ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Το ‘πετύχαμε’ κι αυτό: Η Ρωσία πλέον έχει μικρότερο χρέος απ’ ό,τι η Ελλάδα! Πως εκτοξεύτηκε η ρωσική οικονομία εν μέσω πολέμου

Το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας των 148 εκατ. κατοίκων, συν τα 12 εκατ. των νέων περιοχών της Ουκρανίας που έχουν ενσωματωθεί είναι μικρότερο πλέον από της Ελλάδας τον 10 εκατ. κατοίκων: Το ρωσικό χρέος υποχώρησε το 2022 στα 380,5 δισεκατομμύρια δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ το ελληνικό χρέος σκαρφάλωσε κατά τι επάνω από τα 400 δισ. ευρώ το 2022!

Το ελληνικό χρέος είναι στο 175% του ΑΕΠ της χώρας και το ρωσικό, εν μέσω πολέμου μειώθηκε περίπου στο 12%!

Έτσι το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας συρρικνώθηκε το 2022 κατά 21,1% (ή κατά 101,8 δισεκ. δολάρια), φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 2014, όταν το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας είχε συρρικνωθεί κατά 129 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών της Ρωσίας ανήλθε το 2022 σε 233 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το 2021, παρά τον πόλεμο και παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά η ρωσική οικονομία θα έχει ανεργία μόλις 3,6% και πληθωρισμό 4%!

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία έχει προσαρμοστεί τους τελευταίους μήνες απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση.

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία μεσοπρόθεσμα μπορούν πραγματικά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτή», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την κυβέρνηση, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όμως έναν χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, «η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της», στο 3,6% και «στα τέλη Μαρτίου, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 4%», αφού εκτοξεύθηκε κοντά στο 20% την περασμένη άνοιξη, δήλωσε ο Πούτιν.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί», προειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησής του. «Η επιστροφή σε μια τροχιά ανάπτυξης δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε», δήλωσε, ζητώντας «εγγυήσεις για την οικονομική κυριαρχία» της Ρωσίας.

Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, παρά την εμπλοκή σε έναν αιματηρό πόλεμο για τον οποίο δαπανώνται τεράστια ποσά, είναι απόδειξη του γεγονότος ότι μία οικονομία δεν πλήττεται οικονομικά αν δεν πληγούν οι μητροπολιτικές πηγές εσόδων.

Το ίδιο έχει συμβεί τόσο στις ΗΠΑ, την σύγχρονη εποχή, όσο και στην Βρετανία παλαιότερα. Οι πόλεμοι προσφέρουν κέρδος όταν δεν αφορούν το έδαφος και τις υποδομές των εμπλεκομένων.

Διότι τα εδάφη και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι των περιοχών που κατακτώνται (Ιράκ, ανατολική Συρία, Αφγανιστάν κλπ.) σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και οι αποικίες παλαιότερα σε ότι αφορά την Βρετανία, όπως και η Ουκρανία σήμερα για την Ρωσία, αποτελούν πηγές εσόδων…

Back to top button