Τα φασόλια είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και ευεργετικά τρόφιμα της διατροφής μας, ωστόσο παραμένουν «παρεξηγημένα» εξαιτίας των ενοχλήσεων που προκαλούν στο έντερο. Το φούσκωμα και τα αέρια είναι συχνές παρενέργειες της κατανάλωσής τους, γεγονός που αποτρέπει πολλούς από το να τα εντάξουν πιο τακτικά στο διαιτολόγιό τους.
Το θαυματουργό όσπριο που «ρίχνει» χοληστερίνη και ζάχαρο – Πώς να το απολαύσετε χωρίς… ενοχλήσεις
Κι όμως, σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Δρ. Mopelola Adeyemo του UCLA Health, τα φασόλια ανήκουν σε μια μοναδική κατηγορία υπερτροφών: «Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες».
Για του λόγου το αληθές, μόνο μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή σχεδόν το 25% των ημερήσιων αναγκών μας. Ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντικές ποσότητες καλίου (300-500 mg), που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, φολικό οξύ και βιταμίνη B6.
Το θαυματουργό όσπριο που «ρίχνει» χοληστερίνη και ζάχαρο – Πώς να το απολαύσετε χωρίς… ενοχλήσεις
Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ:
Οι φυτικές ίνες τους μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μελέτες μάλιστα συνδέουν την τακτική κατανάλωσή τους με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
Για να απολαύσετε όλα τα οφέλη χωρίς… γαστρεντερικές παρενέργειες, οι ειδικοί συνιστούν ένα απλό κόλπο:
Μουλιάστε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και ξεπλύνετέ τα καλά πριν τα μαγειρέψετε. Επιπλέον, η προσθήκη βοτάνων όπως το κύμινο, ο μάραθος, το τζίντζερ ή ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων και να κάνει το γεύμα πιο φιλικό για το έντερο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα