσημα, θα επιτρέψει στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε αεροπορικές βάσεις στο Karup, το Skrydstrup και το Aalborg.

Οι νέες αμυντικές συμφωνίες δημιουργούν περιοχή με μεγαλύτερη παρουσία των ΗΠΑ, επιτρέποντάς τους να αντιδρούν έγκαιρα και να συμβάλλουν στην κοινή άμυνα.

Back to top button