Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη, και όμως, μετά από δικαστικό αγώνα σχεδόν 20 ετών, η οικογένεια ενός φοιτητή, ο οποίος έχασε τη ζωή του από σφαίρα επιλοχία του στρατού έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη, στη λεωφόρο Σχιστού στο Σκαραμαγκά, δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Και δεν είναι μόνο αυτό… μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, η οικογένεια του φοιτητή (οι γονείς και τα δύο αδέλφια του) θα λάβει αποζημίωση 800.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους.

Το ελληνικό Δημόσιο είχε υποβάλλει αναίρεση στην αίτηση του, η οποία απορρίφθηκε, υποστηρίζοντας ότι το ποσό των 800.000 ευρώ είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Το συμβάν

Ήταν Ιούλιος του 2000 και ο 22χρονος νεαρός που επέστρεφε με το μηχανάκι του από την Ελευσίνα στο σπίτι του στη Νίκαια, έχασε τη ζωή του από μια αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου, έξω από το στρατόπεδο.

Όπως προέκυψε, η σφαίρα που βρήκε θανάσιμα τον φοιτητή, ήταν από το όπλο 33χρόνου επιλοχία πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων ο οποίος εκτελούσε εκείνη τη νύκτα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.

Το μοιραίο βράδυ ο επιλοχίας και ένας συνάδελφός του άκουσαν σφυρίγματα έξω από το στρατόπεδο και μετά από ώρα πυροβόλησε κρατώντας το όπλο προς την κατεύθυνση του δρόμου, ενώ άρχισε να φωνάζει δυνατά αν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο. Μόλις σταμάτησε ακούστηκε από την πλευρά της Λεωφόρου Σχιστού δυνατή κραυγή πόνου, η οποία ήταν από τον 22χρόνο φοιτητή…

Ο επιλοχίας τότε είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για οπλοχρησία. Μετά την καταδίκη του υποβιβάστηκε σε οπλίτη και απολύθηκε.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα