Ο λόγος για την Ρήνεια, τον αμόλυντο παράδεισο δίπλα στον απόλυτο θερινό προορισμό, την Μύκονο.
Με ίχνη κατοίκησης που χάνονται στην 5η χιλιετία προ Χριστού και διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία της, μοιάζει παράξενο ότι αυτό το νησί το γνωρίζουν ελάχιστοι, παρόλο που βρίσκεται δίπλα στη Μύκονο, πλην εκείνων που σχετίζονται άμεσα με αυτό.
Με έκταση μόλις 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ακτογραμμή μήκους 43 χιλιόμετρα, η Ρήνεια κρύβει πολύ περισσότερες ομορφιές και ιστορίες από αυτές που σε προϊδεάζει το μικρό μέγεθός της. Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στην Μύκονο, αυτά που θα συναντήσεις εκεί απέχουν κατά πολύ από εκείνα για τα οποία φημίζεται το πιο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων.
Προφανώς εδώ δεν υπάρχουν αναρίθμητοι τουρίστες, έντονη νυχτερινή ζωή ή σελέμπριτις. Για την ακρίβεια, μόνο μερικά ξωκλήσια και λίγα κτίσματα, που μαρτυρούν ότι η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα σχετίζεται με τα βοσκοτόπια που έχει παραχωρήσει σε κατοίκους ο δήμος Μυκόνου. Μερικές φορές μάλιστα με καΐκι φτάνουν εδώ άνθρωποι και ζώα, με σκοπό ακόμη και την τέλεση μιας λειτουργίας που φέρνει πιο κοντά τους ντόπιους και τους θυμίζει τις κοινές ρίζες τους.
Advertisement
Σήμερα η Ρήνεια είναι ακατοίκητη και πλέον η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικά σκάφη. Έτσι κι αλλιώς η απόσταση που την χωρίζει από την Μύκονο είναι πολύ μικρή κι έτσι ορισμένοι επιλέγουν μια σύντομη απόδραση από την έντονη ζωή του νησιού, προκειμένου να κολυμπήσουν στα σμαραγδένια νερά αυτού του επίγειου και αμόλυντου παραδείσου, ο οποίος πάντοτε βρισκόταν στην σκιά της διπλανής Δήλου από την οποία χωρίζεται με ένα στενό πλάτους μόλις ενός χιλιομέτρου.
Στην αρχαιότητα μάλιστα η Ρήνεια λειτουργούσε συμπληρωματικά προς την Δήλο. Όταν οι Αθηναίοι επέβαλαν την κάθαρση στο νησί της Δήλου, και αποφάσισαν να μην γεννιέται και να μην πεθαίνει κανείς στο ιερό νησί, η Ρήνεια μετατράπηκε σε απέραντη νεκρόπολη. Εδώ κατέληγαν οι νεκροί αλλά και οι βαριά άρρωστοι.
Πρώτα στο θεραπευτήριο που λειτουργούσε εδώ και στη συνέχεια σε ομαδικούς τάφους αφού πρώτα οι Αθηναίοι αφαιρούσαν από πάνω τους κάθε πολύτιμο αντικείμενο προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δικές τους ανάγκες κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Όμως αυτός ο τόπος δεν ήταν μόνο συνδεδεμένος με τον θάνατο αλλά και με την ζωή, αφού επίσης στην Ρήνεια έρχονταν οι έγκυες από την Δήλο για να γεννήσουν!
Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πλέον στη Ρήνεια καταφθάνουν επισκέπτες για να ανακαλύψουν κυρίως τα υπέροχα νερά τις και τις πανέμορφες, παρθένες και ερημικές παραλίες της.
Advertisement
Tα Αμπέλια, η Λυγιά, και η Αγία Τριάδα στα δυτικά, ο Σκίνος στα νότια, ο Ναταλιώτης, οι Καραντίνες, τα Στενά κι ο Κάσαρης στα ανατολικά είναι οι πλέον δημοφιλείς για εκείνους που αποφασίζουν να ζήσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία.
Η Ρήνεια μαζί με το Τραγονήσι και τη βραχονησίδα Χταπόδια, που βρίσκονται εκεί κοντά, έχουν ενταχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα