Ριζότο με γαρίδες: Αν και θεωρείται πρώτο πιάτο, πολλές φορές το ριζότο σερβίρεται και ως κύριο γιατί είναι πλούσιο και χορταστικό. Τις καλοκαιρινές μέρες που διανύουμε, θέλουμε ακόμη πιο πολύ να καταναλώνουμε τα θαλασσινά με διαφορετικούς τρόπους. Ένας απο αυτούς είναι το πεντανόστιμο ριζότο γαρίδας το οποίο δε θέλει κόπο αλλά τρόπο!
Το πιο εύκολο και πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες που έχεις φτιάξει ποτέ: Με μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα και βουτυράτη επίγευση
Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για το ριζότο γαρίδας με ντομάτα
1 συσκ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες με ουρά Pescanova
400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
40 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κλων. φρέσκο θυμάρι
1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
6 ντοματίνια κομμένα
100 ml λευκό ξηρό κρασί
250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
Αλάτι
Πιπέρι
Το πιο εύκολο και πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες που έχεις φτιάξει ποτέ: Με μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα και βουτυράτη επίγευση
Για το τελείωμα
50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
50 γρ. βούτυρο κρύο
Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.
* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Εκτέλεση
Για τις γαρίδες
Αποψύχουμε τις γαρίδες.
Ψιλοκόβουμε τις 4 και τις κρατάμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες.
Σοτάρουμε τις γαρίδες 1½ λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στην μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.
Για το ριζότο
Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι και σέλερι και σοτάρουμε για 3´να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό ντομάτας και τα κλωνάρια του βασιλικού. Σοτάρουμε για 2΄.
Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.
Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.
Μετά από 17-18´ μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.
Τέλος όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του αποσύρουμε από την εστία.
Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο.
Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.
Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
Αμέσως ισομοιράζουμε σε 4 πιάτα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Το απολαμβάνουμε ζεστό με την πλούσια κρεμώδη υφή του πριν κρυώσει και στεγνώσει.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα