COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτό είναι το πιο ακριβό σπίτι που πωλείται στις ΗΠΑ – Ποιά είναι η τιμή του; (Φωτο)

Το ακριβότερο σπίτι που βρίσκεται προς πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε την είσοδό του στην αγορά αυτή την εβδομάδα, με μια τιμή που φτάνει τα 295 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αναφορές του CNBC.

Το ακίνητο, γνωστό ως Gordon Pointe, βρίσκεται στη Νάπολη της Φλόριντα, στην περιοχή Port Royal, σε ένα εύπορο περιβάλλον κοντά στον Κόλπο. Αποτελείται από ένα συγκρότημα περίπου 9 στρεμμάτων γης.

Το κυρίως σπίτι του συγκροτήματος εκτείνεται σε περίπου 3.505 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει έξι υπνοδωμάτια. Συνοδευόμενο από δύο ξενώνες, ο καθένας μεγαλύτερος των 1.524 τετραγωνικών μέτρων, το συνολικό εσωτερικό του χώρου ανέρχεται στα 6.950 τετραγωνικά μέτρα. Όλα τα σπίτια βρίσκονται σε μια χερσόνησο με προσβασιμότητα στην παραλία και διαθέτουν μια προβλήτα σε σχήμα Τ.

Ο διαχειριστής Λέιτον Κάντλερ της εταιρείας Corcoran επισημαίνει ότι η αξία του ακινήτου δεν προκύπτει απλά από το μέγεθος των σπιτιών, αλλά και από την ιδιωτικότητα και την πρόσβαση στην παραλία, παρέχοντας μια σπάνια ευκαιρία για μεγάλη ανάπτυξη.

Με περισσότερα από 60.960 τετραγωνικά μέτρα οικιστικής ανάπτυξης, υπάρχει δυνατότητα για την κατασκευή οκτώ παραθαλάσσιων κατοικιών στο ακίνητο. Παρά τη δυνατότητα διάσπασης της γης μετά την αγορά, ο Κάντλερ υποστηρίζει ότι ένας πιθανός αγοραστής είναι πιθανότερο να διατηρήσει το συγκρότημα ως οικογενειακή κατοικία.

Η γη, αποτελούμενη από συνεχόμενα οικόπεδα, αγοράστηκε σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από το 1985 και εν συνεχεία από τους Ντόναχιου, δημιουργώντας έναν αποκλειστικό χώρο περιβάλλοντας σχεδόν ολόκληρα τα σπίτια με νερό. Με μόνο έναν ιδιωτικό δρόμο, παρέχει τα πλεονεκτήματα του νησιού χωρίς το μειονέκτημα της κυκλοφορίας οχημάτων.

Μαζί με μια προβλήτα σε σχήμα Τ, ικανή να φιλοξενήσει έξι σκάφη, και έναν ιδιωτικό χώρο σκαφών αναψυχής, το ακίνητο προσφέρει ένα εξαιρετικά απομονωμένο, αλλά παράλληλα προσβάσιμο περιβάλλον για τους ενοίκους του.

Μπορεί το Gordon Pointe να πιάσει 295 εκατομμύρια δολάρια;

Σύμφωνα με το Realtor.com, η μέση τιμή εισαγωγής στο Port Royal ανέρχεται στα 24,1 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την εμφάνιση του Gordon Pointe, το ακίνητο με τη υψηλότερη τιμή στην αποκλειστική παραθαλάσσια κοινότητα πωλήθηκε τον Δεκέμβριο για 45 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σε περίπου 4.300 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα, ένα κενό οικόπεδο περίπου 1,5 στρεμμάτων κοντά στο Gordon Pointe είναι διαθέσιμο εδώ και ένα χρόνο με ζητούμενη τιμή 63 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τιμολογήσουμε το Gordon Pointe», δήλωσε στο CNBC η συνδιαχειρίστρια Ντον ΜακΚένα της Coldwell Banker Realty.

Η ΜακΚένα δήλωσε ότι η καταχώριση προσελκύει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία και ότι έχει ήδη κλείσει οκτώ προσωπικές επισκέψεις με προεπιλεγμένους αγοραστές.

Δεν είναι έκπληξη να ακούει κανείς τους μεσίτες να υποστηρίζουν ότι δικαιολογείται μια εντυπωσιακή τιμή, αλλά οι πραγματικές συγκρίσεις σε αυτό το επίπεδο και οι αγοραστές με αρκετά μετρητά για να πληρώσουν αυτό το είδος χρημάτων είναι ελάχιστοι. Και, όπως συμβαίνει με κάθε καταχώριση ακινήτων, μπορεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ μιας αρχικής ζητούμενης τιμής και αυτού για το οποίο πωλείται τελικά ένα ακίνητο.

Η πρώτη από τις δύο καταχωρήσεις είναι ένα ρετιρέ που έκανε το ντεμπούτο του στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αυτή η κατοικία βρίσκεται ψηλά στην 217 West 57th Street, με θέα το Central Park, εκτείνεται σε τρεις ορόφους και απλώνεται σε πάνω από 5.334 τετραγωνικά μέτρα.

Ο μεσίτης Ράιαν Σερχάντ έγινε πρωτοσέλιδο όταν καταχώρησε το μεγαλοδιαμέρισμα στα 250 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δήλωσε τότε στο CNBC ότι ήταν «η κατάλληλη τιμή».

«Ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά η τιμή του είναι πολύ καλή σε σχέση με το μέγεθος», δήλωσε ο Σερχάντ το 2022. «Είναι απλώς ένα πολύ, πολύ μεγάλο διαμέρισμα με πολλές ανέσεις».

Αλλά οι αρνητές αμφισβήτησαν την υπερβολική τιμή που ζητούσε, η οποία ανερχόταν σε πάνω από 14.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για μια φανταστική τιμή», δήλωσε η μεσίτρια πολυτελών διαμερισμάτων του Μανχάταν Ντόνα Όλσαν στο CNBC το 2022.

Η κατοικία έμεινε στην αγορά για 12 μήνες χωρίς να υπάρξει αγοραστής. Μετά, η ζητούμενη τιμή μειώθηκε στα 55 εκατομμύρια δολάρια. Το διαμέρισμα πωλείται σήμερα στην αγορά για 195 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόμοια ήταν η πορεία και στο Λος Άντζελες, με την έπαυλη επτά υπνοδωματίων και 20 λουτρών, γνωστή ως Casa Encantada.

Η έπαυλη, που βρίσκεται στη διεύθυνση 10644 Bellagio Road στο Bel Air, ανήκει στη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Κάρεν Γουίνικ, χήρα του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου και χρηματοδότη Γκάρι Γουίνικ.

Η κατοικία βγήκε στην αγορά τον Ιούνιο έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αφού η υψηλή τιμή δεν προσέλκυσε αγοραστές, το σπίτι αποσύρθηκε από την αγορά για να εμφανιστεί ξανά τον Νοέμβριο με μείωση της τιμής κατά 55 εκατομμύρια δολάρια.

Ο μεσίτης Κουρτ Ράπαπορτ εξακολουθεί να αναζητά αγοραστή πρόθυμο να πληρώσει τα 195 εκατομμύρια δολάρια.

Εννιαψήφιες πωλήσεις

Η πραγματικότητα είναι ότι οι πωλήσεις για τιμές εννιαψήφιας αξίας μπορεί να χρειαστούν μήνες, ακόμη και χρόνια, για να ολοκληρωθούν, και αυτό δεν δείχνει πάντα τις ικανότητες ενός μεσίτη.

Ο σύμβουλος ακινήτων Τζόναθαν Μίλερ, πρόεδρος της Miller Samuel, εξέτασε 10 πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ που διακινήθηκαν για 150 εκατομμύρια δολάρια – ή περισσότερο – και διαπίστωσε ότι πολλές από αυτές ήταν οι λεγόμενες «whisper listings» – πωλήσεις που αξιοποίησαν το μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα και χωρίς δημόσιες καταχωρήσεις ακινήτων ή εκστρατείες μάρκετινγκ.

Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση των μεταβολών των τιμών κατά τη διάρκεια των καταχωρήσεων.

Αλλά ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε αυτές τις πωλήσεις εμπλέκονται πολλοί διάσημοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο επενδυτής Κεν Γκρίφιν, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον, και ο μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Άντρεσεν, ο καθένας από τους οποίους απέκτησε εννιαψήφιο ποσό σε συμφωνίες εκτός αγοράς.

Ένα αξιοσημείωτο μέγαρο από τις 10 συναλλαγές που συγκέντρωσε ο Μίλερ βγήκε επίσημα στην αγορά και έχει ένα ενδιαφέρον ιστορικό τιμών.

Το 2017 η έπαυλη στο 750 Bel Air Road στο Λος Άντζελες, γνωστή ως Chartwell Estate, είχε τιμή 350 εκατομμύρια δολάρια. Έμεινε στην αγορά χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση και η υπερμεγέθης ζητούμενη τιμή δέχτηκε αρκετές βαθιές μειώσεις, καταλήγοντας στα 195 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2019 η έπαυλη πωλήθηκε τελικά για 150 εκατομμύρια δολάρια, αγοράστηκε από τον Λάκλαν Μέρντοχ, εκτελεστικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fox Corp. και γιο του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ.

Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα συναλλαγή μπήκε στη λίστα: Μια έπαυλη στο Μαλιμπού που βρίσκεται στη διεύθυνση 27712 Pacific Coast Highway. Αν και ποτέ δεν είχε στην πραγματικότητα δημόσια καταχώριση, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η τιμή της ήταν 295 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν πουλήθηκε το 2023 σε μια συμφωνία εκτός αγοράς στον Τζέι Ζι και τη σύζυγό του Μπιγιονσέ, πωλήθηκε για 190 εκατομμύρια δολάρια.

Back to top button