ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το πιο εύκολο και πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες που έχεις φτιάξει ποτέ: Με μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα και βουτυράτη επίγευση

Advertisement

Ριζότο με γαρίδες: Αν και θεωρείται πρώτο πιάτο, πολλές φορές το ριζότο σερβίρεται και ως κύριο γιατί είναι πλούσιο και χορταστικό. Τις καλοκαιρινές μέρες που διανύουμε, θέλουμε ακόμη πιο πολύ να καταναλώνουμε τα θαλασσινά με διαφορετικούς τρόπους. Ένας απο αυτούς είναι το πεντανόστιμο ριζότο γαρίδας το οποίο δε θέλει κόπο αλλά τρόπο!

 

Το πιο εύκολο και πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες που έχεις φτιάξει ποτέ: Με μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα και βουτυράτη επίγευση

 

Advertisement

Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για το ριζότο γαρίδας με ντομάτα

1 συσκ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες με ουρά Pescanova
400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
40 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κλων. φρέσκο θυμάρι
1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
6 ντοματίνια κομμένα
100 ml λευκό ξηρό κρασί
250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
Αλάτι
Πιπέρι

Το πιο εύκολο και πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες που έχεις φτιάξει ποτέ: Με μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα και βουτυράτη επίγευση

Για το τελείωμα
50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
50 γρ. βούτυρο κρύο
Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού

Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

Advertisement

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση
Για τις γαρίδες
Αποψύχουμε τις γαρίδες.

Ψιλοκόβουμε τις 4 και τις κρατάμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες.

Σοτάρουμε τις γαρίδες 1½ λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στην μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.

Για το ριζότο
Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι και σέλερι και σοτάρουμε για 3´να γίνουν διάφανα.

Advertisement

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό ντομάτας και τα κλωνάρια του βασιλικού. Σοτάρουμε για 2΄.

Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.

Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.

Μετά από 17-18´ μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.

Τέλος όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του αποσύρουμε από την εστία.

Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο.

Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.

Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.

Αμέσως ισομοιράζουμε σε 4 πιάτα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Το απολαμβάνουμε ζεστό με την πλούσια κρεμώδη υφή του πριν κρυώσει και στεγνώσει.


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button